Immár a demokrácia látszatára sem adnak Franciaországban: a párizsi kormány betiltotta a Gázai övezetben zajló izraeli vérengzés ellen szervezett tüntetéseket. Természetesen a zsidó terroristák mellett továbbra is lehet demonstrációkat szervezni.

Bernard Cazeneuve
Bernard Cazeneuve belügyminiszter azzal az indokkal kívánja betiltani a gázai népirtás megállítása céljából szervezett demonstrációkat, hogy azok „fenyegetést jelentenek a közrendre nézve”.
A hétvégén Franciaország nagyvárosaiban számos tüntetést jelentettek be a palesztinok védelmében kiálló különböző szervezetek. A francia kormány azonban állítólag attól fél, hogy megismétlődnek az elmúlt vasárnap eseményei, amikor is a gázai öldöklést elítélő demonstrálók és zsidó tüntetők között összetűzésekre is sor került. „Úgy ítélem meg, hogy a mostani viszonyok nem megfelelőek a biztonság garantálásához” – jelentette ki a francia belügyminiszter.
Az érvényben lévő rendelkezések értelmében, aki részt vesz egy nem engedélyezett demonstráción, egy évig terjedő elzárással, illetve15 ezer euróval büntethető. Amennyiben pedig az illegálisnak minősített tüntetésen bárki elfedi az arcát, hogy ne legyen felismerhető, akár három év börtönt, és 45 ezer eurós pénzbírságot is kaphat. A demokrácia legnagyobb dicsőségére tilos továbbá betiltott rendezvényeket népszerűsíteni az internetes fórumokon és közösségi oldalakon. Ha valaki mégis ilyesfajta „bűncselekményekre” vetemedne, akár egy évre is börtönbe kerülhet, és 15 ezer eurót is kifizethet. Viszont ha a betiltott tüntetés erőszakba torkollik, akkor akár hét évre is lecsukhatják, és 100 ezer euróval is megrövidíthetik azt a személyt, aki a nem engedélyezett nagygyűlés vagy felvonulás részleteit a különböző világhálós fórumokon ismertette.
Zoom
Múlt vasárnap még utcára vonulhattak
Zoom
Bernard Cazeneuve az illetékes rendőri szerveket arra szólította föl, hogy minden bejelentett rendezvény körülményeit alaposan vizsgálják meg, és hozzák meg a tiltó határozatot, amennyiben az „szükséges”.
Michele Sibony, a Zsidó Szövetség a Békéért elnevezésű szervezet vezetője a belügyminiszteri felszólítást a következőképpen kommentálta: „A palesztinok melletti tüntetők szabad véleménynyilvánításának tiltása egészen egyedülálló Európában.” Youssef Boussoumah, a Köztársaság Bennszülöttjeinek Pártja vezetője még élesebb bírálatot fogalmazott meg: „Franciaország kriminalizálja a szolidaritás kifejezését a palesztin néppel. Ez a legteljesebb mértékben felháborító. Újabb kísérlet ez a palesztinok elhallgattatására, arra, hogy rákényszerítsék őket és támogatóikat az izraeli elnyomók előtti teljes behódolásra.”
Sylvie Perrot, egy a palesztinok érdekében kiálló aktivista pedig azt mondta, hogy „a fasiszta államok tiltják meg a háborúk elleni demonstrációkat, és hihetetlen, hogy a francia szocialisták ezt a példát követik”.
Zoom
Csak ez a vélemény szabad (olvasónk fotója Münchenből)
Az elmúlt héten hamis hírek keltek szárnyra a zsinagógák elleni támadásokkal kapcsolatban. Egyes videofelvételeken a Zsidó Védelmi Liga aktivistái láthatók, amint a rendőrség jelenlétében harcba bocsátkoznak a gázai vérengzés ellen tüntetőkkel. Ugyanakkor a Zsidó Védelmi Liga egyetlen tagját sem vették őrizetbe, ezzel szemben a palesztinok védelmében fellépő demonstrálók közül hat személyt letartóztattak – de egyiküket sem a párizsi zsinagógák közelében. Ráadásul nem keletkezett kár egyetlen zsinagógában sem.
Egy feljelentés nyomán vizsgálat indult a zsinagógák elleni támadásokról szóló hamis híresztelések ügyében, melyek célja az lehetett, hogy démonizálják, és „antiszemitának” állíthassák be a gázai öldöklés ellen szót emelő tüntetőket.
Egyes szervezetek arra készülnek, hogy hivatalos fellebbezést nyújtanak be a gázai palesztinokkal szolidaritást kifejezni kívánó demonstrációkat betiltó határozatokkal szemben.
Perge Ottó - Daily Mail nyomán
Olvasónk frissítése: A "Zsidó parancsra betiltják a palesztinok melletti tüntetéseket a "demokratikus" Franciaországban" című cikketekhez küldenék egy videót.
Ebben jól látszik, hogy a Zsidó Védelmi Liga (JDL, a TEV franciaországi megfelelője) kezdeményezte a balhét egy korábbi palesztin szolidaritási tüntetésen is. Majd mikor a palesztinok mellett tüntetők berágtak és lerohanták őket, akkor jött a zsidó bátorság, és a rendőrség mögé bújva menekültek. Persze a rendőröket nem zavarta a folyamatos ténykedésük, ott is védik őket. Nekik szabad törni-zúzni. Azért egyet elkaptak és helyre rakták, azt se tudta, melyik bolygón van - írja a videót beküldő olvasónk.
2. frissítés: Párizsban összecsaptak a palesztinbarát tüntetők és a rendőrök - ahol nem tiltották, békés volt a demonstráció
Összecsapások törtek ki szombat délután Párizsban a palesztinok támogatására összegyűlt mintegy 3 ezer ember és a rendőrök között.
A tüntetés megtartását előző nap betiltották a francia hatóságok. A tiltás ellenére a főváros egyik északi kerületében megjelent emberek köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget.
A palesztinbarát tüntetők délután 3 órakor kezdtek százas csoportokban érkezni a helyszínre, ahol a nagy erőkkel kivonult rohamrendőrök gyűrűjében azt skandálták, hogy "Mindannyian palesztinok vagyunk", "Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog". Eközben a környező utcákban várakozó tucatnyi rohamkocsi lezárta a környéken a forgalmat.
Franciaországban mintegy 15 városban hirdettek megmozdulást Izrael gázai hadműveletei ellen. Ezek közül három helyen, Párizson kívül Nizzában és Sarcelles-ben nem engedélyezték azok megtartását a hatósások, mert attól tartották, hogy azok az egy héttel ezelőttihez hasonló összecsapásokhoz vezethetnek. Akkor egy zsinagóga előtt incidensek robbantak ki palesztinbarát tüntetők és a zsidó közösség tagjai között, s nyolcan megsebesültek.
Az Európában ritkaságnak számító betiltás miatt a palesztinokat támogató szervezetek és a baloldali pártok egy része felháborodását fejezte ki, és azt a demokratikus jogok megsértésének nevezte.
"A palesztinokkal való szolidaritásnak ki kell fejeződnie Párizsban" - hangsúlyozta Sandra Demarcq, az Új Antikapitalista Párt (NPA) szóvivője. Ez az egyetlen politikai párt, amely a betiltás ellenére tüntetésre szólított fel.
A francia hatóságok arra emlékeztettek, hogy betiltott gyülekezés szervezése hat hónap börtönbüntetéssel és 7500 eurós pénzbírsággal sújtható.
Az Egyesült Államok párizsi követsége egyébként előzetesen azt tanácsolta állampolgárainak, hogy kerüljék el a párizsi tüntetés helyszínét az erőszak és összecsapások kockázata miatt.
Strassburgban, ahol engedélyezték a megmozdulást, a rendőrség adatai szerint mintegy 1300-an békésen követelték az izraeli bombázások leállítását a Gázai övezetben. Marseille-ben is több ezren vettek részt a békés megmozduláson.
Francois Hollande francia államfő, aki jelenleg Csádban tesz látogatást, jelezte, hogy "azok, akik minden áron tüntetni akarnak, vállalni fogják a felelősséget". "Arra kértem a belügyminisztert, hogy ezeket a megmozdulásokat ne lehessen megtartani" - fogalmazott az államfő.
Hollande-ot egyébként a saját, baloldali tábora azzal vádolja, hogy túlságosan Izrael-barát politikát folytat. Az államfő számos bírálatot kapott azért, mert a gázai bombázások kezdetekor hazája Izrael iránti szolidaritását fejezte ki, később azonban változtatott álláspontján, Tel-Avivot visszafogottságra kérte és azonnali tűzszünetre szólította fel mindkét felet.
Londonban több ezren vonultak fel "a békéért, az igazságért és egy szabad Palesztináért". A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal előtt is. Brüsszelben szintén több ezren voltak a tiltakozók.
Vasárnap hasonló, palesztinbarát megmozdulásokat tartanak Bécsben, Amszterdamban és Stockholmban, míg Londonban ezúttal az Izrael-pártiak vonulnak majd fel.
(MTI)