Rakétatámadások érték kedd este Jeruzsálemet és Tel-Avivot is a Gázai övezetből, aminek az elkövetőjeként a Hamász jelentkezett. A Vaskupola légvédelmi rendszer semlegesítette a rakétákat. Izrael légitámadásainak 23 halottja volt kedden a Gázai övezetben.
A gázai halottak között van hat gyerek, a legfiatalabb nyolcéves – közölték a palesztin mentők. Legalább 122-en megsebesültek, közülük hét ember állapota súlyos.
Négy palesztin fegyveres a tengeren észak felé jutva próbált megtámadni egy katonai támaszpontot, de végeztek velük.
A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Birigádok este közölte, hogy fegyveresei rakétacsapást mértek Haifára is, Jeruzsálemet és Tel-Avivot pedig négy-négy rakétával támadták.
Jeruzsálemben és Tel-Avivban valóban megszólaltak a légoltalmi szirénák, Haifán azonban nem.
Az izraeli hadsereg szerint kedden 130 rakétát indítottak el a Gázai övezetből izraeli területre. Ezek közül a Vaskupola 23-at védett ki, a többiek nem okoztak kárt emberéleten. Az izraeli légierő 150 célpontot támadott az övezetben.
Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ szigorúan elítélte a palesztin rakétatámadásokat. (A palesztin gyerekek meggyilkolását természetesen nem.) Washington kifejezte aggodalmát "mind az izraeli, mind a palesztin civilek épségéért". Brüsszel kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a Gázai övezetben egyre több civil hal meg az izraeli megtorló támadásokban. Az EU és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította mindkét oldalt, hogy tanúsítson önmérsékletet. Az EU azonnali tűzszünetet követelt.
Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője egységbe szólította a palesztinokat "a politikai fronton és a harctéren".
(MTI nyomán)
Korábban (7. 9.) írtuk: A Szilárd sziklafok-hadműveletnek keresztelt legújabb izraeli gyilkolászás eredményeként csak ma délután két ötévesnél kisebb gyermek vesztette életét, s legalább két tucat személy megsebesült a Gázai övezet déli fertályában levő Hánjúnesz nevű település és menekülttábor elleni izraeli légitámadás következtében - jelentette már korábban a Má'án Palesztin Hírügynökség. Nem sokkal később, ugyancsak Hánjúneszben hét ember meghalt, huszonöt megsebesült, közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium szóvivője.
Zoom
A fényképeket a Fálásztin el-Jom közölte a legújabb Gázai övezetbeli eseményekről
A Gázai övezetbeli Hánjúneszben történt barbár támadásról szóló hírhez a Válláh!Hádásot izraeli héber hírportál rendkívül aljas módon hozzáfűzte: "Úgy látszik, sok palesztin gyűlt egybe az épületben (amelyet megtámadott az izraeli légi erő - H. J.), hogy ezáltal mintegy élő pajzsot képezzenek." (Azért vitték oda a gyermekeiket is... - H. J.)
Zoom
Miközben a palesztinok számolják és temetik a halottaikat, az izraeli sajtó egy része azon háborog, hogy a BBC régebben meggyilkolt palesztin gyermekek fényképét teszi a mostani izraeli támadással kapcsolatos hírekhez. Nekünk a Gázai övezetben szerkesztett Fálásztin el-Jom (Palesztina ma) hírportál jóvoltából vannak egészen friss képeink is, amelyeket bizony kiteszünk, még akkor is, ha sokak ezért antiszemitizmussal vádolnak bennünket. A palesztin hírportál képei alá - mintegy reagálva a BBC-t ért vádra - oda van írva, hogy "ez valódi".
Zoom
Négy palesztin vesztette életét, amikor a Gázai övezet középső részén az izraeli légierő levegő-föld rakétát indított egy közlekedő autó ellen, közli a mellékelt videóval együtt a Kudsz el-Ihbárijjá palesztin hírportál.
Zoom
Hering J. - Kuruc.info