Görögország az államcsődöt kockáztatja, ha nem hoz radikális pótlólagos intézkedéseket – figyelmeztetett kedden a görög kormányfő, hozzátéve, hogy országa „háborús” helyzetben van.
Jeórjiosz Papandreu szerint az országnak képesnek kell lennie arra, hogy más uniós országokhoz hasonló kamatszinten jusson hitelhez, vagy az eredmény „a katasztrofálisnál is rosszabb lesz”. Papandreu a parlamentben pártja szocialista képviselői előtt beszélt, patetikusan hangsúlyozva, hogy további intézkedések szükségesek, és honfitársainak fájdalmas áldozatokat kell hozniuk, mivel az ország „a nemzeti túlélés harcát vívja”. Hangoztatta: a kormány arra kényszerül, hogy minden görög hozzájárulását kérje, a közszolgálatban dolgozóktól pedig azt, hogy elégedjenek meg kevesebbel.
Görögországban hatalmasra, GDP-arányosan 12,7 százalékra duzzadt az államháztartási hiány tavaly, amit három év alatt fokozatosan akarnak csökkenteni az Európai Unió által előírt 3 százalékra. A kormány néhány hete jelentette be, hogy a deficit leszorítása céljából egyebek között befagyasztja a havi 2 ezer euró feletti nyugdíjakat, a legújabb tervek szerint már az összes nyugdíjat befagyasztanák.
A rekordnagyságúra, 300 milliárd euró körülire duzzadt államadósság és a magas deficit okozta problémákat – elsősorban is a fizetésképtelenség veszélyét – a kormány sokkterápiával kívánja elhárítani. A dohányáruk, italok és az üzemanyag jövedéki adóját már jelentősen megemelték, az állami közszférában 10 százalékos fizetéscsökkentést terveznek, és bizonyos szakmákban megvonnák az eddigi adókedvezményeket. Szó van egyebek között az általános forgalmi adó mértékének növeléséről, a szociális juttatások szűkítéséről és a nyugdíjkorhatár emeléséről is.
Görögországnak szerdán kell pontosan ismertetnie azokat a pótlólagos megszorító intézkedéseket, amelyeket az államháztartás egyensúlyának visszaállítása céljából még szükségesnek tart.
(MTI)