Heves harcokról érkeztek jelentések vasárnapra virradóra Ukrajnából, az ukrán kormányerőket több térségben is "minden oldalról" támadták. /Folyamatosan frissülő összeállítás./
Az ukrán hadsereg közleménye szerint az orosz támadás a kormányerők "eltökélt ellenállásába" ütközött.
Zoom
Olajtároló és gázvezeték is lángolt (montázs: Twitter /Kyiv Post / IKlympush / India Today)
Legfrissebb sajtóértesülések szerint találat ért egy nukleárishulladék-tárolót az ukrán fővárosban, Kijevben. A Kanal 24 televízió szerint a Radon Union nevű vállalat lerakatát több orosz gránát találta el. Az első mérések alapján "a védelmi övezeten kívüli civil lakosság nincs veszélyben". A történteket hírügynökségek ugyanakkor nem tudták független forrásból ellenőrizni.
Az 1960-ban alapított Radon Union vállalat fő profilja a különböző eredetű nukleáris hulladékok kezelése.
A helyszíni beszámolók szerint a kelet-ukrajnai Harkovnál visszaverték a támadókat. A városban a harcok következtében felrobbant egy gázvezeték vasárnapra virradóra. Az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint orosz csapatok robbantották fel a vezetéket, bár ezt nem lehetett független forrásból ellenőrizni.
Kijev egyik elővárosában rakétatalálat ért egy olajfinomítót, amely ennek következtében lángra kapott. A Kyiv Independent című hírportál a Kijevtől délnyugatra fekvő Vaszilkiv polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a települést és a helyi repülőteret ballisztikus rakétákkal lőtték.
"Az ellenség mindent meg akar semmisíteni a környéken" - mondta Natalia Balasinovics polgármester. Az interneten megjelent felvételeken az éjszakai eget megvilágító hatalmas lángnyelveket lehetett látni.
A déli Herszon megyében heves harcok árán az orosz csapatoknak sikerült előretörniük. Szintén nehéz összecsapásokról érkeztek jelentések Kijev külterületeiről és Luhanszk megyéből.
 
 
Szombat este a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében felrobbant egy üzemanyagraktár. Kétszáz tonna dízelolaj lobbant lángra. A luhanszki népköztársaság tájékoztatása szerint a Rovenki településen történt robbanást az ukrán kormányerők rövid hatótávolságú ballisztikus rakétájának (Tocska-U) becsapódása okozta. A szeparatisták szerint vannak áldozatok. Az egyik helyi hírcsatorna Telegram-oldalán felvételt tettek közzé az éjszakát megvilágító, lángoló raktárról.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb becslése szerint már csaknem 300 ezren menekülhettek el a harcok elől. 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket biztonságosabb térségekben, míg hozzávetőleg 116 ezren hagyhatták el eddig az országot főleg Románia, Lengyelország, illetve Moldova irányába.
A világszervezet attól tart, hogy akár ötmillióra is duzzadhat az ukrajnai menekültek száma.
Persze, hogy előkerült Zelenszkij kapcsán a Nobel-békedíj
Nobel-békedíjra terjesztené fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a norvég jobboldali Haladás Párt (FrP) egyik képviselője az ukrajnai orosz hadművelet közepette.
Christian Tybring-Gjedde a norvég Dagbladet című napilapnak nyilatkozva szombaton kijelentette, hogy Zelenszkij "a békéért harcol és jelentős ihletet ad az ukrán népnek". Mint mondta, az ukrán elnök mindent megpróbált, hogy diplomáciai úton óvja meg országát a katasztrófától. "Minden tőle telhetőt megtett... Nobel-békedíjat érdemel" - hangoztatta.
Tybring-Gjedde a norvég parlament külügyi és védelmi bizottságának alelnökeként tehet javaslatot jelöltekre. 2020-ban egyébként Donald Trump volt amerikai elnököt terjesztette fel a neves kitűntetésre Izrael és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatának normalizálásában játszott szerepéért. 2021-ben azonban a Capitolium ostromában játszott állítólagos szerepe és az amerikai elnökválasztás eredményének vitatása miatt később visszavonta korábbi támogatását.
A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A jelöléseknek január 31-ig kell beérkezniük az arra felhatalmazott személyektől. Tybring-Gjedde ugyanakkor úgy véli, a testület Zelenszkij esetében tehetne kivételt.
A bizottság évente több száz ajánlást kap, a jelöltek többségének neve nem kerül nyilvánosságra. Az idei év jelöltjei közül egyelőre Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki személyiség, Ferenc pápa, illetve klímavédelmi és környezetvédelmi aktivisták, valamint a mianmari demokrácia harcosainak nevei ismertek.
A Nobel-békedíj az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetés, állítólag, mert valójában erősen átpolitizálva osztogatják atlantista szimpátia alapján, lásd Barack Obama egykori amerikai elnököt. A díjat - a többi Nobel-díjjal együtt - Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata szerint a békedíjat az a személy vagy szervezet kapja, aki vagy amely az elmúlt évben a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.
Tízre nőtt a görög áldozatok száma
Meghalt tíz görög állampolgár, és hatan megsebesültek az Azovi-tengerparti Mariupol város mellett fekvő Szartana és Bugasz falvak orosz bombázásában - közölte szombaton este a görög külügyminisztérium.
Az ügyben bekérették az orosz nagykövetet is és szóban tiltakoztak nála a történtek miatt.
"Tíz ártatlan görög gyökerű civil vesztette életét ma orosz légicsapások következtében Mariupol határában. Állítsák le a bombázást azonnal!" - követelte Twitter-üzenetében Kiriákosz Micotákisz görög külügyminiszter.
Görög kivándorlók ezrei élnek Mariupol városában. Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter ezért orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott korábbi megbeszélésén hangsúlyozta az ukrajnai görög kivándorló közösség védelmének szükségességét.
Notisz Mitarakisz görög bevándorlási miniszter kijelentette, hogy Görögország az Európai Unióval egyeztetve kész ukrajnai menekülteket befogadni. "Szükség esetén készek vagyunk befogadni bizonyos számú embert. A költségeket az Európai Unió fedezi, de jelen pillanatban a humanitárius vetület élvez elsőbbséget" - húzta alá a tárcavezető.
Az Ukrajnában dúló harcokban megsebesült két dán újságíró is - jelentette a dán Ekstra Bladet című lap. Az újság szerint két munkatársa sebesülései nem életveszélyesek. A tájékoztatás szerint Stefan Weichert újságíró és Emil Filtenborg fotóriporter a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkovtól száz kilométerre nyugatra található Ohtirka településnél zajló harcok során kapott lőtt sebet. Egyelőre nem tudni, ki vette tűz alá őket.
Szombat este a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében felrobbant egy üzemanyagraktár. Kétszáz tonna dízelolaj kapott lángra. A Rovenki nevű településen történt robbanás oka egyelőre ismeretlen. A szeparatisták szerint vannak áldozatok. Az egyik helyi hírcsatorna Telegram-oldalán felvételt tettek közzé az éjszakát megvilágító, lángoló raktárról.
Amerikai  tisztviselők: megtorpantak az oroszok, de bármikor drasztikusan fordulhat a helyzet
Az orosz katonák több alkalommal is támadást intéztek az ukrán városok ellen vasárnap éjjel.
A CNN-nel az amerikai kormány két magas rangú tisztviselője közölte, hogy az oroszok sokkal nagyobb ellenállásba ütköztek a városoknál, mint amire számítottak,
azonban félő, hogy az ukránok kifogynak a lőszerből.
Hozzátették: Oroszország emberéletben és a haditechnikai eszközök tekintetében is sokkal nagyobb veszteségeket könyvelt el, mint amire számítani lehetett. Ez részben annak is köszönhető, hogy – bár a légteret többnyire az oroszok irányítják –, az ukrán földi légvédelem sokkal erősebb annál, mint azt az amerikai hírszerzés korábban gondolta.
Az amerikai tisztviselők szerint egyébként – bizonyos híresztelésekkel ellentétben, illetve az orosz dominancia ellenére – az ukránok is be tudják vetni a saját légi egységeiket, amivel szintén zavarják azt, hogy az oroszok megszerezzék azt a fölényt a levegőben, ami a hadműveleteikhez szükséges lenne.
A tisztviselők úgy összegezték, hogy az oroszoknak nem sikerült végrehajtaniuk azt a villámháborús tervet, amelyet az invázió előtt felvázoltak, és az ukránok egyelőre kitartanak. Hozzátették azonban, hogy
az oroszok állandóan nyomás alatt tartják őket, és a helyzet bármelyik pillanatban drasztikusan megváltozhat.
Molotov-koktél-recept a köztévében
Kijevben már péntek óta is arra kérik a lakosokat, hogy készítsenek Molotov-koktélokat. Az ukrán köztévében azóta már azt is ismertették, hogy hogyan is kell ezt csinálni.
 
 
Az egyik bejátszásban egy férfi meg is mutatta az egyes lépéseket. A férfiak mellett azonban már a nők is elkezdték a bombák gyártását – számolt be a BBC.
