Iszlamista fegyveresek tömegével öltek meg keresztényeket egy nigériai faluban.
Iszlamista fegyveresek golyózáport zúdítottak vasárnap egy nigériai falu keresztény lakosaira és megöltek közülük legkevesebb kilencvenet. Voltak, akiknek a torkát vágták el - számoltak be szemtanúk.
A falu neve Izge, a kameruni határ közelében fekszik. A tömeggyilkosok vérengzésük közben azt kiáltozták, hogy "Allah hatalmas!". A támadók kifosztották a falu boltjait és felgyújtottak több tucat házat. A Reuters brit hírügynökséget telefonon értesítette a történtekről egy helybeli férfi. "Miközben beszélek, még mindig holttestek hevernek az utcákon" - idézte a hírügynökség Abubakar Usmant.
A tömeggyilkosságot egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára, a történtek alapján azonban szinte biztosra vehető, hogy az elkövetők iszlamisták lehettek.
Nigéria lakosságának nagyjából a fele muszlim, a másik fele keresztény. Az északi részt zömmel muzulmánok lakják, de vannak keresztény többségű területek - amilyen Izge és környéke - is. Ezek lakosaira gyakran támad a Boko Haram nevű terrorszervezet válaszcsapásként arra, ha a nigériai hadsereg meg rájuk mér csapást. Szerdától a légierő naponta bombázta az Izge melletti erdőkben rejtőző terroristákat.
A Boko Haram ki akarja szakítani az északi területeket Nigériából, hogy független iszlám államot alapítson. Négy éve folyik a harc, a halálos áldozatok száma már másfél ezer fölött van.
(MTI)