Pars Krisztián nyerte meg a férfi kalapácsvetés döntőjét a londoni olimpián. A magyar sportoló mögött a címvédő szlovén Primoz Kozmus végzett másodikként, míg a bronzérem a japán Murofusi Kodzsié lett.
Zoom
Pars Krisztián 79.37 méterrel a legjobbnak bizonyult a selejtezőben, a lengyelek 23 éves reménysége, Pawel Fajdek ráadásul nem jutott tovább, a döntőben azonban így is lesz keménynek ígérkező ellenfele kalapácsvetőnknek, nem is egy. Előreláthatólag a címvédő Primoz Kozmusszal és az athéni olimpiát megnyerő, világbajnoki címvédő Murofusi Kodzsival lesz harcban az aranyéremért.
Zoom
Pars szombat este a magyar–spanyol kézilabda-mérkőzéssel készült a saját döntőjére, remélhetőleg neki is lesz legalább egy nagy dobása. Az első három sorozat után a tizenkettő atlétából nyolcan maradnak versenyben, ők további három dobást mutathatnak be.
ELSŐ SOROZAT
Nyolcadikként dob majd Krisztián, a cseh Lukás Melich állt dobókörbe elsőként, 76.73-mal nyitott, a fehérorosz Valerij Szvjatoha 73.13-ra volt képes.
Kozmus idei legjobbjával, 78.97-tel az élre állt, de nem sokáig volt ott, mert közvetlenül utána Pars Krisztián 79.14-gyel megelőzte. A női 100 m eredményhirdetése miatt Murofusinak várnia kellett néhány percet, talán ez zavarta meg és lett érvénytelen a dobása (ami amúgy 80 méter alatti volt).
Utolsóként a lengyel Szymon Ziólkowski is bemutatkozott, az első sorozatot követően Pars vezet.
MÁSODIK SOROZAT
Az első hat dobóból négy javított, Kozmus viszont belevágta a hálóba a szert. Ez alapvetően egyáltalán nem rossz hír, de emiatt Parsnak kényszerűségből várakoznia kell, ami nem túl szerencsés. A kalapács a hálón lóg, és nem történik semmi, az illetékesek nem állnak a helyzet magaslatán... Létra híján végül lebontják a hálót, így oldják meg a rendkívül bonyolult szituációt.
Pars végre odaállhatott a körbe, de 78.33 méterrel nem tudott javítani. Murofusi második kísérlete már érvényes, de a japán 78.16-tal maradt Krisztián mögött, aki a második kört is az élen zárta.
HARMADIK SOROZAT
Megvan a négy kieső: az amerikai Kibwe Johnson, a fehérorosz Valerij Szvjatoha, a brit Alexander Smith és a tádzsik Dilsod Nazarov nem folytathatja.
Kozmus ismét érvénytelent dob, Pars viszont 80.59-cel javít! Ez utóbbi kijelentés Murofusira is igaz, de 78.71-gyel (aminél idén még nem dobott nagyobbat) csak a harmadik helyen áll.
NEGYEDIK SOROZAT
Nyolcan folytatják tehát, a nyolcadik helyen továbbjutó olasz Nicola Vizzoni kezdi a további sorozatokat, és a legjobban álló Pars dob majd mindig utolsóként.
Murofusi alig jutott 78 méter fölé, Kozmus pedig ismét a hálóba talált. Pars sem tud javítani, 79.70-et dob negyedjére, de két sorozattal a vége előtt továbbra is vezet.
ÖTÖDIK SOROZAT
A cseh Lukás Melich bemutatta az eddigi legkisebb érvényes dobást, 18.90 méterre repült kezéből a kalapács. Murofusi most sem tudott ránk ijeszteni, a 37 éves japán – akinek magyar vér is csörgedezik ereiben – 77.12-t ért el. Kozmus 79.36-cal javítani tudott, de már csak egy lehetősége van, hogy megelőzze Pars Krisztiánt, aki 79.28-at dobott ötödjére.
HATODIK SOROZAT
Az ukrán Olekszij Szokirszkij dobása után az érem már biztos. Murofusié után az ezüst is. Jön Kozmus, de csak 78.59-re képes, így Pars Krisztián olimpiai aranyérmes! Utolsóként még dob egy 78.88-at, de ez már nem oszt, nem szoroz.
Pars Krisztián kifut edzőjéhez, Németh Zsolthoz, majd előkerül utóbbi édesapjának, a 2009-ben elhunyt Németh Pálnak a fényképe, aki szintén rengeteget tett a friss bajnok sikeréért. Ha nem lennének amúgy is elég meghatók ezek a pillanatok...
Az ezüstérem Kozmusnak jutott, Murofusié a bronz, a dobogóra tehát a legutóbbi három olimpia (Athén, Peking, London) aranyérmese állhat. Pars Krisztián a magyar kalapácsvetés ötödik olimpiai bajnoki címét szerezte meg.
(Nemzeti Sport)