Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök péntek délután igen csalódott bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán. Mivel az oroszok körében talán még mindig népszerűbb a helyi közösségi háló, a VK (eredetileg VKontakte), mint a Facebook, és a bejegyzés nemcsak oroszul, hanem angolul is olvasható, sejthető, hogy a politikus elsősorban nemzetközi fogyasztásra szánta rezignált sorait.
Mindenesetre némi meglepetéssel vegyes keserűség érezhető ki a mondatokból, amelyek alább olvashatók:
Ennyi volt. A választási időszak ködének maradéka is eloszlott. Ahelyett, hogy a korábbi nyilatkozatok szellemében közösen harcolnánk a legnagyobb ellenség, az Iszlám Állam ellen, a Trump-adminisztráció bebizonyította, hogy a legitim szír kormány ellen fog kíméletlen harcot folytatni, az ENSZ felhatalmazása nélkül, és szembemenve a nemzetközi joggal. Egyben saját eljárásrendjét is megszegve, amely előírja, hogy a kongresszust előzetesen értesíteni kell bármilyen olyan hadműveletről, amely nincs összefüggésben az USA elleni agresszióval. Közel kerülve az Oroszországgal való katonai összecsapáshoz.
Senki sem értékeli túl a választási időszak alatt tett ígéreteket, de azért mindennek van határa. Emögött a teljes bizalmatlanság húzódik meg. Ami igencsak szomorú a most teljesen romba döntött kapcsolatainkra nézve. És ami természetesen bátorítólag hat a terroristák számára.
És még egy dolog. Ezzel a katonai akcióval az amerikai elnök világos jelét adta annak, hogy mennyire függ annak a washingtoni establishmentnek a véleményétől, amelyet oly vehemensen kritizált beiktatási beszédében.
Már megválasztása után rögtön felismertem, hogy minden azon múlik majd, milyen gyorsan zúzza szét Trump választási ígéreteit a meglévő hatalmi gépezet. Csupán két és fél hónap kellett hozzá…
(MNO nyomán)