David Irving, a neves történész, akit a zsidók holokauszttagadással vádolnak, ez év szeptemberében Berlinben kíván előadást tartani a második világháború történetéről. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, a “demokratikus” Németország fővárosának szállodái nem hajlandók elszállásolni a kiváló brit történészt. Sőt, egyelőre úgy tűnik, a német “jogállamban” (ahová húsz éven keresztül Irving be sem tehette a lábát) senki nem mer egy helyiséget sem biztosítani a számára, ahol előadását megtarthatná.
A különös az, hogy a 2005-ban nézeteiért Ausztriában három év börtönbüntetésre ítélt történész (ebből több mint egy évet le is ült) valójában nem is tekinthető igazán “holokauszttagadónak”, mert a holokauszt-hitvilág bizonyos elemeit elfogadja. Így például ausztriai fogságából történt szabadulása óta hangoztatja, hogy Treblinka ténylegesen “haláltábor” volt, és "több millió zsidót gyilkoltak le a nácik". Elképzelhető azonban, hogy a zsidók nem bíznak meg benne, és azt hiszik, pusztán teljes anyagi ellehetetlenítésének elkerüléséért és bizonyos publikálási és kutatási lehetőségekért cserében kíván a kedvükbe járni.
Irving a '80-as évek végétől kezdte hangoztatni, hogy az auschwitz-birkenau-i koncentrációs táborban nem voltak gázkamrák. “Több ember halt meg Ted Kennedy autójának hátsó ülésén, mint Auschwitz gázkamráiban” – jelentette ki például egyik előadásában. Irving világosan elmagyarázta, hogy az úgynevezett “haláltáborokban”, ugyanúgy, mint a munkatáborokban, a foglyok tömegei a járványok (elsősorban a tífusz) áldozatai lettek. David Irvingre azért is megorroltak a zsidók, mivel - más revizionista történészekkel együtt - hangoztatta, hogy az Auschwitzban a látogatóknak mutogatott gázkamra nem az eredeti állapotában van, ugyanis a szovjetek jelentős átalakításokat hajtottak végre rajta. Ideje lenne bocsánatot kérni Irvingtől, ugyanis ma már az Auschwitz Múzeum hivatalos személyzete is elismeri: a törzstábor úgynevezett gázkamrája tényleg “rekonstrukció”, habár – mint állítják – a szovjetek valójában csak az “eredeti állapotokat állították helyre”.
David Irving legalább 30 lebilincselően érdekes könyvet írt. Talán legismertebb köztük az 1977-ben megjelent Hitler háborúja, amely immár végre magyarul is olvasható. Ebben a könyvben Irving nem tagadta az úgynevezett holokausztot, pusztán annyit állított, hogy Adolf Hitler nem tudott semmit a zsidók "elgázosításáról". Azt ugyanis alárendeltjei tervelték ki és hajtották végre. A holokausztozók azonban már ezt a “különvéleményt” sem voltak hajlandók elviselni, és már ekkor megindították gyűlöletkampányukat a brit történész lejáratása céljából. Főként persze azért, mert David Irving könyvében végre hiteles és kiegyensúlyozott képet rajzolt Adolf Hitlerről, és nem csupán a háború győzteseinek egyoldalú beállítása alapján mutatta be a második világháború történetét.
Perge Ottó