Géppisztolyos fegyveresek ellenőrzik Ukrajnában a Krímbe vezető utakat, a szevasztopoli és a szimferopoli repteret is fegyveresek vették blokád alá. Közben megérkeztek Kijevbe a visegrádi országok külügyi vezetői, hogy "segítsék a válság rendezését". Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát, és az ígéretek szerint péntek sajtótájékoztatót tart Oroszországban. Ukrajna az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kérte.
Zoom
A bilderberges és a kipás jól megfér egy asztalnál
Szevasztopol utcáin egyelőre nem megerősített hírek szerint feltűnt egy, az orosz flotta tengerészgyalogságához tartozó páncélozott szállítójármű az Oroszország által Ukrajnától bérelt támaszpont területén kívül. Az orosz flottánál nem kommentálták a hírt.
Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő felmentette tisztségéből Jurij Illint, az ukrán fegyveres erők vezetőjét - közölte az ukrán tüntetők Twitter-oldala.
Ukrán sajtóértesülés szerint az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy Oroszország "nem tervez beavatkozást" a krími helyzetbe.
Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő ennek ellenére a kijevi parlamentben azt mondta, hogy sajnálatos módon az Orosz Föderáció fegyveres erői közvetlenül részt vesznek a krími konfliktus eszkalálódásában, és fegyveresen mozognak a Krími Autonóm Köztársaság területén anélkül, hogy Ukrajna ebbe beleegyezett volna.
Az orosz közösségi oldalakon állítólag 18 és 45 év közötti, katonai tapasztalattal rendelkező férfiakból toboroznak "turistacsoportokat" Ukrajnába - de ez csak az Euromaidan, a kijevi tüntetők Twitter-oldalán olvasható.
Frissítés: Szinte hihetetlen: visszavonták az adócsalás és sikkasztás vádját timosenkóval szemben
A harkivi bíróság pénteken lezárta a Julija Timosenko volt kormányfő ellen adócsalás és sikkasztás vádjával indított büntetőeljárást.
Az üggyel foglalkozó bíró bejelentette, hogy az ügyészség visszavonta a politikussal szembeni a vádakat. Az ügy lezárása mellett a bíróság visszavonta a Timosenko ellen hozott vagyonelkobzási határozatot is.
Ebben a perben a volt kormányfőt azzal vádolták meg, hogy az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (JeESZU) magánkézben levő energiavállalat vezetőjeként az 1990-es évek közepén 25 millió hrivnya (több mint 3 millió dollár) értékben költségvetési pénzeket tulajdonított el, illetve próbált meg eltulajdonítani, 4 millió hrivnya (500 ezer dollár) adót nem fizetett be, illetve közel egymillió dollár értékben fizetett drága szállodákban és éttermekben egy külföldi cég bankkártyájával, ami után szintén nem fizetett adót.
2011-ben ítélték hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre Julija Timosenkót a 2009-ben általa miniszterelnökként aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás miatt. A Harkivban raboskodó, megroppant egészségű politikust a múlt héten engedték szabadon.
2. frissítés: Kövérék "üdvözlik" az "új" ukrán vezetést - Janukovics Oroszországból tart sajtótájékoztatót
Közös nyilatkozatban üdvözölték az új ukrán vezetést a visegrádi országok (V4) házelnökei, egyúttal hangsúlyozták: Ukrajna stabilitása, területi integritása és demokratikus átalakulása a V4 érdeke is.
A visegrádi országok parlamenti elnökeinek találkozóját követő sajtótájékoztatón Kövér László házelnök kiemelte: a nyilatkozatban felhívták a figyelmet a veszélyekre is, így a kibontakozó krími eseményekre és arra, hogy nem lehet elfeledkezni az "európai demokratikus értékek", valamint a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebb jogainak tiszteletben tartásáról.
Ewa Kopacz, a lengyel szejm elnöke emlékeztetett: a négy visegrádi országból három Ukrajna szomszédja. Ukrajna megérdemli a támogatást, miközben a "polgári társadalom", a "demokratikus állam" alapjait fekteti le - közölte.
Az oroszországi Rosztov-na-Donuban megjelent újságírók előtt Viktor Janukovics, aki még mindig Ukrajna elnökének tartja magát. A politikus sajtótájékoztatója pénteken magyar idő szerint pár perccel 14 óra után kezdődött.
(MTI - HVG nyomán)