Elhalasztotta egy 90 millió dolláros hitel folyósítását Ugandának a Világbank amiatt, hogy az afrikai ország az eddiginél is szigorúbban bünteti a homoszexualitást. Szokatlan lépés ez a pénzintézettől, mert általában kerüli a politikába való beleavatkozást.
A Világbank szóvivője közölte csütörtökön e-mailben: csak abban az esetben folyósítják az összeget, ha megbizonyosodnak arról, hogy az új törvény nem befolyásolja negatívan a pénzintézet ugandai fejlesztési céljait.
Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök hétfőn írta alá a jogszabályt, amelynek alapján a sorozatos bűnelkövetők akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak. A törvény már a homoszexualitás nyilvános támogatását is szankcionálja.
A Világbank, amelynek 188 ország tagja, és amely a szegénység felszámolását célzó programokat támogat világszerte, "általában tartózkodik attól", hogy "beleavatkozzon az illető országok belpolitikájába" vagy kényes ügyeibe, mint például a köcsögjogok érvényesülésébe, nehogy kiváltsa ezen országok ellenszenvét. A bank jelenleg 1,56 milliárd dollárt tart készenlétben különböző ugandai tervek támogatására.
A Világbankot megelőzően Norvégia és Dánia reagált úgy a törvényre, hogy visszatart Ugandának szánt segélyeket. Más országok is fenyegettek hasonló intézkedésekkel, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatait a szegény afrikai országgal.
(MTI nyomán)