A Kúria a korábbi felmentő ítéleteket megerősítve felmentette Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a közokirat-hamisítás vádja alól kedden.

Újabb felvásárló úszta meg
Az ügyészség a Sukoróra tervezett King's City kaszinóberuházással kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Joav Blumot 2009-ben azzal vádolta meg, hogy közokirat-hamisítást követett el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz bejelentkezett oda, anélkül, hogy ott lakott volna.
A zsidó tagadta bűnösségét, a bíróságok első, és másodfokon is felmentő ítéleteket hoztak azon a jogcímen, hogy a vádlott "tévedésben volt", ám az ügyészség felülvizsgálati eljárásban a Kúrián támadta meg a jogerős döntést. A legfelsőbb bírói fórum kedden elutasította a vádhatóság beadványát.
A Kúria szóbeli indoklásában arra is kitért, hogy a lakcímbejelentéssel kapcsolatos jogszabályok nem egyértelműek, még jogászok számára is félreérthetőek, "Joav Blumot az ügyben gondatlanság sem terheli".
(MTI nyomán)
Frissítés: Jobbik-közlemény: Sukoró-ügyben is kudarcot vallott az elszámoltatás
A Jobbik szerint a Kúria Joáv Blum okirat-hamisítási ügyében hozott felmentő ítélete újabb bizonyítéka a kormány elszámoltatási politikája csődjének.
Joáv Blum izraeli üzletember eszerint nem bűnös, mert a lakcímbejelentéskor a társaságában lévő jogvégzett emberek tévedésbe ejtették a magyar jogszabályokban és nyelvünkben járatlan szerencsétlen vállalkozót, aki tulajdonképpen áldozat. Saját ügyvédje, valamint Sukoró polgármestere és jegyzője csalta orvul tőrbe, tán nem is tudott róla, hogy sukorói lakost csináltak belőle. Ezen népmesébe illő fordulatokat tartalmazza az ítélet indokolása, sőt még azt is, hogy a település elöljárói sem vétkeztek, hiszen a jogszabály annyira összetett, hogy ahány jogász, annyiféleképpen értelmezné. A Kúria ezzel egyszersmind megadta a biztos receptet a jövő ingatlanspekulánsainak, hisz csak egy magyarul nem beszélő, magyar jogban járatlan bűntárs kell hozzá, és máris lehet büntetlenül bűnözni.
A Gyurcsány-kormány emblematikus korrupció- és hűtlenkezelés-gyanús ügylete volt a sukorói kaszinóberuházáshoz kapcsolódó telekspekuláció, melynek során a legmagasabb kormányzati körökből irányították a szálakat. Ennek ellenére az ügyben két legmagasabb szinten érintett kormányzati szereplő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon háborítatlanul éli világát, vívják napi politikai csatáikat a remélt konc felett már előre összemarakodva. A felszíni harc mögött azonban kirajzolódik egyfajta véd- és dacszövetség az elmúlt húsz év politikai garnitúrája körében. Azt látjuk, hogy sem a 2006-os őszödi beszéd utáni véres terror, sem a vörösiszap-katasztrófa, sem a Sukoró-ügy és egyetlen más, a szocialista kormányokhoz köthető visszaélésgyanús eset sem volt elegendő ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc ellen büntetőeljárás induljon, ahol végre a vádlottak padján adhatna számot miniszterelnökként végzett ámokfutásáról. Ugyanez elmondható Bajnai Gordon és a Hajdú-Bét-ügy viszonylatában.
A két szocialista ex-miniszterelnök mindig kicsúszik az igazságszolgáltatás kezei közül. Személyük szent és sérthetetlen. Ez pedig lerántja a leplet a Fidesz elszámoltatási politikájának álszent és felszínes mivoltáról. Egyre inkább beigazolódni látszik a mondás: holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Ezzel együtt ismét egyre aktuálisabb lesz a Jobbik 2010-es kampányban hangoztatott jelmondata: húsz évet a húsz évért! Vagy talán még aktuálisabban: életfogytiglant a 24 évért!
Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője
Kapcsolódó: