A portugál parlament pénteken törvényt fogadott el arról, hogy megszerezhessék az állampolgárságot azoknak a zsidóknak a leszármazottai, akiket a XV. század végén űztek ki az országból.

I. Szerencsés Mánuel - beszélő név
A kezdeményezést természetesen a kormánypártok és az ellenzék egyaránt támogatta, a törvényt egyhangúlag fogadták el. "Ez történelmi nap. A helyreállítás napja..., amikor újra összekötjük az 520 éve erőszakkal elszakított köteléket. Örömmel látunk mindenkit, akinek soha nem kellett volna elmennie" - ömlengett az egyik képviselő.
Mario Soares akkori szocialista párti portugál elnök 1989-ben bocsánatot kért a zsidóktól az "üldöztetésért", a "katolikus hitre való erőszakos áttérítésért" és a "kiutasításért". Az erről szóló rendeletet 1496-ban hozta I. Szerencsés Mánuel (Dom Manuel I o Venturoso) portugál király.
A Portugáliából - és négy évvel korábban Spanyolországból - elűzött szefárd zsidók főleg a Németalföldön, az Oszmán Birodalom területén és később Amerikában, ezen belül Portugália brazíliai gyarmatán telepedtek le. Spanyolországban az új portugáliai törvényhez hasonló kezdeményezés van folyamatban.
(MTI nyomán)