Izrael majdnem három esztendőn keresztül nem volt hajlandó arra, amit a zsidó állam másoktól szinte naponta megkövetel: Bibi Netanjáhu miniszterelnöki szinten bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan török kormányfőtől a 2010. május 30-án a Gázai övezet felé tartó Mavi Marmara humanitárius segélyt szállító hajón véghez vitt izraeli gyilkolászásért. S ami még meghökkentőbb, az, hogy Izrael állítólag kártérítést is fizet a kilenc meggyilkolt török állampolgár családtagjainak.

Bibi, Obama és a vörösbor
Az izraeli hírportálok mindegyike beszámol arról is, hogy a váratlan izraeli engedékenységet a Szentföldről néhány órával ezelőtt távozott Barack Obama amerikai elnök szorgalmazta, sőt mondhatjuk úgy is, hogy csikarta ki Netanjáhutól. Washingtonnak ugyanis már kínos volt a két közel-keleti szövetséges, Izrael és Törökország ellentéte. Az Obama által tető alá hozott török-zsidó kibékülés további eredménye az, hogy a török kormányfő bocsánatot kért Netanjáhutól, amiért az előbbi néhány héttel ezelőtt kiállította a bizonyítványt a cionizmusról. A Mavi Marmara hajón történt gyilkolászás után a két ország nagykövetei elhagyták állomáshelyüket, s most az izraeli nagykövet visszatér Ankarába, míg a török nagykövet Tel-Avivba.
Izrael a végletekig húzta az időt, magyarán semmiképpen nem akart kárpótlást fizetni a legyilkolt török állampolgárok családjainak és főleg nem kívánt bocsánatot kérni, mert az elmúlt hat évtized során, tehát a fennállása óta hozzászokott ahhoz, hogy a bocsánatkérés csak neki jár. Obama azonban kötötte az ebet a karóhoz, addig nem volt hajlandó elhagyni Izraelt, amíg Netanjáhu föl nem hívja telefonon a török miniszterelnököt és nem kér tőle bocsánatot. Bibi azonban az utolsó pillanatra hagyta Obama követelésének teljesítését, s már mindketten a Lodi Ben Gurion Nemzetközi Légikikötőben voltak, amikor az amerikai elnök füle hallatára bocsánatot kért Erdogántól. Ávigdor Lieberman, a külügyi tárca várományosa máris kijelentette, hogy hiba volt bocsánatot kérni Törökországtól, mert a Mavi Marmara hajón terroristák utaztak.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Korábban írtuk: Szent a béke: a zsidók bocsánatot kértek Törökországtól
Bocsánatot kért az izraeli miniszterelnök pénteken Törökországtól a gázai segélyflottilla elleni, kilenc török halálát okozó három évvel ezelőtti izraeli támadásért.
Az izraeli miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Benjámin Netanjahu telefonon hívta fel Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt, és "bocsánatot kért a török néptől minden hibáért, amely emberéletek elvesztéséhez vezethetett, illetve belegyezett abba, hogy tető alá hozzák a kártérítési megállapodást". Erdogan elfogadta a bocsánatkérést.
Netanjahu és Erdogan megállapodott a kétoldalú kapcsolatok rendezésében, illetve abban is, hogy visszatér állomáshelyére Jeruzsálem törökországi, illetve Ankara izraeli nagykövete.
(MTI)
Kapcsolódó: