Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök pénteken megtekintette az országaik közös határán tartott közös hadgyakorlatot.
Duda úgy fogalmazott, hogy "egy lehetséges agresszornak látnia kell készültségünket". "Van egy potenciális fenyegetés, amely miatt ezt a hadgyakorlatot tartjuk" - tette hozzá.
A két vezető a Brave Griffin 24/II fedőnevű Suwalki-folyosó mentén tartott egyhetes manőver zárónapján találkozott. Az említett térség a NATO szempontjából stratégiai jelentőséggel bír, hiszen összeköti Lengyelországot és - Litvánián keresztül - a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot.
A mostani manőveren 1500 litván katona mellett Lengyelország 15. gépesített dandárjának mintegy 200 tagja, valamint amerikai és portugál katonai személyzet is részt vesz.
Duda elmondta, hogy a hadgyakorlat célja a 15. gépesített dandár, valamint a haditechnikai eszközök átirányításának gyakorlása volt a szomszédos állam területére.
Nauseda a találkozón arról beszélt, hogy Varsónak és Vilniusnak magasabb védelmi kiadásokra kell ösztönöznie NATO partnereit.
"Együtt kell fáradoznunk azért, hogy meggyőzzük NATO-partnereinket a védelmi kiadások növeléséről" - tette hozzá a litván államfő a hivatali partnerével tartott közös sajtótájékoztatón.
Duda nemrég felvetette, hogy a NATO-nak köteleznie kellene tagjait arra, hogy védelmi kiadásaikat a hazai össztermékük (GDP) legalább 3 százalékára emeljék. Lengyelország jelenleg a GDP-je 4 százalékát meghaladó összeget költ erre a célra. Nauseda hangsúlyozta: hazája szintén ezt a célt tűzte ki maga elé.
(MTI)