Kiütötte a biztosítékot Izraelben, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője párhuzamot vont a dél-franciaországi Toulouse-ban lévő zsidó iskola három tanulójának és egyik tanárának, valamint gázai övezeti fiataloknak a megölése között - Izrael ugyanis jogosan gyilkolhat halomra gyermekeket, ha a zsidók mészárolnak, az teljesen rendben van, kritizálni, sőt szóvá tenni is tilos. Elvégre míg a zsidó haderő a világ egyik legerkölcsösebb hadserege, maga a civilek százezreit elűző, meggyilkoló vagy faji alapon diszkrimináló terrorállam egyenesen a világ legerkölcsösebb országa, amint az ma kiderült.
Zoom
Avigdor Liberman, az izraeli diplomácia irányítója úgy véli, hogy Catherine Ashton nyilatkozatai nem helyénvalók, és reméli, hogy a főképviselő átgondolja és visszavonja kijelentéseit - hangoztatta az izraeli külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.
Ashton hétfőn részt vett egy brüsszeli tanácskozáson, amelyen a palesztin fiatalság helyzetét elemezték. A politikus egyebek közt kijelentette: "Amikor átgondoljuk, mi történt ma Toulouse-ban, amikor visszaemlékezünk a Norvégiában egy évvel ezelőtt történt eseményekre, amikor tudjuk, mi folyik Szíriában, amikor látjuk, mi történik a Gázai övezetben és a világ különböző részein, azokra a fiatalokra és gyermekekre gondolunk, akik életüket vesztik."
A Háárec című izraeli napilap honlapján megjelent beszámoló szerint az izraeli külügyminiszter úgy véli, hogy Ashtonnak azokért a Dél-Izraelben élő gyermekekért kellene kiállnia, "akik félelemben élnek a Gázai övezetből indított rakétatámadások miatt". (De rendszerint soha senkinek nem esik bántódása, az izraeli "válaszcsapások" viszont civilek - köztük nők és gyerekek - tucatjainak oltják ki az életét - a szerk.)
Liberman azt állította, hogy "Izrael a világ legerkölcsösebb országa", noha "olyan terroristák ellen kényszerül küzdeni, akik beágyazódtak a civil lakosságba". Az izraeli hadsereg pedig "mindent megtesz annak érdekében, hogy ne bántsa a terroristákat védelmező polgári lakosságot".
Cipi Livni, az ellenzéki Kadima párt vezetője elítélendőnek, dühítőnek és helytelennek minősítette Ashton párhuzamát a toulouse-i gyermekek meggyilkolása, a szíriai vérengzés és a gázai övezeti helyzet között. "Egy gyűlölet-bűncselekmény vagy egy népét gyilkoló vezető nem ugyanolyan, mint egy ország, amely a terrorizmus ellen küzd, még ha közben civileknek kárt okoz is" - mondta Livni.
Frissítés: A gyáva Ashton máris teljesítette a zsidó parancsot: elhatárolódott saját magától
Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője kedden külön nyilatkozatban nyomatékosította, hogy a főképviselő határozottan elítéli a toulouse-i Ozar Hatorah zsidó iskolánál hétfőn elkövetett gyilkos lövöldözést. Ashton - tette hozzá a szóvivő - együtt érez az áldozatok családjával, barátaival, Franciaország népével és a zsidó közösséggel.
Erre a nyomatékosításra az uniós bejelentés szerint azért volt szükség, mert "egy hírügynökség erősen eltorzította" az Ashton által hétfőn ezzel kapcsolatban mondottakat. A főképviselő szerint Catherine Ashton hétfői megnyilatkozásában utalt azokra a tragédiákra, amelyek szerte a világban gyermekek életét követelik, de "semmiféle párhuzamot nem vont a toulouse-i támadás és a gázai helyzet között".
Előzőleg az izraeli külügyminiszter bírálta Ashtont, arra hivatkozva, hogy a főképviselő párhuzamot vont a dél-franciaországi Toulouse-ban lévő zsidó iskola három tanulójának és egyik tanárának, valamint gázai fiataloknak a megölése között, és követelte, hogy a főképviselő gondolja át és vonja vissza kijelentéseit.
(Kuruc.info - MTI nyomán)