Az influenza-járvánnyal kapcsolatban az ukrán kormány pénteken karantént rendelt el az ország kilenc nyugati megyéjében, beleértve Kárpátalját is.
Julija Timosenko sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Lemberg, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Csernyivci, Rivne, Voliny, Hmelnick, Vinnyica és Kárpátalja megyékben egyelőre háromhetes tanítási szünetet rendeltek el a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében.
A kormányfő közölte továbbá, hogy szükség esetén akár az érintett régiókban lakó állampolgárok szabad helyváltoztatásához való jogát is korlátozhatják. A lakosság körében pánikhangulat alakult ki. A járvány által érintett régiókban a gyógyszertárakból elfogytak az influenzaellenes szerek, sőt már a gézből készült álarcokat is szétkapkodták. A lembergi kórházak jelezték, hogy már csupán három napra elegendő a gyógyszerkészletük.
A Magyarországgal szomszédos Kárpátalján kedden meghalt egy beteg, akit az eddig azonosítatlan vírus okozta fertőzéssel kezeltek, s akinek halálát súlyos tüdőgyulladás nyomán fellépő tüdővizenyő okozta - tudta meg a Kárpátinfo.
(Kárpátinfo)