Véget ért csütörtök éjjel az európai parlamenti választás Nagy-Britanniában. A The Sun megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint az EU-ellenes UKIP, Nigel Farage pártja a voksok 27 százalékát kaphatta, és szoros másodikként, 26 százalékkal a Munkáspárt végezhetett. Az európai parlamenti választás több országban már lezajlott, és úgy fest, a parlamenten belül jelentősen erősödhet az EU-ellenes pártok képviselete
A 46 millió választásra jogosult brit 73 EP-mandátum sorsáról dönthetett, de a részvételi arány az előzetes becslések szerint valószínűleg nem érte el a 40 százalékot. Angliában és Észak-Írországban az EP-választásokkal egy időben részleges helyhatósági választásokat is tartottak; ezen 23 millióan vehettek részt.
Nagy-Britanniában az 1930-as évek közepe óta bevett szokásjog alapján minden népképviseleti választást csütörtökön tartanak, ám a választások napja nem munkaszüneti nap. A választóhelyiségek ezért késő éjszakáig nyitva tartottak.

Nigel Farage, az UKIP vezetője
A brit európai parlamenti választás végeredményét a többi EU-tagállamban lezajlott EP-választások végéig, vagyis vasárnap estig nem hozzák nyilvánosságra. Az előzetes felmérések alapján azonban a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) jó szereplésre számíthat; akár meg is nyerhette a brit EP-választásokat, bár előnye minimális a legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali Munkáspárt előtt.
A legnagyobb brit tömeglap, a The Sun megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a UKIP a voksok 27 százalékát kaphatta, és szoros másodikként, 26 százalékkal a Munkáspárt végezhetett. A különbség azonban hibahatáron belüli, így fordított sorrend sem kizárható.
A felmérés a kormányzó Konzervatív Párt harmadik helyezését valószínűsíti, 22 százalékkal, és ha az előrejelzés helytálló, a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokratákat még a brit nagypolitikában egyébként szinte észrevehetetlen Zöldek is megelőzhették.
A UKIP - amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból és az uniós társállamokból érkezők szabad betelepülésének és munkavállalásának megszüntetése - az előző, 2009-ben tartott EP-választásokon 16,5 százalékot kapott.
Frissítés: Jelentősen erősödhetnek az EU-ellenes pártok
Az európai parlamenti választás több országban már lezajlott, és úgy fest, a parlamenten belül jelentősen erősödhet az EU-ellenes pártok képviselete - áll a Political Capital helyzetértékelésében.
Nagy-Britanniában és Hollandiában már lezajlott az európai parlamenti választás, és bár az eredmények csak vasárnap estére válnak publikussá, annyi már most is tudható, hogy az Európai Parlamenten (EP) belül jelentősen erősödhet az EU-ellenes pártok képviselete - írja pénteki közleményében a Political Capital (PC) elemző intézet, amely szerint az EU négy legnagyobb tagállama közül háromban – Franciaországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában – különösen jól szerepelhetnek majd az európai integrációval szemben kritikus erők.
A PC egyébként évekkel ezelőtt létrehozta az úgynevezett Derex indexet, amely révén összehasonlíthatók az egyes európai országok abból a szempontból, hogy mekkora a "szélsőjobboldal" ideológiája iránt nyitott választók aránya. Ezek az eredmények tehát azt mutatják, hogy az európai országok többségében egyértelmű növekedést mutat az EU-ellenesség, ami az EP-választáson jó esélyt kínál az integrációval szemben politizáló pártoknak.
A közleményben kifejtik, hogy a Votewatch előrejelzése szerint az egyértelműen EU-ellenes (szélső)jobboldali képviselők aránya az EP-ben 8-ról 18 százalékra nőhet. Ha ehhez hozzászámoljuk a „puha” euroszkeptikus jobboldali (a Cameron vezette Európai Konzervatívok és Reformerek) és a szintén erősödő szélsőbaloldali (a következő ciklusban a Syriza elnöke, Tsipras által vezetett Európai Egyesült Baloldal) frakciók mandátumait, akkor azt mondhatjuk: a jelenlegi képviseletük másfélszeresére, összesen 30 százalékra nőhet az Európai Unióval más-más mértékben, de mindenképpen szembenálló képviselők aránya - írják.
(MTI - HVG nyomán)
Kapcsolódó: