Forró ügyek összefoglalója néven került nyilvánosságra egy dokumentum Ausztráliában a hadsereg erőszakos cselekményeiről. Az iratok szerint tavaly több mint százszor vádolták meg a katonákat szexuális zaklatással, drogkereskedéssel és gyermekpornózással. Többször is előfordult, hogy katonák videóra vettek szexuális aktusokat, majd a felvételeket feltöltötték az internetre. Az ausztrál védelmi minisztérium vizsgálja a bejelentéseket.
Az egyik ausztrál hírcsatorna megszerezte és közölte azokat a dokumentumokat, amelyek szerint ausztrál katonák súlyosan megsértették a hadsereg szabályait - írja internetes oldalán a BBC.
A Channel Seven ausztrál hírcsatorna közlése szerint tavaly több mint száz erőszakos eset történt, köztük szexuális zaklatás, gyermekpornográfia és drogkereskedés. Az Ausztrál Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy "azonnal reagáltak ezekre az esetekre". "A hadsereg nem tűri a kötelezettségszegést, és a bűncselekményeket azonnal jelentették az illetékes hatóságoknak" - idézte a minisztériumot a BBC.
Az ausztrál hadsereg katonáit az utóbbi időben többen vádolták meg szexista és gyalázkodó viselkedéssel. Novemberben vizsgálatot rendeltek el, miután kiderült, hogy a canberrai katonai akadémián két diák titokban videóra vette egy női katonanövendék szexuális aktusát, majd a videót feltöltötték az internetre.
A legutóbbi, a "Forró ügyek összefoglalója" néven ismertté vált ügyben a Channel Seven News csatorna hasonló ügyek sorát tárta a nyilvánosság elé. Ezek szerint több tucat szexuális zaklatási ügyet jelentettek nyolc hónap alatt, többször megvádolták a tengerészgyalogságot is, ahol négy hadihajó eltérítése miatt most is zajlik a nyomozás.
Az egyik ügyben érintett egy Ausztrál Királyi Haditengerészet Succes nevű hajójának egyik vezető tisztviselője is, aki fiatal tisztek aktusait vette videóra. Egy női tengerész azt állítja, hogy hét hónapja ugyanezen a hajón megerőszakolták a szingapúri kikötőben. Egy tavalyi jelentés szerint a Success fedélzetén "vadállat" módjára viselkedtek, és részegen randalíroztak a tengerészek.
A Seven News hírcsatorna birtokába került dokumentumok szerint gyermekpornózás, drogkereskedés és szexuális zaklatás is felmerült a vádak között. Az ausztrál védelmi minisztérium mintegy ezer visszaélésről kapott bejelentést.
(Origó)