Az Ipsos vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint a svédek 44 százaléka még több kontinenshódítót fogadna be. Február óta 18 százalékkal növekedett azoknak az aránya, akik szerint további "menekülteket" kellene befogadni.
Zoom
A svédek 44 százaléka szerint több "menekültet" kellene befogadnia Svédországnak – derült ki az Ipsos vasárnap közzétett közvélemény-kutatásából, amely a Dagens Nyheter című svéd lap megrendelésére készült. Az Ipsos februárban még azt mérte, hogy a lakosság 36 százaléka ellenzi, hogy több migránst fogadjanak be, és csak a kisebbség, 26 százalék értett egyet ezzel az opcióval. Vagyis február óta megfordult a közvélemény: 18 százalékkal növekedett azoknak az aránya, akik több menekültet fogadnának be. Minden harmadik svéd akár az otthonában is befogadna menekülteket.
Nem túl gyakori, hogy ilyen erős változásokat tapasztalunk a közvéleményben ennyi idő alatt: ez egy igen erős növekedés – értékelte a kutatás eredményét Nicklas Källebring, az Ipsos elemzője. Hozzátette: a kutatás alapján nyilvánvaló, hogy a svédek jobban tartanak az "idegenellenességtől", mint a bevándorlás növekedésétől.
Zoom
Ez a svéd kulturális miniszter - nincs több kérdésünk
Azoknak az aránya, akik szerint kevesebb migránst kellene menekültként befogadni, 36-ról 30 százalékra csökkent. 20 százalék úgy gondolja, hogy pont megfelelő számú menekültet fogadott be Svédország. A többség nem elégedett a kormánnyal migránsügyben: 59 százalék úgy gondolja, hogy a svéd kormány többet is tehetne, hogy segítse a szír "menekülteket" – foglalja össze a kutatást a The Local.
Az utóbbi években Svédország a lakosságához viszonyítva több migránst fogadott be menekültként, mint bármely más EU-tagállam.
(Mandiner - The Local nyomán)
További hírek a felvilágosult országból: