A Moszád által végrehajtott dubáji merénylet során az elkövetők brit és ír útleveleket is használtak, de a londoni kormány úgy tesz, mintha előre nem tudott volna az akcióról. Közben kiderült, hogy a tizenegy tagú gyilkos különítménynek két palesztin tagja is volt. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya a Méír Dágán Moszád-főnök elleni nemzetközi letartóztatási parancs kiadását kezdeményezi, a Moszád főnöke viszont rá sem bagózik az őt ért izraeli és külföldi bírálatokra.


Mahmúd el-Mabhúh holtteste

Ron Prosort, Izrael Londonban akkreditált nagykövetét csütörtökön úgynevezett „tisztázó megbeszélésre” berendelték a brit külügyminisztériumba. Az ügy előzménye a Moszád izraeli titkosszolgálat nemzetközi botrányt kiváltó dubáji gyilkossága volt. Mint ismert, a Moszád tizenegy fős különítménye egy összehangolt merénylet során Dubájban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában meggyilkolta Mahmúd el-Mabhúhot, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom vezető politikusát.


Ron Prosor, Izrael londoni nagykövete

A nemzetközi bonyodalmat az idézte elő, hogy a Moszád merénylői brit és ír útlevéllel érkeztek az arab ország fővárosába. A dubáji rendőrség közlése szerint a tizenegy Moszád-ügynök közül hatnak volt brit útlevele, s mivel a gyilkosság kitervelői és elkövetői ír útlevelet is használtak, a rendkívül kényes ügy tisztázására csütörtökön Cijon Evron Írországban akkreditált izraeli nagykövetet berendelték a dublini külügyminisztériumba.


Két moszádos a dubáji szállodában

Egyébként a Moszád trükkje az volt, hogy Izraelben élő, brit állampolgársággal is rendelkező személyek nevére hamisítottak útleveleket a merénylők számára úgy, hogy az úti okmányok eredeti tulajdonosai erről nem is tudtak. (Vagy legalábbis azt állítják, hogy nem tudtak – J.K.)

Ron Prosort, a londoni külügyminisztériumba berendelt izraeli nagykövetet újságírók megkérdezték, hogy sikerült-e tisztázni a hamisított útlevelek miatti nézeteltérést, de a diplomata kitért a válaszadás elől. A brit kormány mindenesetre igen kellemetlen helyzetbe került, és az útlevélbotrány valószínűleg tovább gyűrűzik az ottani politikai életben.

A nagy kérdés most az, hogy az angol politikai és titkosszolgálati legfelsőbb vezetés tudott-e előre a Moszád készülő merényletéről, vagy nem. A brit külügyminisztérium egyik magas beosztású, de név nélkül nyilatkozó munkatársa kijelentette: „Ha valóban Izrael felelős a Dubájban elkövetett merényletért, a zsidó állam komolyan veszélyezteti a közte és Nagy-Britannia közötti titkosszolgálati együttműködés folytatását”.


Gázában izraeli zászlón állva emlékeznek El-Mabhúhra

A látszólagos brit értetlenségnek és tájékozatlanságnak ellentmond a Daily Mail című londoni lapban egy vezető Moszád-tisztre hivatkozva pénteken megjelent információ, miszerint Londont, pontosabban az MI 6 nevű titkosszolgálatot Izrael előre és időben értesítette arról, hogy a Moszád ügynökei hamis brit útleveleket használnak majd a Mahmúd el-Mabhúh elleni merénylet során Dubájban.


A 11 körözött moszados

A pénteki brit lapok közül több is követeli a londoni kormánytól: Gordon Brown miniszterelnök és cionista külügyminisztere, David Miliband hivatalosan hozza nyilvánosságra, hogy mikor szereztek tudomást először a Moszád által tervezett dubáji merényletről. Mindenesetre a jelek szerint a legfelsőbb londoni vezetés is tudott a Moszád készülő akciójáról, s a színfalak mögött áldását adta a gyilkosságra. S ha ez valóban így van, nem kizárt, hogy az elkövetkező napokban a londoni ellenzék politikai támadást indít a Brown-kormány ellen.

S hogy ki áll, pontosabban kik állnak a dubáji gyilkosság mögött, ezt már a finomkodó és képmutató angolokon kívül mindenki tudja és kimondja. Az ügynek közben Izraelben tragikomikus vonzata is van. Malvin Adam Mildiner, Bét-Semes városban lakó brit-izraeli kettős állampolgár a minap megtudta, hogy neve szerepel a dubáji rendőrség kérésére az Interpol által körözött tizenegy személy listáján. „Nagyon haragszom, aggódom magamért és félek”, mondta az izraeli férfi. Egy másik izraeli férfit a jeruzsálemi Máháne Jehudá piacon ismerte föl az egyik szomszédja, vállon veregette és ezt mondta: „Gratulálok, nagyszerűek voltatok! Megmutattátok az araboknak, hogy mire képes a zsidó nép”. Természetesen egyik esetben sem az igazi merénylőkről van szó, hanem olyan kettős állampolgárokról, akiknek személyét a Moszád „kikölcsönözte” az akció igazi végrehajtóinak hamisított útlevelek kiállításakor.

A Moszád által végrehajtott dubáji merénylet azonban nem csak Izraelt hozta kellemetlen helyzetbe. Legutóbb kiderült, hogy Jordániában letartóztattak két palesztint, akik a Moszád küldetésében kivették részüket a Mahmúd el-Mabhúh elleni merényletből. A két árulót a jordániai hatóságok már kiadták az Egyesült Arab Emírségeknek. S a dolog pikantériája az, hogy a két palesztin közül az egyik, Áhmád Hászánín a Mahmúd Abbász-féle Palesztin Nemzeti Hatóság titkosszolgálatának a tisztje (!), míg a másik, Anvár Sehájbár szintén a Palesztin Nemzeti Hatóság alkalmazásában állt.


Dáhi Halfán Tamím dubáji rendőrparancsnok

Dáhi Halfán Tamím, a dubáji rendőrség parancsnoka csütörtökön bejelentette: „Az eddigi vizsgálataink

Méír Dágán Moszád-főnök
szerint a gyilkosság mögött 99 százalékban, de lehet mondani akár száz százalékot is, az izraeli Moszád áll, s ha ez így van, az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi letartóztatási parancs kiadását kéri Méír Dágán, a Moszád főnöke ellen.
Közben a több „szakmai hibával” kivitelezett, s nemzetközi botránnyá terebélyesedett merénylet miatt Izraelben Dágán menesztését, illetve lemondását követelik, ám a Moszád-főnök bejelentette, hogy esze ágában nincs távozni.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info