Bándy Kata rendőrségi pszichológus "feltételezett gyilkosa", a 26 éves "P. László" azt állítja, egyedül ölte meg a lányt, a Blikk azonban úgy tudja, a helyszínelők egy másik ember, valószínűleg rokon DNS-ét is megtalálták.
Megcáfolják a bizonyítékok Bándy Kata feltételezett gyilkosát - írja a pénteki Blikk. A vasárnap meggyilkolt fiatal rendőrségi pszichológus körmei alatt találták meg azokat a bőrfoszlányokat, amelyekből a már elfogott cigány, Péntek László DNS-ét nyerték ki – értesült a lap, mely azt is írja: a helyszínelők egy másik férfi anyagmaradványát is megtalálták. Az ebből nyert DNS-minta azt mutatta, hogy a másik tettes rokona P. Lászlónak.
A Népszabadság csütörtökön arról írt, P. László unokatestvérével, J. Olivérrel együtt volt Pécsen még a gyilkosság után is. J. Olivért azóta sem találják az ismerősök. A rendőrség azt nem erősítette meg, hogy köröznék a fiatalembert, ám lakóhelyén, Tompán azt mondták, nyomozók keresték, szerettek volna beszélni vele.
A lap úgy tudja, hogy keresnek egy öreg piros autót is a rendőrök, amellyel P. László és unokatestvére „vasazni" járt. Péntek László csütörtökön nem vállalta a hazugságvizsgálatot, továbbra is csak azt hajtogatta: egyedül ölt, mert megkívánta a magányos lányt. A nyomozók közben a lap információi szerint azt is vizsgálják, hogy a történtekhez köze lehetett-e a nemzetközi lánykereskedő-bandáknak.
Az áldozat családja tegnap közleményben azt kérte, hogy senki se használja politikai célokra vagy a halálbüntetés visszaállítását követelve érvként lányuk nevét.
(HVG - Blikk nyomán)
1. frissítés: Ez a cigány lehetett Péntek tettestársa
Jóni Olivér adatlapja ITT található.



2. frissítés: Nem kizárt, hogy újabb gyanúsítottakat fogtak el
Korábbi híresztelések ellentétben tegnap délután mégis sor került Péntek László poligráfos vizsgálatára. Dr. Sólymos Sára a gyanúsított kirendelt védője elmondta, a végleges eredményre feltehetően heteket kell várni. Úgy véli, nagy eltérést nem mutathat ki a vizsgálat Péntek László vallomásához képest, mivel az éjszaka sor került helyszíni meghallgatásra is.
Ez azt jelenti, hogy a férfi megmutatta a nyomozóknak az útvonalat, ahol a gyilkosság éjszakája során haladt, azt a helyet ahol találkozott Bándy Katával, illetve a bűncselekmény további helyszíneit is bejárták. A gyanúsított elmondta, hogy hol mit tett. Mindenre azért került sor éjszaka, hogy a körülmények megegyezzenek a gyilkosság körülményeivel.
Egy harmadik embert is keresnek?
A Bama információi szerint a tompai illetőségű Jóni Olivér Péntek Lászlóval együtt érkezett Pécsre néhány héttel ezelőtt. Jóni Olivér szintén a Magtár utcai házban lakott, azonban múlt héten eltűnt. A férfit a házbeliek többször is együtt látták járni-kelni Péntek Lászlóval.
Úgy tudni, Jóni Olivérnek szintén nincs autója. Sajtóinformációk szerint nem kizárt, hogy a nyomozók egy harmadik személyt is keresnek, elképzelhető, hogy ő lehetett a sofőr azon az éjszakán, vagy övé volt az autó.
Feltételezhető, hogy Jóni Olivér már nincs Baranyában. A rendőrség korábbi lakóhelyén, Tompán és környékén is keresi.
Nem volt nemi erőszak
A helyszínelés során két embertől származó DNS-profilt azonosítottak, az egyik Péntek Lászlótól, a másik Jóni Olivértől származhat. Utóbbit is ennek alapján sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak.
