Az Európai Parlament brüsszeli székházában kedden bemutatták a Veszprémben tavaly februárban meggyilkolt román kézilabdázónak, Marian Cozmának emléket állító, Szíven szúrt ország című magyar "fikciós dokumentumfilmet".
A sportszerető emberek közössége erős közösség, amely átível a határokon – hangsúlyozta Schmitt Pál, az Európai Parlament (EP) fideszes alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a vetítés előtt.
A fideszes EP-delegáció által szervezett bemutató meghívó-ismertetője szerint a veszprémi kézilabdacsapatban szerepelt fiatal román játékos halála két nemzetet rázott meg: szülőhazáját, Romániát, és választott hazáját, Magyarországot.
A néppárti politikus külön köszöntötte a bemutatón megjelent Petre Cozmát, Marian Cozma édesapját, „aki rendkívüli fegyelmezettségről és emberi tartásról tett tanúbizonyságot, aki a tragédia óta szinte napi kapcsolatban van mind a veszprémi klubbal, mind a Magyar Kézilabda Szövetséggel, a magyar szurkolókkal, sportemberekkel”. A magyar politikus kiemelte: Petre Cozma nem szalaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy szót emeljen az értelmetlen erőszak ellen. A bemutatón jelen voltak a film alkotói, Csillag Ádám rendező és Kálomista Gábor producer is.
(MTI)