Izrael New Yorkban gazdasági ígéretekkel és politikai ráhatással igyekszik meggyőzni az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyes nem állandó tagjait, hogy ne szavazzák meg a Palesztin Nemzeti Hatóság kérelmét, a független palesztin állam elismerését. Obama amerikai elnököt nem kellett meggyőzni, mert az elmúlt éjszaka egyoldalú Izrael-barát beszédet mondott az ENSZ közgyűlése előtt. Palesztinában már ma Amerika-ellenes tüntetések várhatók.

Netanjáhu és Obama - két jóbarát
Izrael az egész világon csatasorba állította propagandagépezetét az ENSZ, és azon belül a Biztonsági Tanács tagállamainak a meggyőzésére annak érdekében, hogy ne szavazzák meg a Palesztin Nemzeti Hatóságnak az önálló államiságra vonatkozó kérését. Magyarország csak szeretne, de hála Istennek egyelőre nem tagja a Biztonsági Tanácsnak, mert ha most az lenne, a saját nemzeti politikai, gazdasági és erkölcsi érdekeinkkel ellentétesen – Izrael elvárásainak megfelelően – biztosan leszavazná a Palesztin Nemzeti Hatóság kérelmét. Megteszi ezt majd később az ENSZ közgyűlésében...
Nézzük, hogy mire számíthatunk a New York-i ENSZ-központban, a Biztonsági Tanácsban megejtendő szavazáskor, mik az esélyei a palesztin államiságra vonatkozó kérés elfogadásának. A palesztinok első lépésként az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak kérvén a független, önálló államuk elismerését. A BT-nek öt állandó és tíz úgynevezett választott tagja van. Az állandók közül az Amerikai Egyesült Államok, személy szerint Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter már kijelentette, hogy a palesztin állam ellen szavaz, s ha netán a BT többsége mégis megszavazná azt, Washington él majd a vétójogával. Oroszország és Kína egyértelműen a palesztin államiság mellett voksol, ám Franciaország, s főleg Nagy-Britannia szinte biztos, hogy Izrael érdekei szerint cselekszik.
Az úgynevezett választott tagországok (mint fentebb írtuk, tízen vannak) közül Libanon, a Dél-Afrikai Köztársaság, Brazília, India és esetleg Portugália megszavazza a palesztin államiságot, de ez még csak hat, jobb esetben hét, s a kétharmados többséghez legalább kilenc igenre lenne szükség. A történelmi múlt miatt a nemzetközi zsidóság kezes bárányának számító Németország egyértelműen leszavazza a palesztinok kérését, s dél-amerikai Kolumbia is elutasítja majd a Palesztin Nemzeti Hatóság kérését.
Maradt három ország a „választottak” között, amelyek a mérleg nyelvét képezik a BT-beli szavazáskor: Nigéria, Gabon és Bosznia-Hercegovina. Pontosabban, már csak a két utóbbi, mert Nigériát szerdán Izrael már sikeresen „megdolgozta”. A sors iróniája, hogy Izrael valószínűleg két olyan országot (Nigériát és Bosznia-Hercegovinát) állít maga mellé, ahol tekintélyes lélekszámú muszlim népesség él. A Jeruzsálemből érkező hírek szerint tehát Nigériát már meggyőzték az izraeliek, miután Jonathan Goodluck elnök bejelentette, hogy hazája tartózkodik a szavazástól. Nigéria elnökét előbb Simon Peresz izraeli elnök, majd a háborús bűnös Éhúd Bárák hadügyminiszter győzködte és győzte meg. Nem volt nehéz meggyőzni ezt a furcsa nevű néger politikust, mert Nigériának már évtizedek óta kiterjedt olajügyi, sokszor sötét gazdasági és biztonságpolitikai ügyletei is vannak a zsidó állammal. Ám a biztonság kedvéért Éhúd Bárák az afrikai ország kőolajügyi miniszterével is tárgyalt New Yorkban.
A palesztinok számára a többséghez szükséges kilenc igen szavazatot jelentheti Gabon és Bosznia-Hercegovina, s ha ők is tartózkodnak, vagy netán a zsidó meggyőzés hatására nemmel szavaznak, akkor Izraelnek már Washington vétójára sem lesz szüksége. A Libreville-ből, Gabon fővárosából érkező hírek szerint „egyelőre minden lehetséges, nyitott”, más szóval, az afrikai ország arra vár, hogy ki ajánl többet... A nagy lélekszámú muszlim lakossággal bíró Bosznia-Hercegovinára zsidó és arab részről egyaránt igen erős ráhatás nehezül, s egyelőre nem világos, hogy Szarajevó végül is hogyan szavaz, vagy éppen nem szavaz, mert tartózkodik. Ez utóbbi változat is Izraelnek kedvezne.
Amint fentebb már írtuk, ha a Biztonsági Tanács tizenöt tagja közül legalább kilenc szavazna a palesztin államra, Washington az előzetes fenyegetésének megfelelően megvétózza a többségi akaratot. A palesztinok ebben az esetben csak erkölcsi, pszichológiai sikert érnének el, míg a többségi szavazás, az amerikai vétó fölnyitja a világ népeinek a szemét, s a Palesztin Nemzeti Hatóság pedig más módszerekkel folytathatná a küzdelmet az önálló államért, amelynek létrejöttét Izrael a végtelenségig nem akadályozhatja meg.

Rámalláhban szerdán még egy állam születésére vártak
Közben, magyar idő szerint csütörtökön éjjel Barack Obama beszédet mondott az ENSZ közgyűlése előtt, s tökéletesen igazolta Izrael és az amerikai zsidóság elvárásait: egyértelműen Izrael pártjára állt, ismét síkra szállt a palesztin állam kikiáltásának a világszervezet általi elismerésének megszavazása ellen. Magyarán, amiképpen a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel néhány órával a beszéde előtt lefolytatott négyszemközti tárgyalásakor, az amerikai elnök az ENSZ közgyűlése előtt is hevesen támadta a palesztin kezdeményezést, majd ismét a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat sürgette (Amely utóbbiak, mint tudjuk, Izrael végtelen időhúzó képessége és közben az erőteljes zsidótelepítés miatt eddig sem vezettek semmire – H. J.)
Obama végtelenül cinikus cionista beszédéhez nem is kellene különösebb kommentárt fűznünk, hanem elég lenne megnéznünk a Reuters fényképét, pontosabban az amerikai elnök egyoldalú, Izraelt támogató szavainak fogadtatását, a palesztin, s egy sorral lejjebb a szíriai küldöttség tagjainak megdöbbent és undort sugárzó arckifejezését.

Kép: Reuters
Mahmúd Abbász palesztin elnök a „Palestine” tábla mögött Obama szavainak hallatán a fejét fogja.

Záki Abbászi, az El-Fátáh palesztin szervezet Központi Bizottságának tagja néhány órával ezelőtt a Palesztin TV-nek nyilatkozva a többi között ezt mondta: „Obama az izraeliek bábja, aki állandóan becsapja a palesztinokat”. Szerdán még ünnepre készültek a megszállt területeken, így Rámalláh városában, a Palesztin Nemzeti Hatóság központjában is, ám Obama rendkívül egyoldalú és aljas beszéde után a csalódott emberek Palesztina-szerte tüntetésekre és kereskedelmi sztrájkra készülnek.
Hering József – Kuruc.info