A szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg annak a drónnak a roncsai között, amely lezuhant Zágrábban - közölte Mario Banozic védelmi miniszter vasárnap.
A tárcavezető kiemelte: robbanószerkezet nyomaira, légibomba darabjaira bukkantak annak a csütörtök este lezuhant pilóta nélküli repülőgépnek a roncsai között, amelyet a becsapódás helyszínén, háromméteres kráterből emeltek ki. Banozic szerint nem felderítő repülőgépről van szó.
"Az elemzés után meg tudjuk mondani, mi volt a küldetése. A bombát repülőgépeken használják" - mondta a miniszter.
Hozzátette: a repülőszerkezet szovjet gyártmányú, de még mindig kérdéses, orosz vagy ukrán oldalról érkezett-e.
Jelezte: a becsapódás helyszíne jelenleg biztonságos, a roncsokat eltakarították.
Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána.
Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. "Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón" - húzta alá Banozic.
A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során.
Szerdára különleges NATO-ülést hívnak össze, ahol a horvátok szeretnék megtárgyalni, hogy mi történt pontosan. Addigra, ha minden jól megy pontosan kiderül, hogy milyen drónról volt szó, de a horvát vezetés nagyon szeretne válaszokat kapni arra, hogy Magyarország és Románia hogy-hogy nem észlelte és jelentette a légterébe belépő eszközt. A drón Ukrajnában szállt fel a feltételezések szerint, és Románia felől jutott át Magyarországra, majd a magyar légtéren keresztül jutott el Horvátországig. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült Magyarország felett.
Oroszország egyébként korábban azt mondta, hogy a szovjet gyártmányú robotrepülőt szerintük az ukránok lőtték ki, és a Krím irányába próbálták küldeni mielőtt lezuhant volna a teljesen a másik irányban lévő Zágrábban.
(MTI -  Telex nyomán)