Eddig ismeretlen bűnözési forma megjelenése látható egy átlagos marylandi bolt biztonsági kamerájának felvételén. Az üzletben megjelenik néhány nigger, akiket gyors ütemben egyre többen követnek, hirtelen megtelik a bolt, mindenki kapkodja, amit ér, majd alig egy perccel a feltűnésük után az egész társaság fizetés nélkül távozik, ugyanolyan gyorsan, ahogy érkezett.
A Montgomery County Police felrakta a felvételt a Youtube-ra, hogy az elkövetők nyomára bukkanjon. A CNN tudósítása szerint a boltot kifosztó fekák felét már azonosították. A hír mégsem olyan megnyugtató, mivel nem egyedi esetről van szó. Hasonló akciókról számoltak be Clevelandből, Chicagóból, Washingtonból és Philadelphiából is.
Az elkövetők mások, a módszer azonban hasonló. A rendőrség szerint a flashmob-fosztogatások résztvevői nem is ismerik egymást. A támadások közösségi oldalakon szerveződnek, de vannak olyan feltételezések, hogy továbbított sms-ek vagy emailek verbuválják a résztvevőket.
A rendőrség egyelőre tehetetlen. A philadelphiai polgármester kijárási tilalmat vezetett be 18 éven aluliaknak péntek és szombat este kilenc óra után. A kijárási tilalom a város központi zónáját érinti. A megszegők vagy szüleik jelentős bírsággal sújthatók.
Cleveland, Chichago és Washington intenzív rendőri jelenléttel válaszolt az új bűnözési módszerre, és számos állatot le is tartóztattak. A CNN által megkérdezett rendőrök szerint mindez azonban nem állította meg a trendet, és a flashmob-fosztogatások terjedésére számítanak.
A közösségi média szerepet játszott egyébként a londoni zavargások terjedésében is. David Cameron miniszterelnök is felhívta a figyelmet erre egy beszédében, kijelentve, a rendőrség igyekszik figyelni ezekere a csatornákra, hogy elejét vehesse a bűneseteknek. Láthatón az angol kormány is komolyan veszi a neten szerveződő bűnözést: kedden négy év börtönre büntettek két férfit, akik egy észak-nyugat angliai városban próbáltak zavargásokat szítani a közösségi médiában posztolt üzeneteikkel.
(Index nyomán)