A hírportál lencsevégre kapta a fűben kuporgó nők tömegét Kijevben, amint azok Molotov-koktélokat készítenek, hogy „megvédjék az otthonaikat". A felvételeken többek közt tanárok, ügyvédek és háziasszonyok voltak körülvéve üvegpalackokkal, rongyokkal és üzemanyaggal.
Harkov már részben orosz kézen
A második legnagyobb ukrán város, Harkov egy részét elfoglalták az orosz csapatok.
A harkovi területi önkormányzat vezetője, Oleg Szinegubov azt mondta, hogy oroszok áttörték az ukrán védelmet, és harcjárműveik betörtek a városba. Az erről szóló felvételek már meg is jelentek a közösségi médiában.
 
 
Szinegubov arra kerte a lakosokat, hogy maradjanak az otthonaikban és a menedékhelyeken.
Az ukrán fegyveres erők elpusztítják az ellenséget. A civileket arra kérjük, hogy ne menjenek az utcára
– írta. Egyes híresztelések már arról szólnak, hogy a városba behatoló orosz katonai konvojon rajtaütöttek az ukránok. A közösségi médiában közzétettek egy felvételt, amelyen állítólag egy kilőtt orosz jármű látható.
 
 
200 zöldfülű orosz elfogását jelentették az ukránok
Ukrajna mintegy 200 „rosszul felszerelt” orosz katonát fogott el – közölte Borisz Kremenecki az amerikai ukrán nagykövetség védelmi tisztviselője.
Mintegy 200 orosz katonák fogtunk el, néhányuk 19 éves, képzetlen és rosszul felszereltek. A genfi egyezménynek megfelelően, a nemzetközi humanitáruis jog szerint bánunk velük – mondta a Borisz Kremenecki.
A vezérőrnagy azt is elmondta, hogy a foglyul ejtett katonák „felhívhatták a szüleiket”, és kaptak ételt és italt. Elmondása szerint összedolgozik a Pentagonnal, de Ukrajnának még mindig szüksége van katonai segítségre.
Borisz Kremenecki hangsúlyozta: listában összeszedték a legfontosabb szükségleteiket, amelyekre még mindig igényt tartanak, valamint biztosított mindenkit afelől, hogy megfelelően használták fel azokat, amelyeket eddig megkaptak.
Nova Kahovka orosz kézen
Az oroszok átvették az Ukrajna keleti részén lévő Nova Kahovka irányítását, közölte a BBC ukrán médiaforrásokra hivatkozva. A város kicsi, de stratégiailag fontos helyen van a Dnyeper folyó mellett.
A polgármester, Volodimir Kovalenko a hírek szerint bejelentette, hogy az oroszok átvették a várost irányító testületet, és levették az ukrán zászlókat az épületekről.
Fegyverropogás és füst KIjevben
Fegyverropogás után füst szállt fel az ukrán fővárosban 27-én hajnalban.
Zoom
Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Orosz védelmi minisztérium: közel ezer ukrán létesítmény semmisült meg
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy önként letette a fegyvert és megadta magát szombaton Harkovban az ukrán fegyveres erők 302. rakétavédelmi ezrede. Konasenkov szerint az őrizetbe vett 471 ukrán katonát a vonatkozó dokumentálás elvégzése után haza fogják engedni. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán katonák máshol is "tömegesen" tagadják meg a harcot.
A tábornok szerint a támadó hadművelet kezdete óta a "helyi hadseregcsoportok" a luhanszki "népköztársaságban" 52, a donyeckiben pedig 12 kilométert nyomultak előre. Azzal vádolta meg az ukrán Azov nacionalista zászlóaljat, hogy csütörtök délután Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtte a Mariupol külterületén lévő Szartana falu lakónegyedeit és a 8. számú mariupoli iskolát. Mint mondta, lakóépületek pusztultak el, és civil áldozatok is voltak.
Konasenkov bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában az orosz fegyveres erők teljesen blokád alá vették Herszon és Bergyjanszk városát, Henyicevszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták.
Az orosz invázió negyedik napjának reggelére a tábornok elmondása szerint az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét semmisítették meg, köztük 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópont, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomás.
Lelőttek nyolc harci repülőgépet és hét helikoptert, 11 pilóta nélküli légi járművet és két Tocska-U taktikai rakétát. Megsemmisítettek 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű, 28 repülőgépet (a földön), 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, valamint 143 darab speciális katonai járművet az orosz hadijelentés szerint.
