Ízlelgessük a szót: gasztroantiszemitizmus. Valami ilyesmivel vádolja Ronald Lauder a Michelin útikalauz kiadóját.
Zoom
Ezúttal a szakácsok fogják beizzítani a tűzhelyeket
Vajon miért nem készít Izraelről gasztrokalauzt a Michelin? Hát nincs elég jó étterem a zsidónak nevezett államban, és nem messze földön híres a helyi, sokféle hatásból táplálkozó konyhaművészet? Csak nem valami rejtett ok áll amögött, hogy a francia Michelin ennyire látványosan fittyet hány a közel-kelet eme országának gasztronómiájára? - hangzik a legújabb vádaskodó ajvékolás.
"Izrael a kultúrák és hagyományok nagyra becsült olvasztótégelye, amely egyben különleges és rendkívüli kulináris színhely is. Ezek után az önök vállalata miért tagadja meg egy izraeli éttermi útmutató megjelentetését?" – követelőzik a Zsidó Világkongresszus amerikai milliárdos vezetője.
Ronald Lauder "aggodalomra okot adó mulasztásnak" nevezte az izraeli vendéglőkkel foglalkozó éttermi kalauz hiányát, és sokat sejtetően hozzátette: "Noha bizonyos vagyok benne, hogy nem áll szándékukban, többen azt feltételezik, hogy nem szakmai okok miatt határoztak Izrael mellőzéséről."
Samuelle Dorol, a Michelin útikönyv párizsi szóvivője üzleti okokkal magyarázta, hogy cége mindeddig nem készített útmutatót Izraelről, és nem is tervez effélét a jövőben. "Eddig nem állt módunkban létrehozni, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz ilyen. Az egyes helyszíneket általában a gasztronómiai érdeklődés és értékesítési lehetőségek alapján választjuk ki, szükségesek a potenciális olvasók" – nyilatkozta Dorol.
A Szombat című magyarországi zsidó folyóirat legfrissebb számában megszólal a kérdésben Kiss Henriette, a Mazsihisz alelnöke, illetve Segal Viktor mesterszakács, aki több évig dolgozott Izraelben.
"Érthetetlennek tűnhetnek Samuelle Dorol szavai, hiszen biztos vagyok benne, hogy az útikönyvre lenne profitot jelentő kereslet. Én mégsem azonnal csak politikai okokat gondolnék a visszautasítás mögé. Egyszerűen csak tegyük fel azt a kérdést, amit a Michelin cég vezetőjeként fel kell tenni egy kiadvány megjelentetése előtt: nemzetközi hírű francia cég vezetőjeként megtehetem-e a Franciaországot ért támadások fényében, hogy olyan országra irányítom a turisták érdeklődését, melynek népszerűsítése jelenleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent? – fogalmazott Kiss Henriette.
Segal Viktor pedig így nyilatkozott:
"A politikához nem értek, de szakmai oldalról bízvást elmondhatom, hogy Izraelben 15-20 olyan étterem is van, amely felkerülhetne a Michelin guide oldalaira. Általában: az izraeli gasztronómiai kultúra ma már minden tekintetben vetekszik az európaival. "
(Válasz.hu nyomán)