Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy fokozódik az Izrael és a palesztinok közötti feszültség, és ez veszélybe sodorhatja a béketárgyalásokat.
"Az erőszak és uszítás fokozódásának vagyunk a tanúi. A megszállt területek gyarmatosításának a politikája súlyos aggodalomra ad okot. Új telepeslakások ezrei felépítésének bejelentése nem egyeztethető össze a két állam létén alapuló megoldással" - üzente a főtitkár a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja alkalmából, és kérte az új ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezésekről szóló tervek leállítását.
Ban Ki Mun péntek esti nyilatkozatában ezzel párhuzamosan elítélte azt is, hogy a Gázai övezetből rakétákkal lövik Izrael déli részét, és hogy palesztinok alagutakat ásnak a határ alatt.
Az üzenet időpontja egybeesik annak az első évfordulójával, hogy a Palesztina elnyerte a megfigyelő állam státusát az ENSZ-ben. Az évforduló alkalmából diplomatáknak Kelet-Jeruzsálemben tartott tájékoztatójában Száeb Erekat palesztin főtárgyaló azt kérte a nemzetközi közösségtől: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy állítsa le a telepek bővítését. Még megköthető a megállapodás, de a tárgyalásokat meg kell védeni egy olyan kormány ellen, amely mindent a telepesekért tesz - mondta.
A tárgyalások négy hónapja alatt az izraeli kormány bejelentette, hogy 5592 lakást épít a telepeseknek, és hidegvérrel végzett 23 palesztinnal - tette hozzá.
(MTI)