2007 szeptemberében a nemzetközi sajtó világgá kürtölte a borzalmas hírt: 69 izraeli katona megsérült, amikor is palesztin ellenállók kilőttek egy rakétát a Gázai övezet közelében fekvő Zikim katonai bázisra. A rakéta egy sátorba csapódott be, ahol az zsidó katonák éppen aludtak.

A hivatalos izraeli bejelentés szerint 69-en megsérültek, közülük 11-en könnyebben illetve súlyosan (!), és egy katona szenvedett komolyabb sérüléseket. Mármost ha 11-en sebesültek meg "könnyebben illetve "súlyosan", akkor miért van tele a sajtó azzal, hogy 69 izraeli katona sérült meg? Nem maradtak adósak a válasszal: 50 katona ugyanis "sokkot kapott". Ami persze nem is csoda, hiszen ha az ember éppen egy sátorban alszik, és egy rakéta csapódik be a közelében, akkor megesik, hogy sokkot kap.

Rendben van. De akkor alkalmazzuk ugyanezt a módszert a gázai palesztinok esetében. Bátran kimondhatjuk: a Gázai övezetben az áldozatok száma valójában 1,5 millió, akik közül 1400-an meghaltak, 5000-en "komolyabban, vagy könnyebben megsebesültek", a többiek pedig sokkot kaptak. Elvégre ha a világ legsűrűbben lakott területén, három héten át a legmodernebb harci technika alkalmazásával bombáznak, és a világ negyedik legerősebb hadserege hajt végre akciókat, akkkor érthető, ha sokkot kapnak ott az emberek. Vagy talán sokkot kapni is csak a kiválasztottaknak lehet?

Perge Ottó