Az Európai Unió kilenc tagállamában, köztük Magyarországon élő zsidók bevonásával készül az felmérés, amelynek célja, hogy a válaszadók antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalatainak értékelésével segítse a kormányok "zsidógyűlölet elleni intézkedéseinek hatékonyságát".
A Háárec beszámolója szerint a felmérést az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (European Union Agency for Fundamental Rights, FRA) megbízásából készíti a brit Institute for Jewish Policy Research, valamint az Ipsos MORI piackutató.Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Lettországban, Romániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon élő zsidókat kérdeznek az antiszemitizmussal kapcsolatos észrevételeikről és tapasztalataikról.
A kutatás eredményeit 2013-ban fogják publikálni. Az adatgyűjtés célja, hogy "a szakértők átfogó képet kapjanak arról, milyen mértékben és hogyan jelentkezik a zsidógyűlölet az Európai Unió tagállamaiban". A következtetések levonásával remélik, hogy hatékonyabbá tehetik az Európai Unió intézményei, a nemzeti kormányok és a zsidó szervezetek antiszemitizmus elleni tevékenységét és segíthetik a hívők jogvédelmét - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.
Az FRA közlése szerint a nemzetközi felmérésre azért van szükség, mert a nemzeti szinten elérhető adatok hiányosak és nem összehasonlíthatók. A készülő vizsgálat azonban "naprakész és az országok közötti különbségekre is rávilágító információkat jelent majd" (főleg hogy, szokásukhoz híven, szinte mindegyik zsidó elviselhetetlen antiszemétizmusról fog beszámolni - a szerk.).
(InfoRádió nyomán)