Úgy tudni, Péntek László vallomásának azt a részét, amely szerint nem került sor nemi erőszakra, alátámasztotta az orvos szakértők véleménye is. (A férfi kirendelt védője úgy fogalmazott, ügyfele elmondása alapján a bűncselekmény szexuális indíttatású volt, de „nemi erőszakra nem került sor, mert közben meghalt az áldozat”.) Azt, hogy valóban nem erőszakolta meg Péntek László Bándy Katát, az a tény is erősíti, hogy ezzel nem is gyanúsították meg a férfit, akit a hivatalos közlés szerint „mindössze” aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.
A rendőrök „a bűncselekmény valamennyi körülményének tisztázását követően sajtótájékoztatót tartanak, addig nem kívánnak az ügy részleteiről tájékoztatást adni”.
Nem kizárt, hogy újabb gyanúsítottakat fogtak el
Elképzelhető, hogy időközben elfogták a keresett személyeket, a rendőrség ugyanis bejelentette, szombaton sajtótájékoztatón számolnak be a nyomozás fejleményeiről. Miután korábban azt közölték, erre csak akkor kerül sor, ha az ügy minden részletét felderítették, minden bizonnyal újabb fordulatokat hozott a vizsgálat.
(Bama nyomán)
3. frissítés: "Ha lejön Tompára, lerúgja a fejét" - üzente az agresszív Jóni volt barátnőjének
Az M1 Híradójának információink szerint a rendőrség két másik embertől is talált DNS-mintát a gyilkosság helyszínén. A híradónak csütörtökön nyilatkozó igazságügyi orvosszakértő annyit mondott: még elemzik a helyszínen talált nyomokat, ez alapján derülhet ki, hogy voltak-e társai Péntek Lászlónak.
Most ezeket a szálakat elemzik és dolgozzák fel a kollégák és a társszervek, bízom benne, hogy jó úton haladunk és hamarosan lesz eredménye a vizsgálatoknak – mondta Angyal Miklós, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság igazságügyi orvosszakértője.
Még két férfit keresnek?
A Híradó úgy tudja, a rendőrség keresi Péntek László unokatestvérét, Jóni Olivért és még egy harmadik férfit is, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.
Agresszív volt, és szinte minden idejét Lászlóval töltötte - ezt mesélték a Híradónak Jóni Olivér korábbi ismerősei Tompán. Itt élt egy időben Péntek László unokatestvére, de a gyilkosság óta senki sem látta.
Ha lejön Tompára, lerúgja a fejét – ezt írta üzenetben Jóni Olivér volt barátnőjének, néhány nappal a gyilkosság előtt. Féltékeny volt, mert a lány elhagyta, meséli az édesanyja. Azt mondta, alig 4 hónapig járt együtt 16 éves lánya Olivérrel, de ahogy telt az idő, a férfi egyre agresszívebb lett.
A lányomat itt a háznál nyakánál fogva fölnyomta a falra, én kaptam tőle egy pofont – nyilatkozta Kovács Józsefné.
Jóni Olivér korábban fel is akasztotta magát
Tompán egy elhagyott góréban is lakott Jóni Olivér néhány napig. Azzal is fenyegette volt barátnőjét, hogy felakasztja magát, meg is tette, de a kötél, amely még mindig ott lóg, sajnos elszakadt. Jóni unokatestvére a korábban már elfogott Pénteknek. Állítólag szinte mindig együtt voltak.
Róla jobban el tudnám képzelni, mint a Péntek Laciról, mert az Olivéren látszódott hogy agresszív – hangoztatta Kovácsné.
Tompán már legalább két hónapja nem látták a fiatal férfit, de egyik barátja azt mondta, tegnap délután 4 óra körül bejelentkezett az egyik internetes közösségi oldalon.
Ráírtam, hogy csá, utána visszaírt, hogy szia, nem az Olivér vagyok, csak megkért, hogy nézzem meg az üzeneteit. Utána gyorsan lelépett – állítja a barát. Ismerősei a gyilkosság óta nem tudtak Jóni Olivérrel kapcsolatba lépni. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy keresnék a férfit, Tompán ugyan sokan ismerik, de ott sem érdeklődtek utána.
(Híradó nyomán)
4. frissítés: A nyomozás fejleményei a híradásokban