Úgy tűnik, nem csak a Mazsihisz ülésein puskaporos a hangulat, ha a zsidóknak hatalomról vagy - szigorúan állami - pénz elosztásáról kell dönteniük. A napokban a Berlini Zsidó Köszösség parlamenti ülésén vált kissé "gázossá" a hangulat, amikor a (ki)választott képviselők - nem egyezvén az anyagi kérdésekben - egymás pajeszának estek. A verekedést a kiérkező rendőrök szakították félbe.
A Der Tagesspiel beszámolója:
Claudia Keller: Vad tumultus Berlinben - Verekedés a Zsidó Közösség Parlamentjében
A Berlini Zsidó Közösség, kereken 10.000 tagjával Németország-szerte a legnagyobb zsidó közösség.

A berlini Új Zsinagóga
A Berlini Zsidó Közösség helyzete amúgy is nagyon feszült. Most egy új, példátlan mélypontot ért el. A közösségi parlament egyik ülése verekedéssel végződött. A közösség tagjait fojtogatták.
A Zsidó Közösség parlamenti ülésének csütörtök esti egyik szünetében, néhány tag és a kormánypárt tagjai, az elöljáró, Gideon Joffe körül az ellenzékieknek estek, és fojtogattak egyes képviselőket. Ezek védték magukat. Olyan mondatok hangzottak, mint „baszd meg, te segglyuk!” Az asztalokat összeborogatták, s egyre több közösségi tag rohant előre az ülésterem közepére.

Gideon Joffe
Mikor egy képviselő mobiltelefonjával filmezni kezdte a tumultust, a közösségi elöljáró egyszerűen elvette mobilját, és törölte az adatokat. Végül az egyik képviselőnő által kihívott rendőrség zárta le a vitát, és megpróbálkozott a résztvevők kihallgatásával. Néhány képviselő feljelentést tett.
A tettlegesség a közösségi elöljáró Joffe fejtegetéséből indult ki. Megpróbálta megmagyarázni, hogy véleménye szerint a szenátussal való vita miről szól. A zsidó közösség, Berlin városa általi 5,7 milliós juttatásának határértékéről. Joffe szerint a határérték ellentmond a város és a közösség közötti államszerződésnek. Carola Melchert-Arlt, aki nemrég még Joffe oldalán állt a parlamentben, és a szenátussal való tárgyalásokban részt vett, most ellentmondott neki. A 2013-as év gazdasági tervéről van szó, melyet Joffe korrekten biztosított terv nélkül nyújtott be. Ezt utólag be kéne nyújtani, s akkor minden rendben lenne.
A szenátus – nyitott kérdéseket tisztázandó – a második negyedévi városi juttatást leállította. A szorult pénzügyi helyzetben a közösség több mint 300 alkalmazottjának májusi bérét nem tudja kifizetni. Joffe csütörtökön követelte a közösségi parlamenttől, hogy egyezzenek bele egy közösségi telek jelzáloggal terhelésébe, és kölcsön felvételébe. Mindenesetre azt sem mondta meg, melyik telekről, s azt sem, hogy mekkora összegről van szó. A hangulat akkor eszkalálódott, mikor az ellenzék kérdéseit Joffe csoportja egy elrendelt vitatilalommal megakadályozta. Joffe csoportja többségben van és le tudja szavazni az ellenzéket. Így érte el a telek jelzáloggal történő megterhelését is.
(A cikket németből fordította: Tarnóczy Szabolcs)
Kapcsolódó: