Az alábbi, a cigányfertőzött települések választási eredményeivel foglalkozó cikk egyik legfontosabb megállapítása:

"— Nagy az elkeseredettség az itt élő „magyarok” körében — mondta lapunknak a [már 90%-ban elcigányosodott] tiszabői illetőségű, és a falut nagyon jól ismerő Négyesi István. — Óriási méreteket öltött a vandalizmus: egyesek kapukat törnek szét, ablakokat rúgnak be, és ezek a dolgok lassan mindennaposakká válnak."

A rendőrségi- és kormánypropaganda szerint Nyugat-Európánál sokkal éhetőbb, biztonságosabb, nyugodtabb Magyarország, 2010... Hadd tegyük azt is hozzá, hogy nap mint nap kapunk ilyen híreket Tiszabőről (egyik legutolsó, hivatkozással a régebbi, kapcsolódó anyagokra, ITT).
Az országgyűlési választásokon a területi listára leadott szavazatok alapján megyénkben a Fidesz-KDNP három, a Jobbik kettő, míg az MSZP egy mandátumhoz jutott. Ez érdekes helyzetet teremthet a második fordulót követően - írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szóljon, alább a folytatás.
Ugyanis a Fidesz-KDNP jelöltjei közül ketten már bent vannak a parlamentben, és ha a többi jelöltjük (akik mind első helyről várják a második fordulót) is nyer, akkor a területi listáról mandátumot szerezhet dr. Fazekas Sándor karcagi polgármester, Balla György és dr. Varga István. Utóbbi neve kevésbé cseng ismerősen a megyében, ő ugyanis orosházi ügyvéd. Korábban MDF-es országgyűlési képviselő volt, a pártból 2002-ben kilépett, a Fideszt választotta, de nem folytatott politikai tevékenységet. A Fidesz elnöksége döntötte el, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lista 11. helyén szerepeljen most — írta a beol.hu.
A Jobbik két területi listás mandátumát Murányi Levente és Baráth Zsolt kaphatja meg, ha nem nyernek egyéni kerületben. Az MSZP egy listás mandátumát a területi listát vezető, dr. Szekeres Imre nyerte el. Igaz, ő ott van az országos listán is, de onnan ezért a nevét törölni kell. A területi listán második helyen álló Iváncsik Imrének is van azért esélye bekerülni a parlamentbe, mivel az országos listán a 28. helyen szerepel. A másik lehetőség pedig, hogy egyéniben nyer...
Megyénk a részvételi adatokat tekintve nem büszkélkedhet, hiszen a megyék és Budapest sorrendjében az utolsó előtti helyet foglalta el a maga 60,97 százalékos arányával. Az országos adat 64,36 százalék volt. Megyénk települései közül a legtöbben Jászboldogházán mentek el választani, ahol a szavazásra jogosultak 73,02 százaléka élt választójogával.
A 70 százalék feletti települések között van még Mesterszállás (71,27%), Tiszabura (71,20%), Berekfürdő (70,04%) és Kétpó (70,01%). Szolnokon 66,62, Jászberényben 64,76, míg Karcagon 65,32 százalék volt a szavazáson megjelentek aránya. A legkevesebben Tiszagyendán voksoltak, ahol a szavazásra jogosultak fele sem jelent meg az urnáknál, így ott az arány 44,63 százalék volt. De az 53 százalékos választási arányt nem érte el Abádszalók, Cibakháza, Jászfényszaru, Jászladány, Kunmadaras, Mezőhék, Öcsöd, Tiszaderzs, Tiszakürt és Túrkeve sem.

A Jobbik megyénkben jobban szerepelt az országos átlagnál, az MSZP előtt végzett listás szavazatokban, a Fidesz-KDNP mögött. Hasonló eredmény született Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében. Megyénkben olyan településeken is többen szavaztak az MSZP előtt a Jobbik jelöltjeire vagy listájára, ahol pedig a cigány lakosság száma meghatározó. Így érdekes eredmény született az ország — vásárlóerőt tekintve — legszegényebb falujában, Tiszabőn. Amellett, hogy a jobboldali Fidesz nyert fölényesen, második helyen a Jobbik végzett. Egy olyan településen, ahol a lakosságnak immár a 90 százalékát mondják romának.