Zelenszkij Budapestet Minszknél jobb helyszínnek tartja
Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már reagált is az oroszok tárgyalási ajánlatára. A BBC jelentése szerint azt nyilatkozta, hogy egy olyan országban nem tárgyal, amelyik felől megtámadták a hazáját.
„Beszélhetnénk Minszkben, de onnan rakétákat indítottak felénk, ott nem lehetnek őszinte tárgyalások. Bármely más város is használható a tárgyalások helyszínéül, mert természetesen békét akarunk, és hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku – ezeket mind felajánlottuk az oroszoknak” – mondta az elnök.
Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, csak minek?
Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.
"Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal" - mondta.
"Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat" - tette hozzá Peszkov.
Zelenszkij idegenlégiót toboroz
Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij közösségi oldalain arra biztatott külföldi állampolgárokat – tengerentúliakat is –, ha bárki csatlakozni akar Ukrajna és Európa és a demokrácia védelméhez, akkor megteheti. Egy olyan nemzetközi légióhoz csatlakozhatnak, ami az ukrán hadsereggel együtt megvédi az ország határait az oroszoktól.
Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy egyedül védelmezik meg hazájukat, most változtatott.
Állítólag kilőtt orosz harcjárművek szerepelnek az alábbi felvételeken
 
 
 
 
Mikoljaiv tüzérségi puhítás után
 
 
Putyin az orosz hősiességet dicsérte
Péntek óta először jelent meg a nyilvánosság előtt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök vasárnap reggel rövid televíziós beszédet tartott, amelyben az orosz katonák hősiességét dicsérte. Putyin az Ukrajna elleni támadást a Donyec-medencei népköztársaságok támogatására elindított különleges hadműveletnek nevezte.
Japán milliárdos küldött pénzt Ukrajnának
Mikitani Hiroshi japán milliárdos egymilliárd jent (csaknem hárommilliárd forint) adományozott humanitárius célra Ukrajnának.
A Rakuten online piactér tulajdonosa Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek levelet is írt, amelyet vasárnap Twitter-oldalán tett közzé. "Gondolatban Önnel és Ukrajna népével vagyok" - olvasható a milliárdos üzenetében, aki 2019-ben személyesen is találkozott Zelenszkijjel Kijevben.
"Úgy vélem, a békés és demokratikus Ukrajna eltaposása igazolatlan erőszak által kihívás a demokrácia számára" - fogalmazott Mikitani Hiroshi. Egyben reményét fejezte ki, hogy az ukrán nép a lehető leghamarabb ismét békében élhet.
Mint írta, adományát az erőszak áldozataivá vált ukránok támogatásának szenteli. Hozzátette, hogy továbbra is támogatni fogja Ukrajnát.
Már 156 ezren menekültek át Lengyelországba
Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon - közölték a lengyel határőrség Twitter közösségi honlapján. Beszámolók szerint folytatódnak a lengyel humanitárius és lőszerszállítmányok Ukrajnának.
A menekültek a közúti határátkelőkön keresztül érkeznek, de jönnek zsúfolt vonatokkal is. A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió helyi tudósítója szerint a délkelet-lengyelországi Przemysl város pályaudvarára az éjszaka folyamán több ilyen szerelvény is érkezett.
Szombat óta közlekedik a Varsó és az ukrajnai lembergi körzet között ingázó, sérültek szállítására berendezett, de humanitárius segélyt is szállító mentővonat. Ezzel a lengyel belügyi tárca közleménye szerint vasárnap reggel 600 nőt és gyermeket hoztak el, sérültek nincsenek.
Az Ukrajnából érkezők nagy része továbbra is a már Lengyelországban élő rokonaihoz, ismerőseihez tart, növekszik azonban azoknak a száma, akik felkeresik a határ közelében létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.
Lengyelország újabb lőszerszállítmánya ért Ukrajnába - közölte vasárnap reggel Marcin Ociepa lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes. A védelmi tárca legutóbb pénteken tudatta, hogy Ukrajnába ért a lengyel lőszereket szállító konvoj.
Michal Dworczyk, a varsói kormányfői hivatal vezetője szombat este közölte: a lengyel állam stratégiai tartalékaiból humanitárius segélyszállítmányokat indítanak a lembergi körzetben Ukrajna keleti részeiből érkező menekültek számára létesített befogadóközpontok támogatására.
Vasárnap délután a Hrebenne lengyel-ukrán határátkelőn átadják a Lengyel Orvosi Misszió és a Lengyel Humanitárius Társaság segélyszervezeteknek az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközök szállítmányát is.
A lengyelországi egyházközségekben vasárnap, majd hamvazószerdán is adománygyűjtést szervez a katolikus Caritas az ukrajnai partnerszervezet támogatására.
