A bolíviai kormányzat bejelentette: az amerikai kapitalizmus rendszere elleni tiltakozás jeléül ez év decemberében bezárja a Coca-Colának az országban található gyárait és érdekeltségeit. Bolívia szocialista vezetése új korszakot szeretne nyitni az ország történetében.
“2012. december 21-én véget ér az egoizmus és a megosztottság korszaka. December 21-én a Coca-cola sem lesz többé” – közölte David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter. Az időpont természetesen nem véletlenül esik egybe a maja holdnaptár nevezetes időpontjával – amikor is egyes jóslatok szerint bekövetkezik a világvége. A bolíviai külügyminiszter azonban mindenkit megnyugtatott: december 21-én nem lesz világvége, hanem csak a kapitalizmusnak lesz vége Bolíviában.
„A földi élet 26 ezer év után végre jó irányba fordul, véget ér a kapitalizmus, és megkezdődik a kommunitáriánizmus” – idézte David Choquehuanca némiképpen ismerősen (és nem túl jól) csengő szavait az El Periodiquito venezuelai újság. A külügyminiszter mindamellett gyakorlatiasabb kérdéseket is felvetett, és azt ajánlotta honfitársainak, hogy igyák a hazai gyártmányú Mocochinche elnevezésű, őszibarackból készült üdítőitalt a Coca-Cola helyett. A napokban Hugo Chavez venezuelai elnök is hallatta hangját az ügyben, aki szintén arra ösztönözte hazájának polgárait, hogy ne az amerikai, hanem a hazai üdítőitalokat fogyasszák.
Tavaly egyébként a McDonald’s is beszüntette működését Bolíviában, mivel a gyorsétteremlánc már legalább egy évtizede ideje képtelennek bizonyult profitot termelni az országban. A kudarc okaként azonban a McDonald’s nem saját hibáit, netán a forgalmazott ételeinek hiányosságait (főként azok egészségre ártalmas voltát) jelölte meg, hanem a gyorsétteremlánc elleni tudatosan gerjesztett bojkottot.
Evo Morales a múlt hónapban egy kevéssé szimpatikus kezdeményezéssel is előállt: felvetette, hogy érdemes lenne legalizálni a coca-levél fogyasztását az országban. “Sem az USA-nak, sem más kapitalista államoknak nincsen semmi okuk arra, hogy fenntartsák a tiltást a coca-levél fogyasztására vonatkozóan” – jelentette ki Morales. Az ENSZ 1961-ben nyilvánította illegális narkotikumnak a cocacserje levelét, egyidejűleg a kokainnal, az ópiummal és a morfiummal. Ugyanakkor a coca-levelek fogyasztása sok évszázados tradíció Bolívia bennszülött népeinek körében.
Perge Ottó - Information Clearing House nyomán