Darabokra tört Csendes-óceán feletti tesztrepülésének első másodperceiben az amerikai légierő Waverider (Hullámlovas) elnevezésű kísérleti hiperszonikus repülőgépe a gép egyik vezérsíkjának hibája miatt - közölte a légierő helyi idő szerint szerdán.
Zoom
A vezérsík problémáját 16 másodperccel az után észlelték a kísérlet irányítói, hogy begyújtották az X-51A kódjelű repülőgép gyorsítórakétáját. Újabb 15 másodperccel később, amikor a repülőgép levált a gyorsítórakétáról, a gép irányíthatatlanná vált, darabokra szakadt, és a Csendes-óceánba zuhant Los Angelestől északnyugatra - mondta el Daryl Mayer, az ohiói Wright-Patterson légi támaszpont egyik alegységének szóvivője.
A kísérlet vezetői azt tervezték, hogy ötperces tesztrepülés tudnak majd végrehajtani a hiperszonikus géppel. A Hullámlovast a hangsebesség hatszorosával való repülésre tervezték, ami azt jelenti, hogy a gép kevesebb mint egy óra alatt képes lenne megtenni a New York-London távolságot.
A gép tesztjeit az amerikai légierő egy nagy sebességű manőverező robotrepülőgép kifejlesztéséhez akarja hasznosítani. A kísérlet költségeit nem közölték, tekintettel arra, hogy a program számos részletét titkosnak minősítették. A balesetet szenvedett gép a harmadik volt a hadsereg számára megépített négy X-51A közül. A légierő közleménye szerint még nincs döntés arról, hogy mikor kerülhet sor a negyedik légijármű tesztrepülésére.
Az amerikai légierő kutatólaboratóriumának illetékese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a közvetlenül a kísérlet elején bekövetkezett kudarc miatt nem próbálhatták ki a Hullámlovas folyamatos haladását biztosító, Scramjet típusú hajtóművet. A Pratt & Whitney Rocketdyne cég által tervezett hajtómű a program leírása szerint a gép száguldását kihasználva sűríti össze az üzemanyag berobbantásához szükséges levegőt.
(MTI)