Érdekes cikk jelent meg a hírhedt cigányvédő Klecska Ernő (róla további infó és kezdőhivatkozás ITT) által (segéd)szerkesztett lapban, ahol eddig az „integrált roma oktatás” állítólagos előnyeiről zengedeztek dicshimnuszokat és hazudoztak „pozitív változásokról”. (Előző, ilyen, másfél hónappal ezelőtti cikkük a Függelékben. A helyesírását szándékosan nem javítottuk ki, lásd pl. kapásból az elején a „Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumba, valamint tagiskolájába, a Szent István Szakiskolába is több mint ezer gyerek tanul”-t. Egy ilyen hibáért az én átkosbeli, így a szántszándékkal tönkretett, lerohasztott maiaknál ezerszer színvonalasabb általános iskolámból páros lábbal rúgtak volna ki... és ilyenek írnak, szerkesztenek ma megyei papírújságot! Hiába, ez a balliberális kontraszelekció, még a legostobább, helyesen írni egyáltalán nem tudó emberek cikkeit is leközlik, ha származásilag / világnézetileg „rendben vannak”, azaz zsidók/ballibek...)

Bár, ahogy az imént említett, Függelék-beli cikkből is jól látszik, Klecska lapja, akárcsak szabadidejében, a különböző internetes fórumokon Klecska maga, a legmesszebb menőkig megpróbálja védelmezni a cigányságot, helyzetük teljességgel tarthatatlanná vált, amikor a Barikád papírverziója, benne az ominózus, a cigányterrort tárgyaló cikkel, megjelent. Emiatt egyáltalán nem kizárt, hogy az FMH és/vagy Klecska és/vagy a „hírbe hozott” iskola magát védeni próbáló vezetése áll amögött, hogy, ahogy a mostani cikkre érkezett hatodik hosszászólásban „Kovács István” megírta, idézzük, „A Barikád Magazin megjelenését követően Székesfehérváron elkezdték felvásárolni a lapot, hogy ne olvassák az emberek. Állítólag az intézmény vezetője tajtékzik, hogy napvilágra került az a tény, hogy a cigánygyerekek szüleikhez hasonlóan védelmi pénzt követelnek az odajáró magyar gyerekektől. Példaképüknek a Cozmát meggyilkoló cigányokat tartják.

Tűzoltás gyanánt most egy olyan cikkel rukkolt elő az FMH, amelyben, bár kissé visszafogottabban (pl. az imént említett Cozma-dolgot nem megemlítve), ugyanez derül ki. Bár a lap nem nevesíti a „renitensek” származását, de a sokszori utalás a roma mentorok tehetetlenségére azt egyértelműsíti. Ha bárkinek bármi kétsége lett volna...

Még a Cozma-ügy kapcsán hívnánk fel a figyelmet arra, hogy, bizony, ez nem légből kapott információ. Tessék olvasgatni a cigányok központi blogját, a Nácik, haza!-t, az tele van ilyen és ehhez hasonló „romaharcos”-idézetekkel, cikkekkel. Igen, a cigók tényleg azokat tartják példaképüknek, akik ki akarnak irtani minden magyart.

Az új cikk:

Eldurvult a helyzet! Védelmet kértek a tanárok, rendőrök ügyelnek a rendre az iskolában
Székesfehérvár - Hétfőtől rendőrök teljesítenek szolgálatot a Szent István Szakképző Iskolában. A pedagógusok kértek valamiféle védelmet és a fenntartó átmenetileg ezt javasolta.

Rendőrautó áll a Szent István Szakképző Iskolával szemben. Bent két rendőr teljesít szolgálatot. Hétfőtől ez a rend.

- Vannak olyan jelenségek az iskolában, amit  pedagógiai eszközökkel már nem lehet kezelni - mondta érdeklődésünkre Ábrahám Norbert,  az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, mivel hozzájuk tartozik a Szent István iskola  is. - Eljutottunk oda, hogy vannak helyzetek, amelyeket sem a pedagógusok, sem a roma mentorok nem tudnak megoldani. A kollégák jelezték, hogy lassan ellehetetlenül a pedagógiai munkájuk. Ezért örültünk a fenntartó ötletének, hogy vonjuk be a rendőrséget is.

A fenntartó önkormányzat képviseletében Brajer Éva humán alpolgármester munkatársaival együtt két alkalommal is részt vett az iskolában egyeztető megbeszélésen:

- Néhány hete az iskolából kerestek meg, hogy a felzárkoztató osztályban néhány tanuló rendkívül agresszív a tanárokkal. Tárgyaltunk az intézményvezetőkkel, a pedagógusok szakszervezetével, a tanárokkal,  és úgy látom, jelentős a probléma. Meg kell védenünk a pedagógusokat. Jogászaink szerint ez a megoldás elfogadható.

A roma mentorokkal az iskola vezetése elégedett, de még az önkormányzat sem tudja, jövőre milyen lesz a közfoglalkoztatás szabályozása és maradhatnak-e januártól a mentorok. Ám mindent ők sem tudnak megoldani,  ahogy a pedagógusok sem.

