A Jordán Királyi Légitársaság különgépével magyar idő szerint 10 óra után néhány perccel megérkezett Izraelbe XVI. Benedek pápa. A Tel-Aviv közelében levő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren a balján Bibi Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel, jobbján Simon Peresz államelnökkel a láthatóan meghatódott szentatya előbb meghallgatta a pápai, majd az izraeli himnuszt.

Megérkezik, hogy megaláztasson

A díszőrség parancsnoka jelentést tett a pápának, majd az Arany Jeruzsálem című izraeli dal ütemére a vörös szőnyegen megközelítette a fogadására megjelent, mintegy kétszáz politikai és vallási személyiség sorfalát. A fogadók között láttuk a Szentföldön szolgálatot teljesítő örmény katolikus, maronita, kopt, római katolikus, görög keleti és más keresztény felekezetek főpapjait, illetve a drúz, zsidó és a muszlim vallási közösség képviselőit.

Peresszel, aki nevetgélve jelentette be, hogy megvesznek minket kilóra

Simon Peresz államelnök üdvözlő szavai után mikrofon elé lépett XVI. Benedek, aki beszédének tekintélyes részét a holokausztnak és az antiszemitizmusnak szentelte. „Izraeli látogatásom alatt megadatik nekem a lehetőség, hogy tisztelettel megemlékezzem a holokauszt hatmillió zsidó áldozatáról” - jelentette ki a szentatya, majd beszédét így folytatta: „Az antiszemitizmus a világ sok helyén ismét felütötte ocsmány fejét. Minden erőnkkel harcolnunk kell az antiszemitizmus ellen, bárhol is jelenjen meg a világon” - mondta XVI. Benedek.
A nagy összarab hírtévék, így például az Al-Dzsazíra és az Al-Arabijja csak rövid beszámolót közvetítettek egyenesben a pápa repülőtéri megérkezéséről, de a libanoni keresztények tévéadója, a Nursat végig tudósított.
A repülőtéri fogadás és a beszédek után XVI. Benedeket páncélozott autó vitte a Ben Gurion reptéren várakozó katonai helikopterhez, amellyel időközben már meg is érkezett Jeruzsálembe.

Korábban írtuk:
Palesztin foglyok ezrei sínylődnek izraeli börtönökben vagy különböző fogdákban, köztük nők és kiskorúak. A cionisták naponta törnek be palesztin településekre, házakba és gyilkolnak le vagy hurcolnak el embereket, rombolnak le családi otthonokat. A Gázai övezetben a múlt év karácsonyán elkezdett legutóbbi népirtás során megsebesített polgári személyek, köztük igen sok gyermek, váltak egy egész életre nyomorékká. Nem beszélve a halottaikat gyászoló családok lelki traumájáról.

A palesztin kendőt még fel merte venni
A holokauszttal, annak cáfolatával és az antiszemitizmussal kapcsolatos várható megnyilatkozásai mellett az izraeliek újabb érdekes helyzet elé állították a római pápát: A Simon Peresz államelnök rezidenciáján tartandó hivatalos fogadáson jelen lesznek a Hamász fogságába esett Gilád Sálit izraeli tizedes szülei.
Az izraeli katona szüleinek fájdalmát megértve a fenti hírrel kapcsolatban azonban tennünk kell néhány megjegyzést. Először is, Gilád Sálit nem civilként, hanem teljes fegyverzetben, a világ egyik legjobban felszerelt hadseregének katonájaként esett fogságba a Gázai övezet és Izrael határán. Kiszabadításáért az elmúlt két esztendőben az izraeli hadsereg a Sábák „belbiztonsági” és az Ámán katonai titkosszolgálatokkal karöltve, gengszter módszereket alkalmazva több tucat palesztin vezető politikust és közéleti embert rabolt el Ciszjordániában, majd kevésbé ismert embereket – mert őket nem tudták - a Gázai övezetben az Öntött ólom fedőnevű irtóhadjárat idején.
Gilád Sálit már régen kiszabadult volna a Hamász fogságából, ha Izrael hajlandó lenne kiengedni a bebörtönzött vagy az ilyen-olyan fogságban tartott palesztinokat. Izrael azonban a fogolycsere helyett újabb emberrablásokra készül. Már az Öntött ólom hadjárat idején, de azóta is egyfolytában szeretné elrabolni Iszmáí'l Hánije palesztin miniszterelnököt és a Hamász más személyiségeit, de egyelőre ezen próbálkozását nem koronázta siker.
A palesztinok által követelt foglyok kiengedése helyett Izrael most a zsidóság által megválasztása óta keményen zsarolt, s az eddigi tapasztalataink szerint gyenge akaratú német pápát kívánja csatasorba állítani Sálit tizedes kiszabadításáért.
Kíváncsian várjuk azt, hogy a Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumban hétfőn délután a holokauszttal, annak cáfolatával, és az antiszemitizmussal kapcsolatban minden valószínűség szerint elhangzó megnyilatkozása mellett XVI. Benedek hajlandó lesz-e, s egyáltalán merészel-e valamilyen hasonló gesztust tenni a saját holokausztját napjainkban is megélő palesztinoknak. Mert ha ezt nem teszi meg, akkor kár volt elutaznia arra a Szentföldre, ahol közel százezer katolikus palesztin is él.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info