A palesztinok egyre kevésbé jutnak hozzá a vízhez Ciszjordániában, mert az izraeli kolóniák közelében lévő forrásokat kisajátították a telepesek - derül ki egy friss jelentésből, amelyet az ENSZ hírszolgálata tett közzé.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében beszámolt arról, hogy tavaly 56 vízforrást számolt össze a zsidó telepek közelében, s ezek közül harmincat egyáltalán nem használhatnak a palesztinok. Az esetek túlnyomó többségében a telepesek fenyegetéssel, megfélemlítéssel vagy erőszakkal érték el, hogy a palesztinok ne férjenek hozzá a vízhez, míg nyolc forrásnál valamilyen fizikai akadállyal, például kerítéssel zárták el az utat a palesztinok elől.
További 26 forrásra vár hasonló sors, a palesztin földművelők és lakosok arról számoltak be, hogy fegyveres telepesek csoportjai állandóan jelen vannak a vízforrásoknál a megfélemlítés és elrettentés szándékával. A felmérésben arra is rámutattak, hogy az öntözés fő eszközéül szolgáló vízforrásokhoz és a velük szomszédos területekhez való hozzáférés elvesztése következtében csökkent az érintett gazdák jövedelme, mert vagy felhagytak a föld megművelésével, vagy estek a terméshozamok.

Maaleh Adumim zsidó telepeseinek még úszómedencéjük is van
Az OCHA cselekvésre szólította fel az izraeli hatóságokat, rámutatva, hogy a telepeseknek felrótt cselekedetek nemcsak a nemzetközi, hanem az izraeli jog szerint is törvényellenesek.
Navi Pillay, az ENSZ emberjogi főbiztosa szerint a megszállt palesztin területeken az emberi jogok szempontjából nézve a problémák - ideértve a zsidó telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekmények - lényegében a zsidó telepek folyamatos bővítésével állnak összefüggésben.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vitájában felszólalva hangsúlyozta, hogy az izraeli kormánynak ki kell vizsgálnia a palesztinokat sújtó összes erőszakos incidenst, és az elkövetőket felelősségre kell vonnia. (Amit természetesen soha nem fognak megtenni, hiszen pont az ő támogatásukkal terrorizálják az őslakosokat a betolakodók - a szerk.) Hozzátette, hogy a Gázai övezet izraeli zárlatának következményeként állandósult a szegénység és a munkanélküliség, romlott az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, valamint az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés minősége.
A főbiztos a palesztin fél esetében kifogásolta az önkényes fogva tartás és a foglyokkal való rossz bánásmód gyakorlatát, különösen a Gázai övezet esetében, és sürgette a palesztin vezetőket, hogy biztosítsák az állítólagos visszaélések hiteles, azonnali és részrehajlás nélküli kivizsgálását. Elítélte ő is, hogy a Gázai övezetből "válogatás nélkül" lövik Izrael területét, követelve a "törvénytelen és igazolhatatlan" akciók befejezését.
Egy másik, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátorának hivatala által készített jelentés szerint a palesztin állam építését egyre inkább veszélybe sodorja a Palesztin Hatóságra nehezedő pénzügyi nyomás és a palesztin-izraeli válság tárgyalások útján történő rendezésének állandósult hiánya. Az utóbbi hat hónapban számos területen történt előrelépés, de a súlyos anyagi helyzetben lévő Palesztin Hatóságnak továbbra is állandó kihívást jelent a költségvetés lyukainak betömködése.
(MTI nyomán)