Apropó. Az egyik mentort inzultus érte. Egy idegen fiatalember jelent meg az iskolában és az egyik lánnyal akart beszélni. A mentor kiutasította és kikísérte az iskolából. Kint hárman vették körül és az egyik megütötte. Mire az ügyeletes tanár kiért, a három fiatalember autón elmenekült. Az iskola feljelentést tett.

Na de térjünk vissza a rendőri jelenlétre. Az önkormányzat kérésére a fehérvári rendőrkapitányság vezetője ígéretet tett, ameddig nem normalizálódik a helyzet az oktatási intézményben, a lehetőségekhez mérten biztosítják a rendőri jelenlétet.

A rendőrség  már járt az iskolában, a múlt héten hat fiatalt állítottak onnan elő verekedés miatt.

Brajer Éva szerint lehet, hogy nem volt eléggé előkészített a pályázati pénzekből létrehozott felzárkóztató osztályok indítása, másrészt az iskolától is ötletet vár a helyzet kezelésére, és árajánlatot kértek egy ilyen problámákkal foglalkozó pesti cégtől. A politikus úgy véli, az iskola fontos képzéseket végez, nem szabad hagyni, hogy a presztízse tönkremenjen, mert az az intézmény létét fenyegetné.

Függelék: az októberi, a cigóintegrációról még csak és kizárólag jót író cikk:

Roma mentorok segítik az oktatást - pozitív változások
A cél egyértelmű, az hogy tanuljanak a gyerekek
Székesfehérvár - Roma mentorok állnak munkába két helyi szakképző iskolában. Feladatuk a pedagógusok munkájának segítése.
Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumba, valamint tagiskolájába, a Szent István Szakiskolába is több mint ezer gyerek tanul. Mindkét intézményben jelentős számú a roma diákok száma.
- Minden közoktatási intézménynek őriznie, bemutatnia kell Magyarország kulturális sokszínűségét. A romáknak is megvan a régi kultúrájuk, s nem mindegy, hogyan  kezeljük, hogyan mutatjuk ezt be. Másrészt mindenkire vonatkoznak a jogszabályok, az előírások. E két szempont vezetett bennünket, amikor az Arany János iskolában már bevált  roma mentori foglalkoztatásba belevágtunk - mondja az Árpád iskola igazgatója, Ábrahám Norbert.
Így napokon belül az Árpádban egy, a Szent Istvánban két roma mentor kezdhet dolgozni. Az utóbbi tagiskola vezetője Barna József:
- Nálunk 65-70 diák vallja magát roma származásúnak, de valószínűleg ennél többen vannak. Nem titok, hogy vannak velük problémák. Az iskolába történő bejárástól az órák menetének zavarásáig. Az egyik diákunk édesapja a Fejér megyei vajda. Ő ajánlotta az Arany János iskolában bevált mentori foglalkoztatást, és választotta ki a mentorokat is, olyanokat, akikért felelőséget vállal.
 
Az emlegetett Arány János iskolában az idén nincs roma mentor, de az előző tanévben volt.  Bartyik Mihályné igazgató szerint nagy segítségükre volt, hiszen roma származásúként jobban szót értett a roma fiatalokkal. A nyelvtudása segített a szülőkkel való kapcsolattartásban is.
Kolompár Ernő vajda, a fehérvári cigány kisebbségi önkormányzat és  a Székesfehérvári Romák Egyesületének elnöke  is pozitív visszajelzéseket kapott az általa beindított mentori foglalkoztatásról, ezért kezdeményezte a két újabb iskolánál is.
- Két fél kell a dologhoz, de szerencsére a pedagógusok pozitívan álltak a kezdeményezéshez, ahogy a iskola vezetői is. Itt is támogatják az ügyet a vezetők.  A mentorok a munkaügyi központon keresztül kerülnek ide, foglalkoztatójuk a városgondnokság.  A bérük 90 százalékát a munkaügy, 10 százalékát a város fizeti majd.  Jelenleg a betanulás zajlik és a szerződések előkészítése. A mentorok feladatát az iskolák határozzák meg. Naponta beszámolnak vezetőknek és nekem is. A cél egyértelmű, az hogy tanuljanak a gyerekek.
A Szent István Szakiskola két mentora a múlt héten már betanulósként részt vett az intézmény életében.
- Az a dolgunk, hogy a gyerekeket jó irányba tereljük, hogy javuljon a magatartásuk és tanuljanak - mondja a 30 éves Lakatos Roland. Társa,a 32 éves Varga Ferenc hozzáteszi: - Azt próbáljuk elérni, hogy  időben beérjenek, beüljenek az órára és minden iskolai programon fegyelmezetten részt vegyenek.

Az első időszak tapasztalatai kedvezőek. Koós István és tanártársai pozitív változásokat vettek észre az iskolában. Megerősíti ezt Barna József is. Úgy érzi,a két fiatalember ráérzett a dolgokra és a diákok hallgatnak rájuk. S nem csak a roma gyerekek. Ábrahám Norbert is így látja a helyzetet. Mint mondja, nem csak a roma gyerekekkel van baj. Sokszor az élethelyzet adja a gondokat.
Kolompár Ernő és az intézményvezetők bíznak a sikerben és a mentori foglalkoztatáson túl többségi-kisebbségi sport és kulturális  programokon is törik a fejüket.