Az amerikai legfelsőbb bíróság illetékes bírája elutasította csütörtökön a feltételezett egykori náci táborőr, John Demjanjuk kérését, hogy függesszék fel kiadatását Németországnak.
Demjanjuk ügyvéde a védence kiadatását, s az ellene folytatandó németországi per megindítását sürgető zsidók politikai motivációinak figyelembe vételére kérte beadványa benyújtásakor az amerikai bírói testületet.
A 89 éves férfi fia, ifjabb John Demjanjuk pedig azt állította, hogy a német hatóságokat nem az érdekli, vajon apját végül bűnösnek, vagy ártatlannak ítélik-e, hanem azért akarják őt Németországba vinni, s ott bebörtönözni, hogy bizonyíthassák: megbüntették a férfit.
Egyébként mind az ügyvéd, mind Demjanjuk családja arra is hivatkozott beadványában, hogy ha a férfit végül felmentenék, nem lenne hova mennie, hiszen amerikai állampolgárságától már megfosztották.
A bírói elutasító döntéssel azonban még nem ért véget a több hónapja tartó jogi csatározás: Demjanjuk ügyvédei még kérhetik, hogy a legfelsőbb bíróság egésze hozzon döntést a kiadatás felfüggesztéséről vagy engedélyezéséről.
(MTI)