— Nagy az elkeseredettség az itt élő „magyarok” körében — mondta lapunknak a tiszabői illetőségű, és a falut nagyon jól ismerő Négyesi István. — Óriási méreteket öltött a vandalizmus: egyesek kapukat törnek szét, ablakokat rúgnak be, és ezek a dolgok lassan mindennaposakká válnak. A félelemben élő, félelemben tartott emberek támaszt keresnek, és ezt most a Jobbikban gondolták megtalálni.
A parlamentbe már biztosan bekerült Varga Mihály és Pócs János, mindketten Fidesz-KDNP-s képviselők. Varga Mihály negyedik alkalommal nyert egyéni jelöltként a karcagi, 8-as választókörzetben.
— Az az elsöprő erejű bizalom, amit a választóktól kaptunk, azt is mutatja, az emberek döntő többsége változást vár az ország és a nemzet életében — mondta Varga Mihály. — Ezt tapasztalom körzetemben is, ahol az elmúlt húsz év legjobb eredményét értük el. Soha semmilyen párt ennyi támogatást nem kapott. Az emberek megértették a változás szükségességét, érzik, hogy az életnek szinte nincs olyan területe, ahol ne volna szükség nagyarányú változásra. Mellette érzem persze azt is, hogy ez a támogatottság a munkámnak is szól. Örülök, hogy az elmúlt években végzett parlamenti munkámat az emberek értékelték, és úgy érzik, a folytatására van szükség. A negyedik egyéni győzelmemet nagyon fontosnak tartom, bár a parlamentben nem lehet különbséget tenni képviselő és képviselő között. Ám amikor közvetlenül méretődik meg az ember, és körzetében elsöprő erejű támogatást, bizalmat kap az munkájához is nagyobb erőt, lendületet ad — mondta a képviselő, aki a legmagasabb támogatást Tiszaburán kapta (84%), de Karcagon is volt olyan körzet, ahol 90 százalék fölött támogatták.
A honatyát a Jobbik erősödéséről is kérdeztük.
— A választók elsöprő többsége egy irányba szavazott, a Fidesz és KDNP jelöltjeit támogatta. Ahogy vasárnap a Fidesz elnöke fogalmazott, itt a nemzet, az ország nyert a választások eredményével. Ehhez képest az, hogy a Jobbik a körzetben megelőzte az MSZP-t, másodlagos de nem elhanyagolható, hiszen figyelnünk kell azokra a jelekre, amelyek az embereket a Jobbik irányába vitték.
— Őszintén és tiszta szívből köszönöm segítőimnek és családomnak az eddig végzett munkát, a választóknak pedig azt, hogy megtiszteltek bizalmukkal — fogalmazott Pócs János (Fidesz-KDNP), a megyei 2-es számú választókerület immár megválasztott országgyűlési képviselője. — A választók már akkor hoztak egy felelősségteljes döntést, amikor kopogtatócéduláikat eljuttatták hozzám. Arra számítottam, hogy ezt a döntésüket a választás alkalmával is megerősítik. A szavazati arányt látva ez be is következett. Az erős Fidesz-kormány megalakulását követően azonnal a térségben szükséges munkahelyek megteremtéséért, a közbiztonság javításáért, illetve az infrastruktúra fejlesztéséért kezdek dolgozni.
Öt szavazat — ennyi kellett volna Fejér Andornak, hogy a kunhegyesi központú, 7. választókerületben mandátumot szerezzen már vasárnap. A fideszes képviselőjelölt ennek ellenére nem szomorkodik. Sőt, úgy érzi, köszönettel tartozik a választóknak. Eddigi munkája alapján sokan vélték úgy, megfelelően tudná képviselni a térséget a parlamentben. Azon még nem töprengett, hogy mi lehet az oka hiányzó szavazatoknak. Azt sem elemezte, miért dőlt el a megyében kevesebb helyen a mandátum sorsa, és mekkora lehetett ebben a Jobbik szerepe, mely az országosnál jobban szerepelt a megyében. Fejér Andor szerint azonban most ezeknél a kérdéseknél fontosabbak, hogy a második fordulóban nyerjenek azokban a körzetekben is, ahol még nem dőlt el a mandátum sorsa.
— A Fidesz jelöltjei állnak minden körzetben toronymagasan az első helyen.
Ilyen átütő eredményt még sohasem értünk el Szolnokon, de a megyében sem — fogalmazott Szalay Ferenc. Szolnok 3-as választókerületének fideszes képviselőjelöltjének számításai szerint száz szavazat sem kellett volna ahhoz, hogy az első fordulóban nyerjen. Keserűséget ő sem érez. Bár a megyében kevesebb helyen dőlt el a mandátum sorsa, mint másutt, ám az eredmény mögött nagyobb „hozzáadott értéket” érez Szalay Ferenc. A politikus szerint ugyanis itt más helyzetből, alapokról indult a Fidesz, mint például az ország nyugati vagy déli megyéiben.
Mint lapunknak vasárnap este Iváncsik Imre, az MSZP megyei elnöke nyilatkozta, nagy vereséget szenvedtek, és a vereséget kizárólag önmaguknak köszönhetik.
— Hibát hibára halmoztunk az elmúlt négy év kormányzása alatt. A legfőbb tévedésünk az volt, hogy anélkül fogtunk harcias, kardcsörtető módon a reformokba, hogy azokhoz nem szereztük meg a társadalom támogatását, aminek nem is lehetett más következménye, mint ez a nagy vereség. Tévedtünk abban is, hogy a társadalom megérti és méltányolja a válságkezelő erőfeszítéseinket.
— Az első szó a köszöneté mindazoknak, akik most is támogattak — mondta dr. Szekeres Imre (MSZP), aki az elmúlt két ciklusban volt a megyei 2-es számú választókerület képviselője az Országgyűlésben. — Demokrataként pedig tudomásul veszem a kialakult eredményt. Azt kívánom, hogy a megválasztott képviselő legalább annyit tudjon tenni a térségért, amennyit az elmúlt évek során nekem sikerült.
A listán parlamentbe jutott honatya hozzátette, hogy továbbra is ugyanúgy képviseli majd a térség érdekeit, ahogyan azt egyéni képviselőként is tette. Érdeklődésünkre a képviselő hozzátette, hogy a Kelet-Magyarországon tapasztalható tendencia a jászapái központú körzetben is érvényesült, és a Jobbik képviselője is megelőzte.
— Nagyon sok elégedetlen szegény ember kereste a megoldás lehetőségét a Jobbikban, ez történt Apátin is. Általában is igaz, hogy nem elsősorban a személyek munkájáról döntöttek az emberek, hanem a pártszimpátia dominált.
Dr. Vadai Ágnest is szerettük volna megkérdezni a szerepléséről, illetve hogy mit tart arról, hogy a jobbikos jelölt is előtte végzett. Az államtitkár asszony e-mailben ennyit válaszolt: „Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt szavazatával. Gratulálok a győzteseknek. Ahogyan kormánypárti képviselőként, úgy ellenzékben is felelősen fogok politizálni.”
Csak kevés településen lett második az MSZP
Megyénkre jellemző, hogy a legtöbb településen a szavazókörök adatait összesítve a második helyet a fideszes jelölt mögött a jobbikos szerezte meg. Csak néhány olyan település van, ahol fordított a helyzet, azaz ahol az MSZP képviselője kapta a második legtöbb szavazatot. Ezek a következők: Jászfényszaru, Pusztamonostor, Jászapáti, Jászdózsa, Csataszög, Szolnok (4. választókerület), Cserkeszőlő, Martfű, Nagyrév, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszasas, Kétpó, Mezőhék, Berekfürdő, Nagyiván, Tiszaszentimre.