Amint arról korábban beszámoltunk, a Palesztin Labdarúgó Szövetség - személyesen Dzsibríl er-Radzsúb, a szövetség elnöke - kérte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), hogy függesszék föl Izrael tagságát. A palesztinok a többi között azzal indokolják a kérésüket, hogy Izrael nem engedi meg a Gázai övezetben játszó labdarúgók átutazását Ciszjordániába és fordítva, a palesztin válogatott játékosai nem hagyhatják el a Gázai övezetet, illetve az izraeli stadionok lelátóin az arabok meggyilkolására uszító jelmondatokat skandálnak. A palesztin indítványról pénteken szavaz a FIFA kongresszusa Zürichben - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Dzsibríl er-Radzsúb, a PLSZ elnöke (Fotó: Er-Rihá)
Mindenesetre az izraeli diplomaták, nagykövetek, konzulok már jó előre elkezdték a világ nemzeti labdarúgó szövetségei és a FIFA vezetőinek színfalak mögötti "meggyőzését" annak érdekében, hogy ne szavazzák meg a palesztinok kérését. Izraelben ugyanis attól tartanak, hogy ha a 200 tagállamot tömörítő FIFA kongresszusa holnap meggyőző többséggel a zsidó állam labdarúgó szövetsége tagságának felfüggesztéséről dönt, ez egyéb téren is kellemetlen folyamatot idézhet elő. Simon Peresz volt államelnök már két héttel ezelőtt találkozott a nagy hirtelen Izraelbe látogató Sepp Blatterrel, a FIFA elnökével. Az álszent felvásárló a találkozón azzal hozakodott elő, hogy nem szabad belekeverni a politikai válságot a sportéletbe. Igen, ez valóban így van, csakhogy Peresz azt "elfelejtette", hogy a palesztinok pontosan azért kérik Izrael tagságának fölfüggesztését, mert Izrael politikai meggondolásból mozgásszabadságukban gátolja a palesztin sportolókat, porig rombolták a Gázai övezetbeli sportlétesítményeket (is).
Zoom
Sepp Blatter FIFA-elnök Jeruzsálemben (Fotó: Noám Moskowitz)
A hírek szerint az Izrael tagságának fölfüggesztését indítványozó kérésről Zürichben pénteken szavaz a FIFA kongresszusa. De az is előfordulhat, hogy a szavazásra nem kerül sor, mert a FIFA vezetősége nyakig benne van a nemrégen kirobbant korrupciós botrányban, miután kiderült: kenőpénz ellenében döntöttek arról, hogy Katar rendezheti a 2022-es Labdarúgó Világbajnokságot. De közben az Izraeli Külügyminisztérium is intenzív "megelőző hadműveletet" folytat a nagyvilág politikusainak, a nemzeti labdarúgó szövetségek vezetőinek meggyőzésére, hogy holnap Svájcban - ha mégis megejtenék a szavazást - ne támogassák a palesztin előterjesztést.
A palesztinok Izrael tagságának felfüggesztését azzal is indokolják, hogy a Jeruzsálemi Béjtár nevű labdarúgócsapat szélsőségesen rasszista, fajgyűlölő szurkolótábora rendszeresen az arabok meggyilkolására uszító jelszavakat skandál a lelátókon. Az izraeli diplomaták a nagyvilágban most - a zürichi szavazás előtt - azzal igyekeznek meggyőzni a nemzeti szövetségeket, hogy a Béjtár szurkolói néha valóban "sportszerűtlenül" viselkednek, ám a többi izraeli első osztályú csapatban, sőt még az izraeli válogatottban is, játszanak palesztin labdarúgók is. Az izraeli diplomaták azzal is védekeznek, hogy más országban is vannak rasszista szurkolók...
Zoom
"(Faj)tiszta Béjtárt mindörökké!"
Mi meg kíváncsian várjuk, miképpen szavaz holnap Zürichben a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselője. Már csak azért is, mert nem is olyan régen éppen izraeli kérésre voltunk kénytelenek zárt kapuk mögött lejátszani Budapesten a létfontosságú Magyarország-Románia mérkőzést, amely FIFA-döntést az MLSZ majdhogynem helyeselte.
Hering J. - Kuruc.info