Ukrán külügyi szóvivő: KIjev felé tartó rakétát sikerült elhárítani
Az ukrán légierő lelőtt egy Kijev felé tartó rakétát, harcokat jelentenek a főváros melletti Bucsából
Az ukrán légierő lelőtt egy rakétát, amelyet egy Belarusz irányából érkező repülőgép Kijev irányába lőtt ki – jelentette Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.
 
 
Fokozódnak a harcok a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsában is. Egyre több olyan felvétel jelenik meg a közösségi médiában, amelyen géppuskatűz hallható, és egy orosz páncélozott járműből több egységnyi orosz katona halad Bucsa utcáin. A BBC egyelőre nem tudta ellenőrizni a felvételt. Azt a Telegram-videót viszont az ellenőrzés hitelesnek mutatta, amelyen egy lövedékektől megrongálódott lakótömb látható. Egy férfi a felvételen azt mondja:
Így állnak a dolgok a környékünkön, a Bucsában. Az ablakok betörtek. Itt landolt egy gránát. Fogalmam sincs, hogy meghalt-e valaki.
Peszkov: ezúttal nem függesztjük fel a hadműveletet, amíg tárgyalásra várunk
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.
Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel "a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet" tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.
72 órás ellenállásukkal büszkélkedik az ukrán védelmi miniszter
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról írt Twitteren, hogy szerinte előzetesen ebben nem nagyon hitt senki, Ukrajna mégis már több mint 72 órája ellenáll az orosz agressziónak.
„A világ nem hitte el. A világ kételkedett. De mi magabiztosan folytattuk a harcot az orosz megszállóval! (…) Ukrajnát még erősebben kell támogatni! A biztonságotok tőlünk függ!” – írta.
 
Üzemanyagkonvojok felgyújtására szólít fel a miniszter
Olekszij Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere felszólította a falvak és kisvárosok lakóit, hogy tartóztassák fel, vagy gyújtsák fel az orosz üzemanyagkonvojokat.
Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter felszólította az ukrán falvak és kisvárosok lakóit, illetve azokat, akiknek lehetősége van, hogy tartóztassák fel vagy gyújtsák fel az üzemanyagkonvojokat - közölte a Podrobnosti.ua.
Közlése szerint az orosz páncélozott járművek konvoját egy idő múlva üzemanyagkonvoj követi.
Tartsák fel vagy égessék el azokat. Az orosz tankok üzemanyag hiány miatt egyszerűen leállnak, csapataink elfogják és bevetik őket az ellenség ellen
- magyarázta Reznyikov.
Reggelre a megsemmisített orosz megszállók száma meghaladta a 3000 főt. Több mint 200 fő esett fogságba. A foglyok száma növekszik. Nem számítottak ekkora ellenállásra és megadták magukat. Több száz páncélozott jármű semmisült meg, köztük több mint száz orosz tank.
Az ellenség taktikát váltott: az orosz csapatok lakónegyedeket, kórházakat, oktatási intézményeket ágyúznak. Mivel a gyors támadás meghiúsult, a támadók elkezdték aktívan használni a szabotázs és felderítő csoportok bevetését. A hadseregünk és a területi védelem emberei hatékonyan semlegesítik őket.
Finnország és Románia is kitiltja az orosz gépeket
Finnország és Románia lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt - vált ismertté vasárnap.
Timo Harakka finn közlekedési miniszter szombat este egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba.
Egy bukaresti kormányszóvivő szombat esti bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.
Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Németország is erre készül.
Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.
Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.
Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz.
Tragikus veszteség érte Putyint
A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből.
Az IJF vasárnap közleményben tudatta, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti.
A világszövetség pénteken bejelentette, hogy törölte az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-viadalt.
Török drón talált telibe egy orosz konvojt
Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij közzétett egy videót egy dróncsapásról. A felvételen az látszik, hogy egy orosz katonai konvojra mér csapást az ukrán légierő eszköze.
Az akciót az egyik, a törököktől megvásárolt Bayraktar TB2-es drónnal hajtották végre a Herszoni területen. A főparancsnok a bejegyzés végén ismét „Üdvözölte a pokolban” az oroszokat.
A drónról és működéséről az alábbi videóban tudhatnak meg többet:
Az ukránok szerint 4300 orosz katona halt meg
Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy becslésük szerint az invázió kezdete óta 4300 orosz katonát öltek meg. Hanna Malja miniszter-helyettes ugyanakkor elismerte: ez egyelőre még csak egy becslés, jelenleg is folyik az adatok feldolgozása, pontosítása. Közlésük szerint ezen kívül:
  • 146 orosz tankot,
  • 27 orosz repülőgépet,
  • és 26 helikoptert lőttek ki az invázió kezdete óta.
