Bűncselekménynek minősítette az olasz legfelsőbb bíróság a fasiszta karlendítést, abban az esetben, ha ezt a fasizmust vagy a nácizmust éltető jelszavak kísérik. (A megoldás tehát egyszerű: nyilvános rendezvényeken némán célszerű karlendíteni - a szerk.)
Az olasz gazságszolgáltatás hét év alatt döntött arról, hogy bűncselekménynek számít-e vagy sem az előrelendített jobb karral történő köszöntés.
Végül a legfelsőbb bírói testület mondta ki, hogy bűncselekményt követett el az az ötven éves olasz férfi, aki 2005-ben egy Firenzében rendezett hazafias találkozón jobb karját mereven a magasba lendítette, Benito Mussolini fasiszta vezér tipikus karmozdulatát utánozva - írta az olasz sajtó.
A férfit a találkozót ellenőrző rendőrök jelentették fel. A fasizmus dicsőítése egy 1952-es olasz törvény értelmében 18 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó. A bírósági ítélet hangsúlyozta, hogy a szóban forgó karlendítés akkor számít bűncselekménynek, ha a fasizmust vagy nácizmust éltető jelszavak kísérik.
E kitétel nélkül többeket le lehetne tartóztatni - jegyezték meg az újságok, arra emlékeztetve, hogy a mussolinis karlendítés egyáltalán nem ritka Olaszországban.
Paolo Di Canio, a Lazio labdarúgócsapat volt kapitánya 2007-ben jobb karját előrelendítve üdvözölte a Lazio szurkolóit Livornóban:

Gianni Alemanno, Róma jobboldali főpolgármesterének szavazói karlendítéssel ünnepelték a politikus 2008-as választási győzelmét:

Michela Brambilla, Silvio Berlusconi kormányának volt idegenforgalmi minisztere pedig 2009-ben karlendítéssel szalutált az olasz csendőrség ünnepén:
Zoom
De vajon miért nem köszönhetnek úgy az olaszok a saját hazájukban, ahogy nekik jólesik?
(Kuruc.info - MTI nyomán)