A nemzet gyalázása miatt ezer euró büntetést kell fizetnie annak az autóvezetőnek, aki szalonképtelen szavakkal adott hangot Olaszországgal szembeni nemtetszésének, amikor rendőrök megbüntették.
A római döntőbíróság megerősítette Campobasso városi bíróságának korábbi ítéletét, amely pénzbüntetésre ítélte a 71 éves férfit.
Az egyenruhások azért állították meg a férfit, mert csak az egyik fényszórója működött. A feldühödött nyugdíjas szidni kezdte a rendőrséget és Olaszországot.
"A véleménynyilvánításhoz való jog nem fajulhat durva, minden objektív kritikát nélkülöző sértéssé. A sofőr az olasz büntetőjog 291-es törvénycikkelye ellen vétett, amikor egy teljes nemzeti közösség becsületét és presztízsét sértette" – hangsúlyozta ítélete indoklásában a bíróság.
Olaszországban a múltban több párt próbálkozott már azzal, hogy az olasz nemzet szidása kikerüljön a bűncselekmények közül. Az Északi Liga párt évek óta próbálja töröltetni a nemzeti lobogó és a himnusz gyalázását a bűntettek sorából. Az erre vonatkozó 292-es cikkely a fasizmus idejéből visszamaradt anakronizmus, amely összeegyeztethetetlen a szabadság és a demokrácia normáival – érvel az északolasz Padánia Rómától való elszakadásának céljával létrejött párt.
(MTI nyomán)