Az alább, az interneten csak és kizárólag nálunk (saját szkennelés) olvasható, mai Magyar Nemzet-anyagból kiderül, hogy, idézzük, „Ismert, a településen március eleje óta van jelen az egyesület, mivel a falu lakói szerint a helyi romák egy csoportja terrorizálja őket, és megnőtt a betörések száma is. A településről emiatt egyre többen költöznek el, illetve sokan felhagynak a földműveléssel. A helyiek korábban arról is beszámoltak a Magyar Nemzetnek, hogy egy idős férfi azért lett öngyilkos, mert kertjéből mindent elloptak, és az utcában lakó roma fiatalok többször kővel dobálták meg.”. Nem csak egy elhanyagolható kisebbség, nem csak a jobbikosok, hanem, még egyszer, a Nemzet megfogalmazása szerint is „a falu lakói szerint” és „a helyiek”. A túlnyomó többség.

Miért tartjuk olyan fontosnak ennek a hangsúlyozását? Azért, mert a „magyar” (és a világ-) sajtó tele van az ennek az ellenkezőjét állító hazugságokkal. Fehér holló az olyan cikk, amely nem jobbikos-radikáljobbos médiában jelent meg, ugyanakkor ugyanezt (hogy ti. az ottani fehérek valóban szenvednek a cigányterrortól) állítja (konkrét hivatkozásgyűjtemény ITT).

Kődobálás Gyöngyöspatán
Kővel dobálták meg a Gyöngyöspatán szolgálatot teljesítő polgárőröket a helyi romák — tudatta tegnapi közleményében a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A szervezet szerint az egyesület egyik tagját életveszélyesen megfenyegették.

Könnyebb testi sérüléseket okoztak azok a romák, akik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) tagjait kővel dobálták meg vasárnap este a Heves megyei Gyöngyöspatán. A szervezet közleményében arról is beszámol, hogy egyiküket tegnap délelőtt saját házában életveszélyesen megfenyegették. Ismert, a településen március eleje óta van jelen az egyesület, mivel a falu lakói szerint a helyi romák egy csoportja terrorizálja őket, és megnőtt a betörések száma is. A településről emiatt egyre többen költöznek el, illetve sokan felhagynak a földműveléssel. A helyiek korábban arról is beszámoltak a Magyar Nemzetnek, hogy egy idős férfi azért lett öngyilkos, mert kertjéből mindent elloptak, és az utcában lakó roma fiatalok többször kővel dobálták meg. A cigány kisebbség egy része örült a polgárőrök megjelenésének, mások viszont arra panaszkodtak, félnek a bakancsos férfiaktól.

Az SZJPE a látlelet és a videofelvételek birtokában feljelentést tett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében. Csákvári Lajos, a szervezet elnöke tegnapi közleményében azt nehezményezte, hogy különböző jogvédő szervezetek és LMP-s képviselők járták a település romák által lakott részeit azzal a törekvéssel, hogy felvilágosítsák az ott lakókat a jogaikról. — Ezzel persze semmi probléma nem lenne, ha emellett a kötelességek is szóba kerültek volna, de azok említése valahogy mindig lemarad — tette hozzá. Szerinte „ezt tetézte még az a tény", hogy a helyi romák több 10 millió forint segítséget kaptak életkörülményeik javítására, amelynek felhasználásáról még nincsenek információik. — Az egyetlen dolog, ami ezzel kapcsolatban észrevehető, hogy megszaporodott a boltban euróval fizető romák száma — olvasható a közleményben. Az alelnök nyilvánvalónak nevezte, hogy „a magukat emberbarát köntösbe bújtató liberálisok csupán az ellentéteket szítják, és egyre inkább kiélezik az eddig sem rózsás helyzetet". Csákvári Lajos ezért felszólította a liberális képviselőket, illetve a jogvédőket arra, hogy „ha már felvilágosító munkát végeznek, térjenek ki a kötelességekre, a rendre és a békés egymás mellett élés szabályaira is". Hozzátette: ennek hiányában kizárólag az ő felelősségük az egyre elmérgesedő helyzet. Közleménye végén az alelnök leszögezi: az SZJPE a rendőrség munkáját segítve, az állampolgári jogokat és kötelességeket a törvények szerint szándékozik betartatni politikai, vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, az esetet valóban bejelentették, jelenleg vizsgálják a körülményeket. Hozzátette, garázdaság alapos gyanúja miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen.