Szilágyi Áron abban a tudatban várhatta a döntőt, hogy ha győz, szenzációs magyar sportolók örökébe léphet. Az olimpiák történetében a férfi kard egyéniben eddig 12 aranyat és 7 ezüstöt szereztünk, utoljára 1992-ben, Szabó Bence révén.
Zoom
A magyar vívó ellenfele az a Diego Occhiuzzi volt, aki először a kínai Liut verte 15:9-re, majd honfitársát, Aldo Montanót 15:13-ra, az amerikai Timothy Morehouse-t 15:9-re, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescut 15:11-re.
A döntő magyar idő szerint 20.10-re volt kiírva, de a bronzmeccs kicsit elhúzódott, ezért néhány perces késéssel kezdődött a magyar és az olasz vívó küzdelme. Az angol szervezők igazán megadták a módját a döntőnek, zöld és piros fények világították be az egész termet.
Az első akció mindjárt Szilágyié volt, remek támadással gyújtott lámpát, majd a következő akcióban védés után kiváló visszavágással növelte előnyét (2:0).
Szilágyi támadásban maradt, és remekül vágta meg mellen Occhiuzzit, majd rögtön utána védés után visszavágott, és ezt az olasz válla bánta. És mindjárt meg is lett az ötödik pont. Rövid volt az olasz támadása, kiváló közbevágással lett meg a tus. De ez sem volt még elég Áronnak! Kiváló ütemben vágott közbe az olasz testére (6:0).
Aztán jött a hetedik is! Occhiuzzi ekkor szerezte meg az első pontját, miután remekül vágta meg Szilágyi jobb karját (7:1). Ez is kevés volt azonban! Szilágyi csodálatos vágást helyezettel az olasz fiú sisakján, és 8:1-gyel mehettek a vívók pihenőre.
A szünet után Occhiuzzi szerezte az első és a második pontot is, viszonylag könnyen jöttek ezek a találatok (8:3).
Együttes találatok után Szilágyi koncentrált jobban, és vállon vágta az olaszt (9:3). Occhiuzzi természetesen nem hagyta magát, két pontot pontot is szerzett egymás után (9:5). Erre a kettőre azonban ismét Szilágyi válaszolt, megszerezte a tizedik pontját!
Occhiuzzi erőszakosabban kezdett támadni, és pontot szerzett, majd a következő akcióban kiválóan vágott közbe Szilágyi (11:6). És nem is volt megállás, Áron növelte az előnyt (12:6).
Diego Occhiuzzi is jelezte, hogy itt van, átvette a tempót, és közbevágott (12:7). Együttes találat után Szilágyi védett, visszavágott vállra, és máris megvolt a 13. pontja. És azonnal jött a 14. egy gyönyörű vállvágással (14:7).
Az olasz vívó hevesen jött előre, és pontot is szerzett (14:8)
Szilágyin azonban már látszott, hogy úgy állt az utolsó tus előtt a páston, mint aki biztosan beviszi a találatot. Így is lett, fantasztikus koncentrációval elkapta Occhiuzzit, és bevitte a 15. találatot (15–8).
SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK!

(Fotók: Illyés Tibor)
(NSO nyomán)