Péntek délután az ukrán védelmi minisztérium szerint még 2800-ra becsülte a háborúban meghalt orosz katonák száma.
Zoom
Fotó: MTI/dpa/TASZSZ
Donyeckben több mint 130 ezren maradtak víz nélkül
A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck város egyes kerületeinek vízellátása korlátozott, a település több mint 130 ezer lakosa víz nélkül maradt - számolt be vasárnap közleményében a helyi rendkívüli helyzetek minisztériuma a Telegram-csatornáján.
A tájékoztatás szerint három víztározóban van ugyan elegendő víz, de Donyeck öt területén átmenetileg korlátozták a vízellátást.
A tárca hozzátette, hogy a szakembereknek sikerült helyreállítaniuk a vízszolgáltatást az egyik, korábban az ukrán hadsereg ágyúzásában megsérült tározóból. A donyecki szűrőüzemben továbbra sincs áram, feladatát egy másik szűrőüzem végzi.
A térségbeli helyzet a donyeck-medencei elválasztóvonalnál február 17-re vált rendkívül feszültté. A donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" az elmúlt hónapok legintenzívebb ukrán ágyúzásáról számoltak be. A tüzérségi csapások civil áldozatokkal jártak, és számos civil infrastrukturális létesítményt megrongáltak, emiatt különösen a donyecki szűrőüzem és számos vízellátó létesítmény működése leállt.
Ingyenes utazást biztosít a MÁV az Ukrajnából menekülőknek
Állampolgárságtól függetlenül díjmentes, ún. szolidaritási menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok az utasok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi célállomásra tartanak. Az intézkedés szombaton éjfélkor lépett életbe, és a magyar határig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. Ezzel a jeggyel a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. Kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg a díjmentes menetjegy. A MÁV-START emellett hosszabb szerelvényeket is biztosít a Záhony-Csap határátmenetben, a legtöbb vonat 6 kocsival közlekedik, de ezekhez szükség esetén további tartalékkocsikat is hozzá tudnak csatolni.
Az éjszakai órákban, szombat este 18 órától vasárnap reggel 8 óráig vasúton közel 1500 fő érkezett Záhonyba, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban. A záhonyi állomáson egy 14 kocsis szerelvényt állítottak ki a menekültek részére, vasárnap délelőtt 450 fő tartózkodott rajta. A vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára.
Utcai harcokra készülhetnek az oroszok
Ukrajna második legnagyobb városában, a kétmilliós Harkovban is megjelentek az orosz csapatok, a BBC tudósítója, Paul Adams pedig megállapította, hogy itt várhatóak az első komolyabb utcai összecsapások.
Az oroszok úgy látszik, taktikát váltottak, nemcsak körbevették a várost, hanem be akarnak oda vonulni. Erre utal, hogy a páncélosok után közvetlenül a gyalogság nyomul előre. Az ilyen típusú harc mindkét oldalnak kiszámíthatatlan, egyúttal nagy próbatétel lesz a támadóknak is, nemcsak a védelmezőknek.
NSZ: 368 ezer ember menekült el Ukrajnából
AZ ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint már 368 ezer ember menekült el Ukrajnából. A közleményben azt írták, hogy az új információ az Ukrajnával szomszédos országok adatszolgáltatásán alapul, és a jövőben várhatóan tovább fog nőni a menekültek száma.
Szombat éjjel az ENSZ még ennél jóval kisebbre, 160 ezerre becsülte a menekültek számát. Összességében 4 millióra becsülik azoknak a számát, akik a konfliktus miatt elmenekülnek Ukrajnából (ennél valamivel pesszimistább, 5 milliós becslést fogalmazott meg az ukrán kormány).
A legtöbben Lengyelországba mennek, a lengyel belügy ugyanis már az invázió kezdete után nem sokkal közölte, hogy minden menekültet fogadnak. A lengyel-ukrán határon bizonyos helyeken akár 10 órát is várni kell a határátlépésre. Egyedül az utóbbi 15 órában több mint 45 ezer ukrán menekült Lengyelországba – írta erről az ENSZ:.
Magyarországra is sok menekült érkezett már.
Újabb videó a harkovi utcai harcokról, aknavetővel lőnek az ukrán erők
Utcai harcok Harkovban – ezzel a címmel jelent meg egy videó az Ukrán Pravda Twitter-oldalán. A videó nagy valószínűséggel hiteles, mert egy másik szögből már megjelent kép egy kilőtt orosz páncélozott járműről. Ukrajna második legnagyobb városába az oroszok vasárnap reggel törtek be, de erős ellenállásba ütköztek.
