A szíriai kormányerők visszaszerezték az ellenőrzést a Damaszkusztól északra fekvő keresztény város, Maalúla fölött - közölte hétfőn egy biztonsági forrás az AFP hírügynökséggel.
"A hadsereg bevette Maalúlát, és helyreállította ott a biztonságot és a stabilitást" - mondta a forrás, hozzátéve: "a terrorizmus megsemmisült Kalamún régiójában". A "felkelők" négy hónappal ezelőtt vonták teljes ellenőrzésük alá a Damaszkusztól 55 kilométerre lévő, a főváros és a libanoni határ közötti út mentén fekvő várost.
Bassár el-Aszad elnök a Damaszkuszi Egyetemen mondott értékelő beszédet vasárnap, és kijelentette, hogy "a fegyveres erők folyamatos katonai sikereinek köszönhetően fordulat állt be a válságban, a terrorizmus ellen vívott küzdelemben". A szíriai kormány a felkelőket terroristáknak minősíti.
A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a kormánypárti erők hétfő reggel elfoglalták asz-Szarha települést, miután előző nap Rankúszba vonultak be. Az Aszad-rezsim offenzívájában nagy szerep jut az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milícia fegyvereseinek.
Közben a terroristákkal szimpatizáló aktivisták fotókat és videókat tettek közzé a világhálón annak az állításuknak az alátámasztására, hogy a kormányerők a múlt héten két támadásban is klórgázt használtak. A lázadók és a kormánycsapatok kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy a másik fél mérges gázt vetett be pénteken és szombaton a középső Hama tartománybeli Kafr-Zeita ellen, amely a terroristák kezén van.
(MTI nyomán)