A tartalomból:

Pörzse Sándor: Egy lincselés margójára
Ami történik a magyar médiában, az egész egyszerűen szembemegy a józan ésszel. Egy normálisan gondolkodó ember fel nem foghatja, miért kell elhallgatni, hogy az elkövetők cigányok. Miközben szinte mindenki pontosan látja, hogy ez az elképesztő szerecsenmosdatás 20 év alatt odáig vezetett, hogy mindenféle önkontroll és társadalmi szabály betartása nélkül egyes emberek bármilyen konfliktusra csak egyetlen módon tudnak válaszolni: erőszakkal. És aki ezt kimondja, az rasszista.
Vona Gábor: No comment
Nemrég egy bejegyzést írtam a szigethalmi késelés kapcsán a Facebookra, amire aztán csak úgy özönlöttek a hozzászólások. Ezek egy része a cigányságnak azon lumpen részétől érkezett, aki mostanra nőtt fel, úgymond a rendszerváltozás gyermeke. Szüleit nem nagyon láthatta dolgozni, iskolába alig-alig járhatott, a bűnözés nem tűnhet olyan szörnyűségesnek neki. Horn és Orbán törvényei nevelték. Az alábbiakban őket idézem.
Múlt, jelen, jövő és a dominó-elv
Ha csak egyetlen bűnöst elítélnének, elindulna egy dominó, ami sorban döntené fel azokat, akik részt vettek a privatizációban, a csalásokban és az ország szétrablásában. Ezt sem az MSZP, sem a Fidesz nem szeretné, hiszen mindegy, melyik döntené el az első elemet, az sodorná magával az összes többit – nyilatkozta a Bar!kádnak Szilágyi György. A Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzeti párt budapesti elnöke szerint az országnak egységként kell gondolkodnia, és csak úgy eshet át valódi változáson, ha előbb szembenéz saját múltjával.
Sikeres elszámoltatás Budapesten
Az elszámoltatás tétje a jövő – mondta a Fidesz–KDNP-kormány első száz napjának értékelésében Orbán Viktor még 2011 januárjában. Ennek ellenére a kétharmados többség leggyakrabban emlegetett választási ígérete csak hangzatos kijelentés maradt, hiszen annak a bizonyos „elmúlt nyolc évnek” egyetlen minisztere, állami vezetője, illetve felelős pozíciót betöltő személye nem került általuk a vádlottak padjára. A Jobbik ezzel szemben tucatnyi feljelentést tett, sőt a Budapesten gyengének titulált párt önkormányzati képviselői tevékenyen részt vesznek a felelősségre vonásban és a korrupcióellenes küzdelemben.
9 szúrás a 24. órában
Az újév hajnalán csaknem megismétlődött a veszprémi tragédia. A Pest megyei kisvárosban, Szigethalmon egy ártalmatlannak induló éjszaka után ismét sportolókra támadtak „beilleszkedésre képtelen fiatalok”. A Bar!kád a helyszínen próbálta rekonstruálni, pontosan mi történhetett.
Cigányok Magyarországon
A cigányok a XIV. században jelentek meg Európában, először a Balkán-félszigeten. A következő évszázadban azonban gyakorlatilag kontinensünk minden részére eljutottak, sőt Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár menlevéllel látta el a hazánkon átvonuló csoportjukat. A cigányokkal szembeni tolerancia azonban elsősorban Nyugat-Európában alig száz év alatt megszűnt, és hamarosan kezdetét vette a cigányüldözés. Vajon mi válthatta ki az európai kultúra ilyen irányú ellenszenvét a cigánysággal szemben, és ezen problémák vajon nem élnek e tovább napjainkban is?
2013: az áremelések éve
Tízszázalékos energiaár-csökkentéstől hangos a kormányzati sikerpropaganda. Hogy emellett legalább ekkora áremelkedés történt vagy éppen várható a közeljövőben az élet más területein, arról azonban alig-alig lehet hallani. A Bar!kád ezekből szemezgetett.
Botrány: állatkínzás és százmilliós veszteségek az SZIE-n
Borzalmas állapotban lévő lovak és évi százmilliós hiány a Szent István Egyetem üllői tangazdaságában, Dóra-majorban. Lapunk alapos nyomozás után számos bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy gazdasági visszaélések és nem utolsó sorban folyamatos állatkínzás is folyhat hazánk patinás egyetemének műhelyében.
Magyarul? Nyet!
Az oroszoknak sikerült kivívniuk azt, amit a magyarságnak nem. Mögöttük azonban ott volt Oroszország… Az ukrán nyelvtörvény visszásságait tárja fel a Bar!kád.
A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt (2. rész)
Az Iránytű Intézet decemberi közvélemény-kutatása szerint a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 22 százalékon áll, amelyet a Jobbik követ 12,1 százalékkal, így a radikális párt a vezető ellenzéki erő. Az intézet első részében a politikusok népszerűségével, a pártpreferenciák alakulásával, illetve a többes állampolgárság kérdéseivel foglalkozott. Most, a második részben az Együtt 2014 mozgalomhoz való viszonyt, az ország és a háztartások állapotát, illetve a kormány teljesítményének megítélésével foglalkozó kutatási eredményeket mutatja be.
Halálos milliárdok
Nemrég új rekord született: 22 milliárd forintnak megfelelő lottónyereményért nem jelentkezett a gazdája Nagy-Britanniában. De vajon valóban rosszul járt? Milyen hatással voltak ezek a gigászi összegek az eddigi nyertesekre?
Népzene, ami röpíti a lelket
A népzene és a néptánc nemcsak szórakozás, hanem hagyományőrzés is, miközben megváltja a lelket. A közös éneklés maga a csoda, ahogy az emberek egymásra nyílnak. Annyira életidegen ez a sok ember egymás hegyén-hátán, s milyen jó érzés, ha rokonlelkekre találunk! Az énekléssel több órányi beszélgetést ugrik át az ember, mert egyszerre nyílik ki a lélek. Hirtelen olyan otthonosan érezhetjük magunkat az emberek között, ami a mai világban teljesen furcsa és szokatlan. Valójában mindenki erre vágyik, csak idióta utakon próbálnak ide eljutni – mondta el A Bar!kádnak Berecz István, a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő szóló tánc és páros tánc kategóriájának győztese. A lap az ifjú néptáncossal a táncházmozgalom küldetéséről, hagyományőrzésről, a magyar népi kultúra képviseletéről, az igazi hidegrázós élményekről és a valódi emberekről beszélgetett.
Bardóc fiúszék
Ott fejeztük be legutóbb, hogy megérkeztünk Bardócszék északi szegletébe, Vargyasra. A belépő igen erősre sikeredett, hisz rögtön elvegyültünk a falut járó kántálók csoportjában, és velük jártuk az unitárius többségű falut házról házra. Az élmény – ahogy mondani szokás – megfizethetetlen. Ahogyan azok a napok is, amelyet Bardócszéken töltöttünk, hogy itt köszöntsük 2013-at.
Mert a zene piszkosul jó
Grunge: egy stílus, ami a kilencvenes években meghódította a világot. Az amerikai Seattle-ből eredő hangzás nem kisebb bandákat hozott, mint a Nirvana vagy a Pearl Jam.
A Barikád már digitálisan is megvásárolható, illetve előfizethető a www.dimag.hu oldalon.