Réthelyi Miklóst, a Semmelweis Egyetem anatómus professzorát kéri fel az úgynevezett humán (nemzeti integrációs) csúcstárca élére Orbán Viktor, ha a Fidesz kormányt alakít – értesült a Népszabadság.
A napilap szerint egészségügyi államtitkár lehet Szócska Miklós, a Semmelweis egyetem Menedzserképző Intézetének igazgatója, Mikola Istvánnak, a korábbi Orbán-kormány egészségügyi miniszterének az országos tiszti főorvosi poszt jut, míg Pesti Imre szakpolitikusnak a főpolgármester-helyettesi, amennyiben a Fidesz az önkormányzati választásokon is diadalmaskodik.
A kabinet gazdasági minisztere Matolcsy György lehet, aki egyes források szerint máris előkészít egy új Széchenyi-tervet. Az infrastrukturális tárca élére pedig Fellegi Tamás, a jobboldali médiaholdudvart irányító üzletember kerülhet. Fónagy János a közlekedést felügyelné, míg Bencsik János, Tatabánya polgármestere az energetikai szektor felelőse lehet.
A pénzügyi kormányzatot egyes hírek szerint Járai Zsigmond irányítaná, csakhogy azt is hallani: visszalépés lenne a pénzügyminiszterség annak, aki már volt jegybankelnök. Tavaly még Varga Mihályt tartották legesélyesebbnek erre a posztra, most azonban úgy hírlik, ő inkább Orbán kormányfői kabinetjét vezető miniszter lehet.
A kancellária jutna Navracsics Tibornak, bár azt is hallani, hogy a Fidesz frakcióvezetője házelnök lesz. (Korábban Schmitt Pálról lehetett hallani, mint a házelnöki poszt várományosa.)
Az már hivatalos, hogy a külügy Martonyi Jánosé lesz ismét, a tárcán belül pedig állítólag lesz egy külön EU-államtitkárság, melynek irányítása Győri Enikő europarlamenti képviselőre marad.
A kulturális államtitkárság vezetője Szőcs Géza író lehet, de hallani L. Simon László, az Írószövetség főtitkárának a nevét is.
Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere a Fidesz frakcióvezetője lehet.
A honvédelmi tárca várományosa Simicskó István, a belügyminiszterségre pedig Pintér Sándor esélyes. A titokminiszteri posztra, ha az nem tartozik majd a BM alá, pedig Kövér László.
Az oktatási államtitkárság élére Hoffmann Rózsa kerülne, Pokorni Zoltán állítólag csak akkor vállalna oktatási miniszteri posztot, ha önálló tárca képviselné a területet.
(Híradó)