Egymillió általános- és középiskolai diáknak nem az angol az anyanyelve Nagy-Britanniában. A 4-11 éveseknek a negyede tartozik ebbe a csoportba. Van olyan iskola is, ahol 56 különböző nyelven beszélnek a diákok.
A Nagy-Britanniában tanuló általános iskolai diákok hetedének nem anyanyelve az angol - írja a Daily Mail. 2008-ban 567 ezren tanultak azok, akiknek az angol csak második nyelv, ami 14,3 százalékos arányt jelent. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol 70 százalék felett van az angolt tanult nyelvként beszélő 4-11 évesek száma. Sőt, van tíz olyan iskola, amelyiknek nincs egyetlen angol anyanyelvű diákja sem.
2004-ben még 450 ezren voltak azok az általános iskolások, akik második nyelvként beszélték az angolt. Ez ma 563 ezer, ami annyit tesz, hogy az említett korosztály negyede tartozik ebbe a körbe. A középiskolákban az előző négy évben 8,8-ról 10,6 százalékra nőtt a nem angol anyanyelvűek száma. Összesen az általános és középiskolás diákok közül egymillióan vannak azok, akiknek tanult nyelv az angol. Van olyan iskola Londonban, ahol csak a tanulók negyede angol anyanyelvű, a többiek 55 különböző nyelven beszélnek.
Azaz a bevándorlás ötször magasabb, mint 1997-ben, amikor a Munkáspárt kormányra került: évi 48 ezerről évi 237 ezerre nőtt az érkezők száma. Damian Green, a konzervatívok bevándorlási árnyékminisztere szerint mindez azt mutatja, hogy a Munkáspárt nem igazán fordított gondot a bevándorlás kontrolljára. Szerinte évi limitet kell húzni, és így kell megszabni, mennyien érkezhetnek a szigetországba, ahogy Ausztrália is tette.
(InfoRádió)