Furgon hajtott a barcelonai tömegbe, többen is megsérültek a spanyol rendőrség közlése szerint.
Zoom
A támadó furgonja
A Telegraph szerint a katalán biztonsági szolgálatok figyelmeztették az embereket, hogy ne közelítsék meg a Katalónia teret (Placa de Catalunya), ahol az eset történt.
– Egy éles zajt hallottunk, mire mindenki elkezdett szaladni, menedéket keresve – mondta a BBC-nek egy szemtanú, a húszéves Marc Esparcia. Mint hozzátette, ez az egyik leglátogatottabb hely Barcelonában, így sok család is tartózkodott a környéken. – Azt hiszem, többeket is elütöttek. Rettenetes volt, kitört a pánik – tette hozzá. Esparcia arról beszélt, hogy egy Starbucks kávézóban rejtőzött el.
A nyilvánosságra került képeken egy fehér furgont látunk, oldalán a Telefurgo kölcsönzőcég logójával.
Zoom
A támadó furgonja és az egyik áldozat Barcelona belvárosában, a La Ramblan
Spanyol lapértesülések szerint legalább ketten életüket vesztették, és lövések is dördültek. Az El Pais szerint a teherautó sofőrje gyalog menekült el, miután a tömegbe hajtott. A Reuters azt írta, a készenléti szolgálatok a helyi metró- és vasútállomások lezárását kérték. Egy hírügynökség szerint a rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket – közölte az Independent.
Zoom
A járókelők segíteni próbálnak egy sérülten
A közelben dolgozó Steven Turner arról beszélt a BBC-nek: három-négy embert látott a földön heverni, és rengeteg mentőautó és fegyveres rendőr érkezett a helyszínre.
A Reuters szerint két fegyveres férfi hatolt be egy étterembe a gázolás után.
A Las Ramblas körút 1,2 kilométer hosszan húzódik Barcelona központjában. A Katalónia tértől egészen a Kolumbusz Kristóf-emlékműig tart. A vásárok, bárok és éttermek miatt rendkívül népszerű a turisták körében.
A történtek okairól egyelőre nem lehet tudni, de az autós merényletek különösen tavaly óta az Iszlám Állam bevett támadási módszerének számítanak. Tavaly júniusban a nizzai Promenade des Anglais sétányon gázoltak halálra 84 embert. Decemberben 12 embert ölt meg a berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtó Anis Amri. Spanyolországban ezelőtt nem vállalt magára terrortámadást az Iszlám Állam, viszont közel kétszázan haltak meg 2004-ben az al-Kaida-hívek által elkövetett merényletben.
Frissítés: hihetetlen, csak nem muszlim az elkövető?
Legkevesebb 13 áldozata van a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásnak – adta hírül a La Vanguardia című spanyol lap. A sérültek száma mintegy harminc.
Az El Periódico című katalán napilap jelentése szerint egy muszlim férfi bérelte azt a furgont, amellyel a gázolásos merényletet elkövették. A rendőrség ugyanakkor nem erősítette meg az erre vonatkozó információkat.
A Cadena Ser rádióállomás szerint egy spanyol személyi igazolványt találtak a furgonban, rajta egy arab névvel. Későbbi sajtóértesülések szerint egy Driss Oukabir nevű férfi bérelhette a furgont. Több helyütt képet is mellékeltek róla.
Egy belügyi illetékes ugyanakkor kevesebb halottról, illetve sérültről beszélt, az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír.
Egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet a merénylet elkövetőjeként.
Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. “A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése” – fogalmazott bejegyzése végén a spanyol miniszterelnök.
Túszokat ejtett és egy étteremben elbarikádozta magát az óvárosi La Boquería piachoz közeli egyik étteremben annak a kisteherautónak a sofőrje, aki Barcelona központjában csütörtök délután gyalogosok közé hajtott – jelentette az El Periódico című katalán napilap a TV3 katalán televízióra hivatkozva. A helyi sajtó jelentése szerint a rendőrség tárgyalásba kezdett a túszejtőkkel.
2. frissítés: őrizetbe vettek egy férfit
A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban – közölték rendőrségi források a TVE spanyol közszolgálati televízióval.
3. frissítés: marokkói a hulladék
Egy Driss Oukabir nevű marokkói származású férfi az őrizetbe vett egyed. A spanyol TV3 szerint az útlevelét is megtalálták a helyszínen. A francia állampolgár eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban.
A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. Arra vonatkozó információkat, hogy korábban miért ült börtönben, a rendőrség nem közölt.
Az Iszlám Állam közben vállalta a merényletet.
Katalónia regionális elnöke szerint két embert tartóztattak le az eset kapcsán. Helyi források beszámoltak arról is, hogy egy gyanúsítottat agyonlőtt a rendőrség.
4. frissítés: több mint húsz országból vannak külföldi áldozatok
A legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg, és 88-an sebesültek meg Barcelonában a csütörtöki gázolásos merényletben, több mint húsz országból. Magyar áldozatról nem tudni.
A katalán régió belügyminisztériuma közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között. Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük.
Tizenötnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük.
Az áldozatok azonosítása végett a belügyminisztérium tájékoztatja a feltehetőleg érintett országok barcelonai konzulátusát. A holttestekből DNS-mintát vesznek a törvényszéki orvostani intézetben. A külföldiek holttestét csak jogilag megalapozott azonosítás után fogják repatriálni, bírói ítélet birtokában. A sérültek pszichiáteri segítséget kapnak, a külföldieknek tolmácsot biztosítanak.
A spanyol kormány péntektől háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg az áldozatok emlékére.
Hamarosan érkeznek a vezető bevándorláspárti politikusok megdöbbenésről regélő nyilatkozatai, de ettől inkább megkíméljük olvasóinkat...
(MNO - Híradó - MTI nyomán)