Ukrajna a hágai Nemzetközi Bíróság elé citálja Moszkvát
Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon – jelentette be Volodimir Zelenszkij. A vádak szerint Moszkva Ukrajna elleni inváziójával megsértette a nemzetközi jogot, és a hadsereg háborús bűncselekményeket követett el offenzívája során.
London támogatja Zelenszkij felhívását nemzetközi alakulat létrehozására
Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket biztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására.
Truss a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz. Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást.
"Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben" - mondta a brit külügyminiszter.
Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz.
Az ukránok visszaszerezhették az ellenőrzést Harkov felett
Az ukrán erők visszaszerezték az ellenőrzést a kulcsfontosságú észak-keleti város, Harkov felett – közölte az érintett ukrán megye kormányzója.
A BBC szerint a Telegramon közzétett bejegyzésében Oleh Sznyehubov azt írta: „Az ellenőrzés Harkov felett teljesen a miénk!”. Majd hozzátette, hogy teljesen megtisztították a települést az ellenséges erőktől.
Az orosz csapatoknak éjszaka sikerült bevonulniuk Ukrajna második legnagyobb városába. A közösségi médiában terjedő felvételeken a betörő orosz és a védekező ukrán csapatok közötti utcai harcokat lehetett látni.
Klicsko: nincsenek orosz csapatok Kijevben
Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere arról tájékoztatott, hogy Kijevben nincsenek orosz csapatok.
Az ukrán fővárosban kijárási tilalom van hétfő reggelig. Klicskor szerint a katonaság és a rendőrség felderíti és semlegesíti a szabotőröket. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnok arról is beszámolt, hogy ismeretei szerint kilencen tűntek el, köztük egy gyerek.
Görögország rakétavetőket és fegyvereket, Portugália géppisztolyokat és kézigránátokat küld Ukrajnába
Görögország és Portugália is bejelentette vasárnap, hogy hadianyaggal, hadfelszereléssel, humanitárius segéllyel segíti Ukrajnát az orosz hadsereg támadásával szemben. Athén ezenfelül hivatalosan tiltakozott Moszkvánál amiatt, hogy orosz katonai csapásokban életét vesztette az ukrajnai görög kisebbség több tagja.
Görögország a felajánlott „védelmi felszerelést” két C-130-as katonai szállítógépen juttatja el még vasárnap az Ukrajnához közeli lengyelországi pontokra még – jelentette be vasárnap Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hivatala. A szállítmány tartalmát pontosabban nem közölték – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. Humanitárius segélyt egy külön gép szállít vasárnap Nikosz Hardaliasz helyettes védelmi miniszter kíséretében – tette hozzá a hivatal.
A Guardian ugyanakkor arról írt, hogy a görög szállítmányt hordozható rakétavetők, lőszerek és Kalasnyikovok alkotják.
Ukrajna kérésére Portugália is küld hadfelszerelést, „golyóálló mellényeket, sisakokat, éjjellátó készülékeket, kézigránátokat, különböző kaliberű lőszereket és G3 típusú géppisztolyokat” – közölte a portugál védelmi minisztérium vasárnapra virradóan. „Portugália támogatja Ukrajnát egy igazságtalan, törvénytelen és elfogadhatatlan támadással szemben” – írta közleményében Joao Cravinho védelmi miniszter.
Augusto Santos Silva külügyminiszter pedig közölte vasárnap a CNN Portugal című tévéadónak nyilatkozva, hogy országa „teljesen nyitott több ezer ukrán menekült fogadására”.
Orosz hadoszlopot semmisítettek meg az ukrán katonák Kijev határában
A közösségi médiában vasárnap kezdett terjedni egy videó, amely szerint ukrán katonák megsemmisítettek egy orosz páncélos hadoszlopot a Kijev északnyugati elővárosának számító Bucsában. A felvételeket a CNN hitelesítette geolokáció segítségével.
Az egyik vasárnap reggel készült videón látható, amint az orosz oszlop nagy sebességgel halad át egy lakónegyeden Bucsa nyugati peremén. Röviddel később egy újabb videó már azt mutatta, hogy a járművek többsége összetört, néhány pedig az oldalára fordult. Az orosz katonáknak nyoma sincs a felvételeken.
Az egyik videón beszélő férfi szerint az ukrán légierő „jól végezte a dolgát”, de az nem világos, hogy a konvoj elleni támadást hogyan hajtották végre.
Amerikai források szerint Putyin a haderő kétharmadát már bevetette Ukrajna ellen
Vlagyimir Putyin orosz elnök a teljes orosz haderő kétharmadát használta fel „erre az invázióra” – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő vasárnap újságíróknak a CNN szerint. Ez „még mindig azt jelenti, hogy egyharmaddal rendelkezik Ukrajnán kívül, ami nem jelentéktelen” – folytatta a tisztviselő.
Az Egyesült Államok értékelése szerint vasárnap reggelig az orosz erők több mint 320 rakétát lőttek ki. Ezeknek a rakétáknak a többsége rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt.
Több mint négyezer háborúellenes tüntetőt vettek már őrizetbe Oroszországban
Az orosz hatóságok négy nap alatt összesen 4124 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegális, háborúellenes tüntetéseken vettek részt, írja a CNN egy független megfigyelő csoportnak, az OVD-Infónak a vasárnapi közleménye alapján.
Zoom
Fotó: Alexander Nemenov/AFP
Az orosz törvények szerint a nagy tüntetésekhez a tiltakozóknak engedélyt kell kérniük, amelyet legfeljebb 15, de legalább 10 nappal az esemény előtt kell benyújtani. Az engedély nélkül tüntetőkre súlyos pénzbírság, sőt bizonyos esetekben akár börtönbüntetés is kiszabható. Magánszemélyek egyéni tüntetést szervezhetnek, de nem ritka, hogy az embereket ezért is őrizetbe veszik.
Csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság arra figyelmeztette az embereket, hogy a háborúellenes tüntetéseken való részvétel illegális. Azt is közölték, hogy a résztvevők jövőjére is kihathat az, hogy bekerülnek a bűnügyi nyilvántartásába, ha elmennek egy tüntetésre és ezzel bűncselekményt követnek el.
Berlinben több mint százezren, Prágában hatvanezren vonultak fel Ukrajnáért
Óriási tömeg gyűlt össze a német fővárosban, hogy kifejezze szolidaritását Ukrajnával, a szervezők szerint legalább félmillióan voltak, a rendőrség óvatosabban fogalmazott, de mindenképpen százezer felettre becsülte a résztvevők számát.
Zoom
Fotó: Odd Andersen / AFP
Szintén vasárnap Prágában hatvanezren gyűltek össze a Vencel téren:
Zoom
Fotó: Michal Cizek / AFP
Törökország lezárja a Boszporuszt
A Montreux-i egyezményre hivatkozva, a kialakult háborús helyzet miatt Törökország ma lezárta a Boszporuszt, elvágva ezzel vízi utat az orosz hadiflotta előtt a Fekete-tenger irányába, jelentette be a török külügyminiszter.
A Montreux-i hajózási egyezmény szavatolja Törökország számára az ellenőrzési jogok kizárólagosságát a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosok felett hadihajók és ellátóhajók áthaladását tekintve, szabad áthaladást biztosítva a polgári hajók számára békeidőben.
A CNN-nek emlékeztetett arra, hogy a part menti államok hadihajói a Boszporusz és a Dardanellák-szoroson keresztül vissza tudják juttatni flottájukat bázisaikra, Törökország pedig ezt nem tudja megakadályozni az egyezmény ellenére sem.
Klicsko: bekerítettek minket
Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere nagyon büszke, ugyanakkor aggódik a városa polgárai miatt – számolt be az AP News. Amikor azt kérdezték tőle egy vasárnapi interjú során, hogy továbbra is tervezi-e a civilek evakuálását, a polgármester annyit mondott:
Nem tehetjük, már minden út le van zárva körülöttünk, jelenleg be vagyunk kerítve.
Bár az orosz csapatok előrenyomulása a vártnál lassabb volt, Klicsko elismerte, hogy nincs száz százalékos kontrollja a helyzet felett. Sőt elmondása szerint „egy humanitárius katasztrófa határán vannak”: ugyan még van villany, víz és fűtés a lakásokban, nem tudni, meddig tart ez az állapot.
A Kijevben elrendelt kijárási tilalom szombaton kezdődött, és legalább hétfő reggel 8 óráig tart. A polgármester utasítása határozottan kimondta, hogy az utcán tartózkodó minden illetéktelen szabotőrnek tekinthető. A polgármester megerősítette az AP Newsnak, hogy Kijevben eddig kilenc civil halt meg, köztük egy gyerek.
(Kuruc.info - MTI - Index - Telex - 24 - Kárpátinfo nyomán)
Előző hírfolyam a korábbi fejleményekkel: