A Jobbik Magyarországért Mozgalom örömmel értesült az osztrák elnökválasztás első fordulójának eredményéről, mely az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének, Norbert Hofernek nagyarányú győzelmét hozta - írja közleményében Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság alelnöke.
Gyöngyösi szerint Európa nemzetei új kihívások elé néznek, a nehézségeken pedig csak az új kérdésekre választ adni képes politikusok és pártok vezethetik át népüket. A Külügyi Bizottság alelnöke úgy véli, az eredmény jól mutatja az osztrák emberek véleményét az elmúlt évek koalíciós kormányzásáról és az osztrák vezetők cselekvésképtelenségéről.
A Jobbik reméli, nem sikkad el a valódi választás intézménye
"A Jobbik sok sikert kíván Norbert Hofernek és az FPÖ-nek a választás második fordulójában, bízunk benne, hogy a nemzeti jelölt megkapja az elnökség elnyeréséhez szükséges szavazatokat. Reményünket fejezzük ki egyúttal, hogy az osztrák politikai szereplők tiszteletben tartják az emberek akaratát, és nem próbálják meg elsikkasztani a valódi választás intézményét a győzelemre esélyes jelölt elleni szövetkezéssel, ahogy az nemrég Franciaországban történt" - zárul a közlemény.
Korábban írtuk: A szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer 36,40 százalékkal végzett az első helyen a vasárnap rendezett osztrák államfőválasztáson az előzetes eredmények szerint.

Norbert Hofer
A második a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lett 20,4 százalékkal, a függetlenként induló Irmgard Griss csaknem 18,5 százalékot ért el. A kormánypártok által indított két jelölt, a néppárti Andread Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer mintegy 11-11 százalékos támogatottsággal bírt. Az építési vállalkozó Richard Lugner 2,4 százalékot kapott.
Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre, vagyis Norbert Hoferre és Alexander Van der Bellenre lehet majd voksolni.
A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény aznap estére várható.
Werner Faymann osztrák kancellár csalódottságát és elkeseredettségét fejezte ki a választási eredmény miatt, amely szerinte világos figyelmeztetés a kormánynak. Faymann, aki az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki tisztségét is betölti, kiemelte: nem tervez személyi változtatást, azonban párton belüli tárgyalásokat szorgalmaz.
Kiábrándítóként jellemezte a választási eredményt Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és úgy vélte, hogy a néppárti jelölt veresége az országban uralkodó politikaellenes hangulatra vezethető vissza.
Meglátása szerint ez az utolsó lehetőség, hogy a kormányzati munkát tartalmilag és formailag is újra tervezzék. "Nem gondolom, hogy széthullik a koalíció, ha levonjuk a szükséges konzekvenciákat" - közölte az alkancellár.
Mitterlhener az esetleges párton belüli személycseréről azt mondta, hogy ez nem oldana meg semmit.
Az ÖVP elnöke egyúttal élesen bírálta a választás előtti közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a néppárti jelölt az utolsó előtti helyen állt. Úgy vélte, hogy ezek a felmérések csak erősítették azokat, akik taktikusan szavaztak, így szerinte a "párt a bécsi választások után másodjára is áldozatául esett a kutatásoknak".
Michael Häupl bécsi tartományi vezető, szociáldemokrata politikus "mélyen megdöbbent" a választási eredményen, amely szerinte kormányellenes kritika. Häupl szerint a választás biztosan következménnyel jár majd, azonban úgy vélte, hogy ezek nem személyi változások lesznek.
Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi vezető, néppárti politikus meglepőnek nevezte a választási eredményt és az osztrák kancellár által folytatott "halogatás és elrejtőzés" politikáját hibáztatta a választások kimeneteléért. Úgy vélte, hogy a választók nagy része taktikai megfontolásból döntött.
A stájerországi tartományi vezető, a néppárti Hermann Schützenhöfer szerint ez a "fájdalmas vereség utolsó figyelmeztetés" a kormánynak, végérvényesen megoldást kell találnia a nyugdíj, a munkahelyteremtés és az oktatás kérdésében.
A társadalom jobbra tolódik
Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi vezető, szintén néppárti politikus szerint nem lehet a vereséget a pártelnök, Mitterlehner számlájára írni. Úgy vélte, a néppárti jelölt gyenge szereplésének oka, hogy a társadalom középrétege jobbra tolódik. Egyúttal nehezményezte, hogy a néppárti belügyminiszter épp az államfőválasztási kampány közepén távozott a kormányból.
Az előzetes eredmények szerint a választási részvétel nagyjából 60 százalék volt, tehát magasabb, mint hat évvel ezelőtt, amikor 54 százalék ment el szavazni.
Norbert Hoferre a legtöbben Őrvidéken voksoltak, itt mintegy 43 százalékos támogatottságot ért el. Szülőfalujában Pinkafőn több mint hatvan százalékot kapott. A legkevesebben a multikulturális Bécsben szavaztak a szabadságpárti jelöltre, itt alig harminc százalékot szerzett.
A Zöldek által támogatott Van der Bellenre Bécsben voksoltak a legtöbben, mintegy 32 százalékot kapott. A legkevesebb szavazót Őrvidéken szerezte, itt alig 13 százalékot ért el.
A független Grissre a legtöbben Stájerországban adták le a voksukat, itt a szavazatok 24 százalékát kapta. Legkevesebben, vagyis a szavazók 12 százaléka Őrvidéken támogatta.
A szociáldemokrata Hundstorfert Őrvidéken favorizálták leginkább, ott 17,5 százalékot kapott, Vorarlbergben azonban mindösszesen 4,4 százalékot ért el.
A néppárti Khol a legjobb eredményt, 14 százalékos támogatottságot Alsó-Ausztriában kapta, a legkevesebbet, 5,7 százalékot Bécsben.
Az építési vállalkozó Lugner is Alsó-Ausztriában támogatták a legtöbben, itt 2,8 százalék szavazott rá, Őrvidéken és Felső-Ausztriában alig kapott kétszázaléknyi szavazatot.
Korábban írtuk: Az előrejelzés szerint toronymagasan nyeri az osztrák elnökválasztás első fordulóját a "szélsőjobboldali" jelölt
Norbert Hofer, a zsidó sajtó által szélsőjobboldali jelzővel megtisztelt szabadságpárti (FPO) államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyre került, a függetlenként induló Irmgard Griss 18,6, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 18,3 százalékkal áll a második és harmadik helyen a vasárnap tartott osztrák elnökválasztáson az ARGE közvélemény-kutató intézet délután ismertetett előzetes becslés szerint.
A szavazatok több mint ötven százalékos feldolgozottsága alapján készült előrejelzés szerint a szociáldemokrata jelölt Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol eredménye között alig van eltérés, nagyjából 12-12 százalékon állnak. Az intézet által közölte előzetes számok szerint Richard Lugner építési vállalkozó 2,5 százalékos eredményt ért el.
Mivel az előrejelzések szerint az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, azaz az összes leadott szavazat több mint felét, a négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet majd voksolni.
Korábban írtuk: Elnököt választ Ausztria - a koalíciós pártok jelöltje helyett a Zöldek és a Szabadságpárt aspiránsa a legesélyesebb
Elnökválasztást tartanak ma Ausztriában, az ország mintegy 6,4 millió szavazópolgára hat jelöltre adhatja le voksát.
A választás kimenetele évtizedek óta nem volt ennyire bizonytalan: egyre több biztos pártválasztó fordít hátat a koalíciós pártoknak, ezek jelöltjei alulmaradhatnak, és rendkívül sok a bizonytalan szavazó.
A legutóbbi felmérések egybehangzó eredménye szerint a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb.
Őt követi szorosan Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, valamint a függetlenként induló Irmgard Griss.
A szociáldemokrata jelölt, Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol náluk jóval kevesebb szavazatra számíthat.
A népszerűségi sorrendet a szintén független Richard Lugner zárja.
Zoom
Az osztrák elnökjelölti étlap (balról jobbra): Alexander Van der Bellen, Irmgard Griss, Rudolf Hundstorfer, Andreas Khol, Norbert Hofer és Richard Lugner
Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, a négy hét múlva tartandó második fordulóban dől majd el a verseny.
Az utolsó szavazóhelyiség 17 órakor zár, az első hivatalos részeredmények is ekkorra várhatók.
(MTI nyomán)