A Hamász fegyveres szárnya vasárnap késő este bejelentette, hogy foglyul ejtett egy izraeli katonát a Gázai övezetben, de Izrael ENSZ-nagykövete ezt határozottan cáfolta.
Abu Ubeida, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok szóvivője a Hamász tévéjében közölte, hogy a szervezet fogságában van egy Saul Áron nevű izraeli katona, akinek még az azonosító számát - 6092065 - is nyilvánosságra hozta.
Ubeida szerint Saul Áront Gáza városban, az izraeli hadsereg elleni rajtaütésben fogták el, és megöltek még 14 izraeli katonát. Izrael korábban 13 katonájának halálát erősítette meg.
Néhány órával Ubeida bejelentése után Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete cáfolta, hogy Gázában a palesztinok fogságába esett volna egy izraeli katona.
Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai források korábban ugyancsak kételkedve fogadták a Hamász állítását. Közölték, hogy az érintett katona neve rajta van a 13 halott nevét tartalmazó listán, amelyet egyelőre nem tettek közzé.
Egy másik katonai tisztségviselő a Háárec című izraeli lapnak azt mondta, hogy "gyanús" a Hamász bejelentése. Szerinte nagyon csekély ugyanis annak az esélye, hogy palesztin fegyveresek elfogjanak egy izraeli katonát. Az történhetett, hogy "ellopták" egy halott katona okmányait, így szerezték meg a nevét és az azonosító számát – tette hozzá.
Abu Ubeida televíziós bejelentése után a Hamászt éltető népünnepély kezdődött Gáza város utcáin, de a ciszjordániai Hebronban és Rámalláhban is örömujjongás tört ki.
Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök katari látogatásakor az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte, mert indoklása szerint a gázai helyzet elviselhetetlenné vált. A Gázai övezet elleni izraeli támadásokban legalább száz palesztin halt meg az elmúlt napokban – derül ki a friss adatokból.
(MTI nyomán)