Romániában feloldották a húsz évvel ezelőtti forradalomra vonatkozó akták titkosítását. Ebből kifolyólag máris megindult az érdekesebbnél érdekesebb, a felháborítóbbnál felháborítóbb tények napvilágra hozatala. Mint az egyik legolvasottabb román napilap, az Adevarul mai számából kiderül, Ion Iliescu és Petre Roman 1989. december 27-én megbeszélést folytattak Szovjetunió bukaresti nagykövetével, akinek megígérték, hogy vagy egyáltalán, vagy csak korlátozott mértékben lesz majd többpártrendszer az országban, no meg azt is, hogy nem fognak letérni a szocialista útról.
Egy igen fontos történelmi dokumentum került elő a napokban, írja a bukaresti Adevarul (Igazság): annak a beszélgetésnek a szó szerinti jegyzőkönyve, melyet Ion Iliescu és Petre Roman, az 1989-es események két kulcsszereplője folytatott Jevgenyij Tjazselnyikov Bukarestbe akkreditált akkori szovjet nagykövettel 1989. december 27-én. A beszélgetés – melynek teljes szövege most először jelenik meg – egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Szovjetunió tankok küldését tervezte a rend helyreállítására, Iliescuék pedig igyekeztek biztosítani Moszkvát, hogy megmaradnak a „szocializmus építésének” kipróbált útján, a többpártrendszert pedig vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben hajlandók engedélyezni.
A szovjet nagykövet mindenekelőtt Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár üdvözletét tolmácsolta, majd kifejtette: ismerik jól Iliescu múltját, így teljes bizalommal vannak iránta a tekintetben, hogy megtartja az országot az eddigi irányvonalon. Ezt követően Tjazselnyikov utalt arra, hogy a Szovjetunió tisztában van a szükségletekkel, ezért felajánlja, katonai-fegyveres és humanitárius segítségét, sőt kész gazdaságilag is hasznossá tenni magát Románia számára.
Ugyanakkor a két román politikus kijelenti: bár köszönettel fogadják a segítséget – más országok is igen aktívnak mutatkoznak ebben –, de egyszerűen képtelenek annak logisztikáját biztosítani. Petre Román részletezi: Nicolae Ceausescu uralmát nem egy szervezett forradalom, hanem valamiféle kaotikus indulat döntötte meg, sőt magukat is – mármint Iliescut és Romant – az események hullámai sodorták magukkal, így kerültek az úgynevezett Nemzeti Megmentési Front (FSN) élére. Egyelőre tehát még ki kell építsék az infrastruktúrát ahhoz, hogy hatékonyan hasznosíthassák, sőt egyáltalán fogadhassák a szovjet szállítmányokat.
Iliescu megjegyzi: annak ellenére, hogy a Román Kommunista Pártot Ceausescu kompromittálta, a „forradalom” időszakában nem mutatkoztak antikommunista tendenciák, bár alkalom adódhatott volna erre, hisz teljes volt a szervezetlenség. Jelenleg – jegyzi meg Iliescu – azokkal a fiatalokkal igyekeznek valamilyen rendteremtő és politikailag felépíthető hálózatot kialakítani, akik az utcán harcoltak.
Azt szeretnék – hangsúlyozza Iliescu –, ha háttérbe tudnák szorítani a jobboldal mindennemű szerveződését, és szó sem lehet olyan pártok engedélyezéséről, amelyek az addigi – vagyis kommunista – keretek közzé nem beilleszthetők. Románia majdani elnöke biztosította a nagykövetet – és rajta keresztül Moszkvát –, hogy igyekeznek helyreállítani a két ország stratégiai szövetségét, ami prioritás számukra.
A dokumentum legérdekesebb része – írja az Adevărul – az, melyben a beszélgetés során Iliescu beismeri: december 22-én, a Ceauşescu házaspár elmenekülésének napján, ő és az események másik, moszkovita irányítója, Silviu Brucan a szovjet vezetéshez fordult, hogy az küldjön csapatokat Romániába a rend és az állambiztonság garantálására. Az orosz tankok a moldvai (besszarábiai) határnál már megkezdték az átkelést, amikor a román határőrök fellépésére mégis meghátráltak.
Az eset annyiban azért tanulságos a magyarországi olvasó számára is, hogy amennyiben elfogadjuk azt a tételt, hogy 1989-ben Kelet Európában egy azonos forgatókönyv szerint dőltek meg a kommunista rendszerek, illetve azt, hogy a diktatúra másodvonalban levő vezető rétege egyezkedéseket folytatott saját hatalmának megőrzéséért továbbá, hogy külföldi beavatkozás is történt az „átmenet korszakának” érdekek szerinti irányításáért, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy Magyarországon sem történhetett ettől gyökeresen eltérően a „rendszerváltás”. Különbség csak annyi, hogy míg Romániában feloldják a korszakra vonatkozó anyagok titkosítását, a lakosság egyre több részletet ismer meg a közelmúlt aljas cselekedetiből, addig Magyarországon tovább titkosítanak és a rendszerváltás sikerességéről beszélnek egyes politikusbűnözők.
Ion Iliescu később Románia államfője lett, míg Petre Roman – a zsidó származású, szabadkőműves Valter Roman fia – pedig miniszterelnök.
(Glóbusz, Erdély.ma nyomán Friessner József)